Автоновини

NASAMS, SAMP-T та Patriot: Що за нові зенітно-ракетні комплекси збирається придбати Україна

NASAMS, SAMP-T та Patriot: Що за нові зенітно-ракетні комплекси збирається придбати Україна
Фото: ЗРК SAMP-T

Нові часи диктують нові вимоги, за якими, на жаль, вітчизняний оборонпром не завжди встигає. Тому модернізація вітчизняних систем ППО буде відбуватись шляхом імпорту.

Під час презентації Візії Повітряних сил-2035 народним депутатам, командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов заявив, що до 2035 року Україна має повністю оновити Зенітно-ракетні війська середньої та великої дальності.

Ми вирішили з’ясувати – які зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) зараз перебувають на озброєнні ЗСУ і чим їх збираються оновлювати.

Зенітні ракетні війська (ЗРВ) – це рід військ у складі Повітряних сил, військ ППО, Сухопутних військ і ВМС, призначений для забезпечення протиповітряної оборони важливих адміністративно-політичних центрів, промислово-економічних районів, угруповань збройних сил та інших важливих об’єктів.

В силу географічного положення і стратегічного значення, Україна успадкувала від СРСР чи не найкращу систему ППО у Європі того часу і не розбазарила її до початку війни на Донбасі.

Що маємо зараз

Станом на початок російської агресії від атак з неба Україну захищали (і продовжують це робити до сьогодні) зенітні ракетні системи і комплекси двох типів: самохідні ЗРК середньої дальності С-300ПС (за класифікацією НАТО – SA-10D Grumble) і “Бук-М1” (SA-11 Gadfly) сумарною чисельністю близько півсотні дивізіонів. Обидва ЗРК можуть знищувати цілі противника на відстанях до 75 км і 32 км, і висотах до 27 км і 22 км відповідно.




С-300ПС призначена для оборони великих промислових і адміністративних об’єктів, військових баз і пунктів управління від ударів засобів повітряно-космічного нападу супротивника. Здатна вражати балістичні і аеродинамічні цілі. Може супроводжувати одночасно до 6 цілей і наводити на них до 12 ракет.

Крім цього, у 2018 році було прийняте рішення посилити кількісний склад вітчизняних засобів ППО шляхом повернення зі складів зберігання списаних у 2013 році міністром оборони України громадянином Російської Федерації Павлом Лебедєвим.

Це три ЗРК малої дальності: самохідні “Куб” (SA-6 Gainful) і “Тор” (SA-15 Gauntlet), а також стаціонарний С-125 (SA-3 Goa). Два середньої дальності: стаціонарний С-300ПТ (SA-10А Grumble) і мобільна універсальна система С-300В1 (SA-12 Gladiator). І одна стаціонарна далекобійна С-200В (SA-5 Gammon).

Багатоканальний ЗРК С-300ПТ є, по суті, транспортабельним аналогом самохідного С-300ПС. Він призначений для оборони адміністративних, промислових і військових об’єктів від ударів всіх типів засобів повітряного нападу в усьому діапазоні їх практичного застосування.

NASAMS, SAMP-T та Patriot: Що за нові зенітно-ракетні комплекси збирається придбати Україна

С-300В1 – це універсальна багатоканальна зенітна ракетна система протиповітряної/протиракетної оборони фронтової ланки сухопутних військ. Вона призначена для оборони важливих військових об’єктів, угруповань військ і адміністративно-промислових центрів від ударів всіх типів літаків і вертольотів, крилатих ракет, інших аеродинамічних засобів повітряного нападу, аеробалістичних і балістичних ракет оперативно-тактичного призначення.




NASAMS, SAMP-T та Patriot: Що за нові зенітно-ракетні комплекси збирається придбати Україна

С-200В володіє ракетами з потужною бойовою частиною і здатна вражати цілі на відстані до 240 км при висоті від 300 м до 40 км. Тобто, ракети С-200В здатні знищувати літаки ворога до того, як ті підлетять на відстань, з якої зможуть застосувати власне озброєння.

NASAMS, SAMP-T та Patriot: Що за нові зенітно-ракетні комплекси збирається придбати Україна

В принципі, за умови повної справності, систем цілком достатньо, щоб відбити атаки ворожої авіації чи навіть крилатих ракет. Однак життя не стоїть на місці і сьогодення диктує нові вимоги до засобів ППО. Та й будь-яке залізо не вічне, тому питання оновлення зенітно-ракетних комплексів рано чи пізно наздогнало б нашу армію.

Що планується

З Візії Повітряних сил-2035 відомо, що до 2025 року пріоритетом для Зенітно-ракетних військ буде переоснащення на новий зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) середньої дальності.

Загальна чисельність таких зенітно-ракетних комплексів оцінена в кількості 36-40 одиниць, а серед потенційних зразків названий ЗРК типу NASAMS, розробки та виробництва норвезької компанії Kongsberg. Потреба у ресурсах для такого переоснащення становить орієнтовно 50 млрд грн.

Впродовж третьої фази реалізації Візії, яка припадає на 2030-2035 роки, має бути закуплений в обмеженій кількості зенітний ракетний комплекс великої дальності з можливістю ведення протиракетної оборони.

Називається необхідна кількість таких зенітних ракетних комплексів у 9-12 одиниць. Серед зразків, які можуть бути придбані, називаються західні ЗРК типу SAMP-T та Patriot.




Також називається перспективний вітчизняний аналог – ЗРК-С(В)Д. Але цей варіант можливий в разі успішного створення вітчизняного зенітного ракетного комплексу, який наразі перебуває лише на стадії проекту.

Що таке ЗРК NASAMS

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) – це норвезька вдосконалена ракетна система земля-повітря. Її основне призначення – знищення повітряних об’єктів супротивника на середніх та малих висотах за будь-яких метеорологічних умов.

NASAMS, SAMP-T та Patriot: Що за нові зенітно-ракетні комплекси збирається придбати Україна

Системи NASAMS виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До комплексу входять пускові установки і системи радіо-локаційних станцій (РЛС) Raytheon AN / MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg.

Дальність стрільби системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

Керована ракета AMRAAM має нормальну аеродинамічну схему з хрестоподібними рулями і крилом. ЗКР AIM-120A має комбіновану систему наведення. На початковій ділянці польоту – командно-інерційне управління, на кінцевій ділянці польоту – активне радіолокаційне самонаведення. РЛС самонаведення захоплює ціль на відстані до 20 кілометрів. Після захоплення, ракета переходить на режим активного самонаведення.

Бойова частина ракети має осколково-фугасну спрямовану дію. Підривник або контактний, або активний радіолокаційний.

Пускова установка виконана на шасі автомашини з підвищеною прохідністю Scania P113. Весь час ракети знаходяться у транспортно-пускових контейнерах (ТПК). Вони розміщені в пакеті з 6 одиниць. Для завантаження ракет в ТПК до складу комплексу входить спецмашина заряджання.

NASAMS, SAMP-T та Patriot: Що за нові зенітно-ракетні комплекси збирається придбати Україна

Що таке ЗРК SAMP-T

SAMP-T – мобільний зенітно-ракетний комплекс європейського консорціуму “Eurosam”, призначений для протиповітряної оборони механізованих підрозділів та військ, прикриття важливих стаціонарних об’єктів від масованого нападу широкого класу засобів – від тактичних ракет і літаків до безпілотників. Працює система в будь-яких погодних умовах, при застосуванні противником різних перешкод великої інтенсивності.




Як засіб ураження в складі ЗРК SAMP-T використовується двоступенева ракета “Aster-30” з активною радіолокаційною головкою самонаведення, яка працює в діапазоні частот 10-20 ГГц. При цьому пошук і захоплення цілі головкою проводиться в польоті ракети.

NASAMS, SAMP-T та Patriot: Що за нові зенітно-ракетні комплекси збирається придбати Україна

На ракеті “Aster-30” встановлена бойова частина осколково-фугасного типу з програмованою затримкою спрацьовування неконтактного детонатора.

Типова батарея комплексу SAMP-T складається з кабіни бойового управління з багатофункціональною РЛС ARABEL і 6 пускових установок на відстані до 10 км від кабіни управління. Робота всіх підсистем здійснюється двома членами бойової обслуги.

Комплекс може діяти самостійно, з цілевказанням від РЛС дальнього виявлення, а також у складі інтегрованої системи ППО.

Що таке ЗРК Patriot

MIM-104 Patriot – це американський зенітний ракетний комплекс виробництва Raytheon, який використовується армією США і їхніми союзниками. Складається з ракети повітряного перехоплення та високопродуктивної радарної системи.




Про які саме системи ППО Patriot йде мова, наразі достеменно невідомо, але можна припустити, що це або Patriot PAC-2, або Patriot PAC-3, які стоять на озброєнні НАТО та інших провідних держав світу. Або про обидві ЗРК одночасно.

NASAMS, SAMP-T та Patriot: Що за нові зенітно-ракетні комплекси збирається придбати Україна
Patriot PAC-3 (зліва) і Patriot PAC-2 (справа)

Різниця між ними полягає в тому, що комплекси Patriot PAC-2 (Patriot другого покоління) із керованими протиракетами призначені в основному для знищення літаків, але здатні перехоплювати й балістичні ракети. А от комплекси Patriot PAC-3 (Patriot третього покоління) вже спеціально пристосовані для знищення балістичних ракет

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook