Автоновини Військова техніка

В ДК “Укроборонпром” планують в найближчі роки створити керовані снаряди 155-мм з дальністю ураження 50 км

В ДК "Укроборонпром" планують в найближчі роки створити керовані снаряди 155-мм з дальністю ураження 50 км

Наразі мова йде про створення українських керованих снарядів в рамках програми “Квітник”/”Барвінок”.

Про амбітні плани з розвитку боєприпасної галузі Концерну розповів директор Дивізіону високоточних озброєнь і боєприпасів ДК “Укроборонпром” Андрій Артюшенко.

Зокрема, він висловив переконання, що незабаром Українське військо вимушене буде повністю перейти на стандарти Альянсу, оскільки ресурс радянських артилерійських систем буде повністю вичерпано.

“Ми розуміємо, що хочемо ми того чи ні, життєвий цикл і ресурс артилерійських систем, які були зроблені ще в Радянському Союзі в найближчі 5 років буде закінчений. Вже не буде такої гострої потреби модернізувати ці системи з метою заміни тільки стволів та зарядної камери, де знос буде перевищувати встановлені норми”, – зауважив Андрій Артюшенко в інтерв’ю SecurityTalks.

Основним завданням майбутнього холдингу “Високоточного озброєння і боєприпасів” він бачить створення власного виробництва боєприпасів калібрів НАТО, як-то 120-мм та 155-мм.




“Безумовно, наше головне й основне завдання перйти на стандарти НАТО. Це танкове озброєння калібру 120 мм, тут трошки ситуація простіша, і головна ударна сила, головний елемент системи вогневого ураження, це калібр 155 мм”, – наголосив директор Дивізіону “Укроборонпром”.

Також він додав, що в рамках розробки “довгої руки” артилерії ЗСУ планується створити високоточні снаряди (в рамках покращення програми “Квітник”) з дальністю до 50 км.

В ДК "Укроборонпром" планують в найближчі роки створити керовані снаряди 155-мм з дальністю ураження 50 км

“Ми повинні перейти на натовський стандарт і найголовніше, досягти дальності не менше 50 км, для того, щоб можна було завдавати удари на оперативну глибину оборони противника”, – зазначив Андрій Артюшенко.




Однак, за його словами, подібні снаряди будуть досить коштовними. Один такий високоточний боєприпас буде коштувати приблизно як керована ракета для комплексу “Стугна-П”.

В ДК "Укроборонпром" планують в найближчі роки створити керовані снаряди 155-мм з дальністю ураження 50 км
Нові цифрові головки самонаведення для українського боєприпасу представлені ДП “Науково-виробничий комплекс “Прогрес” у 2018 році

Нагадаємо, український КАС (керований артилерійський снаряд) калібру 152-мм “Квітник” був прийнятий на озброєння ще у 2012 році. Після початку збройної агресії РФ у Криму та на Сході країни, боєприпас (який мав до 70% російських комплектуючих) був модернізований та представлений в оновленій версії у 2017 році.

Однак, відтоді так і не було розв’язане питання про проведення нового циклу державних випробувань вдосконаленого озброєння.

Своєю чергою, восени минулого року Defense повідомлялося, про плани проведення держвипробувань вітчизняних снарядів з лазерним напівактивним самонаведенням калібру 152/155 мм з назвою “Барвінок”.

Орієнтовно, за попередньою інформацією, випробування нових снарядів мають пройти вже в цьому році.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook