Автоновини Військова техніка

ЗСУ передана партія бойових машин Oncilla 4Х4 L2014-UD

ЗСУ передана партія бойових машин Oncilla
Партія бойових машин Oncilla перед передачею до ЗСУ Фото: Facebook/Valerii Buteshov

До ЗСУ передана чергова партія бойових машин Oncilla, що були зібрані на підприємстві НВК «ВК Система». 

Бойова броньована машина Oncilla – це ліцензована версія «Дозор-Б» від польської компанія Mista. В середу, 12 травня ц.р., у місті Васильків відбулась передача представникам Збройних сил України чергової партії бойових броньованих машин Oncilla 4Х4 L2014-UD. Українські військові отримали на постачання дев’ять машин цього типу.

ЗСУ передана партія бойових машин Oncilla 4Х4 L2014-UD
Чергова партія ББМ Oncilla 4Х4 L2014-UD

Церемонія передачі відбулась на території ТОВ “Науково-виробнича компанія “ВК Система”, яке здійснює збирання машин та їх випробування перед передачею замовнику. Компанія відома як виробник та постачальник для ЗСУ санітарних МТ-ЛБ-С.




Збирання бойових броньованих машин відбувалось в декілька партій з готових машинокомплектів висококваліфікованими працівниками ТОВ “НВК “ВК Система”, які набули багатий досвід в ході виробництва і інших броньованих машин для українського війська. Нагляд за процесом виробництва здійснювала військова прийомка.

Приймально-здавальні випробування, в ході яких чергова партія ББМ Oncilla 4Х4 L2014-UD підтвердила заявлені виробником характеристики, проходили протягом квітня-травня ц.р. поблизу міста Васильків.

Машина проходила також відповідні сертифікаційні випробування в ДНДІ де показала в конкрентній доротьбі з ББМ “Дозор” свої переваги та булла прийнята до постачання в Збройні сили України.

Нагадаємо, що ББМ Oncilla розроблена на базі конструкторської документації ТКБМ “Дозор” та в ході удосконалення отримала відмінне від машини в версії Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова оснащення, а також нові вузли та агрегати.




Машина, яку доводили інженери в польському місті Міста, отримала сучасні європейські технології та спроектована у відповідності до стандартів НАТО.

Як зазначив представник компанії Mista Sp. z o.o., яка є правовласником та виробником ББМ Oncilla, бронеавтомобіль доводився спеціально під потреби українських військових та з урахуванням переходу Збройних сил України на стандарти НАТО.

Наразі ББМ Oncilla відповідає усім стандартам ЄС та НАТО та має перспективи як на українському, так і на міжнародному ринках. Представник компанії Mista Sp. z o.o. також не виключив організації серійного виробництва великих партій ББМ Oncilla на одному з державних підприємств зі складу ДК “Укроборонпром” – в разі інтересу з боку українських військових до швидкої заміни старої пострадянської техніки на нові зразки, що відповідають стандартам НАТО та виготовлені за усіма технологічними вимогами ЄС. “Oncilla, хоча і європейська машина, але народжена, створена та доведена до потреб українського війська та міжнародного ринку саме українцями”, – додав він.

Слід зазначити, що, з огляду на велику потребу Збройних сил України у бойових броньованих машинах з колісною формулою 4х4, паралельно з постачанням ББМ Oncilla на ДП “ХКБМ імені O.O. Морозова” здійснюється доведення до вимог замовника ТКБМ “Дозор”, який отримав багато критичних зауважень з боку українських військових. Також, в рамках ДКР “Турнір” передбачається доробити цю машину для здолання водних перешкод й після проведення відповідних кваліфікаційних випробувань, запустити її у серійне виробництво.

Випробування оновленої фінальної версії від ХКБМ були заплановані вже на лютий цього року, після чого у Міноборони мають вирішити скільки, з якого заводу (виробництво планують запустити й на ЛБТЗ і на ХКБМ) та яких саме модифікацій “Дозорів” замовлять для ЗСУ у цьому році.

Велика потреба ЗСУ, а також НГУ та ДПСУ в бойових броньованих машинах з колісною формулою 4х4 дозволяє зробити передбачення, що ТКБМ “Дозор” та ББМ Oncilla будуть постачатись українським споживачам паралельно, особливо з огляду на наявний позитивний досвід експлуатації в українському війську останніх та їх здатність до дій в операційному середовищі за стандартами НАТО.




У 2016-у році з’явилась інформація, що польський варіант проходить випробування в Україні, проте будь якої інформації про їх результати не було оприлюднено.




У лютому 2020 року Кабінет Міністрів України озвучив інформацію про поставки озброєння до ЗСУ у 2019-у році, серед яких були і бойові машини Oncilla. Загальна кількість поставлених одиниць не розголошується.

Окрім бойових машин Oncilla підприємство постачає до Збройних Сил України броньовані медичні машини на базі багатоцільового тягача МТЛБ та нещодавно представили оновлену версію на базі МТЛБу.

ЗСУ передана партія бойових машин Oncilla
Броньована медична евакуаційна машина МТ-ЛБу-С Фото: Facebook/Валерій Бутешов

Нова версія медичною евакуаційної машини отримала доопрацювання базового шасі зі встановленням бронескла для механіка водія, асфальтопрохідними башмаками на гусениці, новими освітлювальними приладами та видозміненою кормовою частиною корпуса.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook