Автоновини Військова техніка

Україна постачатиме двигуни для турецьких ударних ATAK-II

Україна постачатиме двигуни для турецьких ударних ATAK-II
Рендер вертольота ATAK-II

Туреччина вибрала двигуни українського виробника через відсутність альтернативи вітчизняного виробника.

Українські підприємства постачатимуть двигуни для виробництва ударного гелікоптера АТАК-II. Відповідні контракти вже підписані. Про це повідомляє турецький підрозділ CNN.

Відповідаючи на питання журналістів керівник турецької компанії TAI (Turkish Aerospace Industries) Темел Котиль назвав Україну «братньою країною» та відмітив, що проблем з українськими підприємства, через ембарго та санкції не буде.

Вибір на користь українських авіабудівельників обраний через відсутність наразі у Туреччини альтернативи, а співпраця з західними компаніями може припинитися через чергові геополітичні виклики.




Така історія вже була з силовою установкою до танку Altay і тому зараз офіційна Анкара хоче убезпечити себе від подібного в майбутньому.

Україна постачатиме двигуни для турецьких ударних ATAK-II
Порівняння габаритів ударних гелікоптерів ATAK та ATAK II

ATAK-II, відноситься до 11-тонних гелікоптерів і може нести 1500 кг озброєння та боєприпасів.

Розробка важкого ударного гелікоптеру T929 стартувала у 2019 році з підписання угоди між SSB та TAI на реалізацію програми Agir Sinif Taarruz Helikopter (з турецької – бойовий гелікоптери важкого класу).




Деякі технічні характеристики озвучені для нового гелікоптеру:

  • Вага – 11 тонн
  • 2 газотурбінних двигуна
  • Тандемна кабіна
  • Можливість використання у спекотному кліматі
  • Стійкий до факторів навколишнього середовища
  • Сучасні можливості РЕБ

TAI вже має досвід виробництва та модернізації ударних гелікоптерів – для турецької армії зараз відбувається виробництво ліцензованої копії італійського гелікоптера AW129, що в Туреччині відомий як T129 ATAK та вагою у 5 тонн.

Також з 2017 року компанія займається розробкою 6-тонного ударного гелікоптеру T629, що повинен буде зайняти нішу між легкими ударними T129 ATAK та перспективним важким ATAK 2.

У 2019 компанія захистила проєкт вертольота і приступила до збірки першого льотного зразка машини. На презентації модель вертольота була оснащена макетами протитанкових ракет L-UMTAS. Додатково вертоліт оснастили макетами пускових установок некерованих ракет калібру 70 мм.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook