Автоновини Військова техніка

НВО “Практика” створює новий армійський бронеавтомобіль для ЗСУ

НВО "Практика" створює новий армійський бронеавтомобіль для ЗСУ
"Практика" створює нового "Козака"

Серед українських бронеавтомобілів невдовзі з’явиться новий зразок, який за своїми можливостями може на голову випередити конкурентів. Мова йде про розробку машини “Козак-7”, яку веде НВО “Практика”.

“Козак-7” – це армійський бронеавтомобіль, точніше – загальновійськова багатофункціональна платформа, яка відповідає всім суворим вимогам військових, як за прохідністю та рухомістю, так і за потужністю самого шасі. А головна різниця – замість посилення окремих елементів шасі, встановлюється готовий комплект.

Про те, як розробляється цей новий бронеавтомобіль, спеціально для Defense Express розповів один з розробників машини – Олексій Ревтов.

Зазначимо, що у “кейсі” “Практики” зараз є “Козак-2М1”, який створювався у співпраці із бійцями елітних та високомобільних підрозділів. Цю машину вже замовили для Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, а також морпіхів.

Необхідно зауважити, що “Козак-2М1” офіційно класифікується, як бойова колісна броньована машина, бо він має повністю несучий бронекорпус. Якщо говорити максимально спрощено, то “Козак-2М1” фактично є БТРом з колісною формулою 4х4.

Водночас лінійка бронеавтомобілей, тобто машин, які створені на автомобільному шасі, зараз на “Практиці” представлена “Козаком-5”. Ця машина створена на посиленому шасі Ford F-550, що є звичною світовою практикою, наприклад, відомий ізраїльський Sand Cat від Plasan також використовує це ж шасі від Ford.

Проте, як підкреслюють на підприємстві, “Козак-5” – це “поліцейська машина”, яка може ефективно діяти в умовах доріг та легкого бездоріжжя. Тому, попри те, що він вже успішно експортується, його не пропонують Збройним Силам України. Бо реальні вимоги до армійських бронеавтомобілів в ЗСУ значно вищі.




Саме тому зараз “Практика” створює “Козак-7”, який має стати універсальною платформою для війська. Це зумовлює і те, що він має бути готовий до масового виробництва, тобто – технологічним у виробництві.

Фактично “Козак-7” також створюється на базі Ford F-550, але на “Практиці” кардинально змінюють його ходову частину завдяки встановленню готового комплексного рішення від іноземної компанії з однієї з країн НАТО.

Цей комплект має посилені мости, ресори, амортизатори, кардани, стабілізатори, нові стандартизовані за стандартом НАТО армійські ступиці коліс. Але його встановлення займає не більше кількох годин.

НВО "Практика" створює новий армійський бронеавтомобіль для ЗСУ
Підвіска “Козака-7” – це готове армійське рішення

Це дозволило підняти загальну вантожопідйомністью шасі “Козак-7” до 12 тонн, з 10 тонн у “Козак-5”. Водночас “Козак-7” оснащується 330-сильним турбодизелем V8 з об’ємом у 6,7-літрів, який поєднаний з 10-ступеневою автоматичною коробкою передач. Тобто питома потужність залишається на більш ніж високому рівні – у 27,5 к.с./т.




Загалом корисне навантаження нового шасі сягає 9 тонн, що дозволяє розмістити на ньому не тільки бронекапсулу, але і використати шасі для створення цілого сімейства військових машин під різні задачі.

НВО "Практика" створює новий армійський бронеавтомобіль для ЗСУ
Силові агрегати F-550 залишаються без змін

Наприклад, мобільного міномета, протитанкового комплексу, станції радіолокаційної боротьби чи радіотехнічної розвідки, машини управління БПЛА, тощо.

Таким чином, НВО “Практика”, як і у випадку з розробкою колісної бронемашини “Отаман” з формулою 6х6 або 8х8, робить ставку на модульне рішення зі створення універсальної платформи.

Водночас ми продовжимо слідкувати за долею “Козака-7” та сподівається вже найближчим часом зафільмувати його ходові випробування.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook