Автоновини Військова техніка

Міноборони доручило ХКБМ розробити інноваційний БТР для ЗСУ

Концепт українсього дизайнера Дениса Сіліча

Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. Морозова отримало від Міністерства оборони України завдання розробити нову колісну багатофункціональну платформу, яка має стати основою для майбутнього БТР-а, колісної БМП та інших машин.

Про це Defense Express стало відомо з власних джерел у Міноборони. Тобто мова йде про початок робіт зі створення умовного БТР-5, або, якщо додати трохи маркетингу у “неймінг” – БТР-V.

Patria AMV XP – один зі зразків сучасного БТР

Поки строки виконання цієї роботи – невідомі. Проте, враховуючи розробки в інших країнах, можливо розраховувати щонайменше на 5 років.




Але це необхідне та стратегічно важливе рішення, бо наявний зараз серійний БТР-4 створювався ще у 2000-х роках. І хоча на той час в нього були закладені всі сучасні тенденції розвитку бронетехніки, але за 20 років вимоги до цих машин значно змінились.

БТР-4 на рівні 2000-х років мав цілий ряд переваг над конкурентами

Мова йде про значне підвищення вимог до бронезахисту, які виросли у рази. Наприклад, мова йде про протидію у лобвій проекції не тільки калібрам 14,5-мм, а 25-30-мм снарядам автоматичних гармат. А протимінний має витримувати 8-10 кг фугаси.

Сучасний БТР Boxer від Rheinmetall

Такі вимоги диктують встановлення більш потужної броні із керамічними елементами та використання V-подібного днища, який призводить до збільшення габаритів. В результаті вага сучасних БТРів вже наблизилась до параметрів танків середини минулого сторіччя.




Наприклад, VBCI від Nexter та остання версія фінської Patria AMV XP – це 32 тонні машини. Piranha V від Mowag – 33 тонни, російський “Бумеранг” – 32-34 тонни, а Boxer від Rheinmetall поки рекордні – 38 тонн.

Водночас БТР-4 – це 22 тонни, які тоді були ефективним показником. Наприклад, той же американський Stryker на шасі Piranha III важить 17-19 тонн, а італійська Freccia – 26 тонн.

M1296 Stryker Dragoon

Але за пару десятків років вимоги змінились кардинально, а ресурс модернізації БТР-4 доволі обмежений. Що було доведено на прикладі БТР-4МВ1, який, попри всі свої переваги над базовою версією, все ж таки не зацікавив військових.




Тобто максимальний резерв модернізації БТР-4 по вазі становить приблизно 25 тонн, але конструкція самого шасі унеможливлює встановлення V-подібної нижньої частини корпусу.

БТР-4МВ1 зберіг певні недоліки базового БТР-4

Також проблеми є зі збільшенням головного калібру у 30-мм, що зараз є ще однією тенденцією розвитку колісних бойових машин. Зокрема, вже у найближчому майбутньому в країнах НАТО очікується перехід від 25-30-мм автоматичних гармат до 40-45-мм.

Таким чином, цілком можливо очікувати, що новий умовний БТР-V буде мати вагу від 30 тонн, броню, яка здатна протидіяти автоматичним гарматам та мінній загрозі, сучасний оптико-прицільний комплекс та потужніше озброєння.

А в результаті нова розробка ХКБМ, як багатофункціональна платформа, має стати універсальним шасі для ЗСУ: базою для БТР, колісної БМП, артилерійських та зенітних комплексів, машин зв’язку, тощо.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook