Автоновини Військова техніка

БМ “Оплот” проти VT4: в Таїланді провели порівняльні стрільби (відео)

БМ "Оплот" проти VT4: в Таїланді провели порівняльні стрільби (відео)

Змагання між китайським та українським бойовим танком були проведені наприкінці минулого року.

Схоже, що в Королівський армії Таїланду й досі не вирішили який з перспективних танків кращий.

Так, наприкінці листопада 2020 року були проведені порівняльні змагання з бойовими стрільбами між українським БМ “Оплот” та китайським VT4.

Судячи з відеофрагмента від місцевого ресурсу BATTLEFIELD DEFENSE український танк гідно відстрілявся по мішені на відстані 1,8 км. Однак кінцеві результати цих змагань невідомі.

Нагадаємо, армія Таїланду з 2010 року намагається замінити старі зразки бронетехніки на сучасні. Зокрема, оновлення потребує танковий парк, де на початок минулого десятиріччя було присутнє понад 200 одиниць застарілих танків M41 Walker Bulldog.

БМ "Оплот" проти VT4: в Таїланді провели порівняльні стрільби (відео)
Остання партія з шести танків БМ “Оплот-Т”, отримана Таїландом з України

У 2011 році тайські військові уклали з українськими представниками контракт вартістю у понад $240 млн на постачання 49 нових танків БМ “Оплот” (батальйонний комплект) виробництва харківського ДП “Завод імені В. О. Малишева”. При цьому вітчизняний танк переміг в тайському тендері досить потужних конкурентів з РФ (Т-90) та Німеччини (Leopard 2).

БМ "Оплот" проти VT4: в Таїланді провели порівняльні стрільби (відео)
Український БМ “Оплот-Т” Королівської армії Таїланду виробництва під час порівняльних випробуван

Проте, через фактичний саботаж з розбудови нової лінії виробництва владою Януковича та початок збройної агресії РФ, строки постачання української бронетехніки за контрактом були зірвані. Фінальна партія з 6 танків “Оплот-Т” та двох БРЕМ “Атлет” прибула замовнику лише у червні 2018 року.




Труднощами скористалися китайські конкуренти з корпорації Norinco, котрі посилено просувають свій танк VT4 (в замовлення знову намагалися влізти російські виробники зі своїм Т-90, але в чергове програли, – прим ДЕ).

БМ "Оплот" проти VT4: в Таїланді провели порівняльні стрільби (відео)
Китайський VT4 виробництва корпорації Norinco Королівської армії Таїланду виробництва під час порівняльних випробувань

На початку 2016 року (на той момент було поставлено лише 10 з 49 замовлених БМ “Оплот” і перспективи подальшого виробництва були досить примарні) Norinco уклала контракт на постачання батальйонного комплекту VT4.




Загалом, у чотири етапи Королівська армія Таїланду отримала від китайських виробників 62 ОБТ (1 етап, 2016 рік – 28 машин, 2 етап,2017 рік – 10 машин, 3 етап, 2018 рік – 14 машин та 4 етап, кінець 2020 року – 12 танків).

БМ "Оплот" проти VT4: в Таїланді провели порівняльні стрільби (відео)
Танки БМ “Оплот-Т”, VT-4 та M60 A3 (TIFCS) Королівської армії Таїланду

Наразі розглядаються плани з подальшої заміни парку застарілих танків (ще приблизно 100 одиниць, або два батальйонних комплекти), однак яку машину обере тайська армія поки що невідомо.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook