Автоновини Військова техніка

Літак JAS-39 названо основною заміною радянських бойових літаків для ЗСУ

Літак JAS-39 названо основною заміною радянських бойових літаків
Фото: Винищувач Saab JAS-39E Gripen (Gripen E)

У Повітряних Силах ЗСУ назвали літак JAS-39 оптимальним варіантом для заміни радянських бойових літаків. Про це повідомляє «Мілітарний».

До такого висновку прийшли автори методичного підходу під час визначення потенційного винищувача для тактичної авіації.

Авторами методичного підходу є діючий Командувач Повітряних Сил ЗСУ С.С. Дроздов, а також науковці Харківського національного університету Повітряних Сил О.Б. Леонтьєв (доктор технічних наук професор головний науковий співробітник) та М.В. Науменко (кандидат технічних наук старший науковий співробітник провідний науковий співробітник).

Редакція Українського мілітарного порталу тезово ознайомила своїх читачів із методичним підходом до розв’язування математичної задачі синтезу раціональної програми розвитку системи озброєння тактичної авіації на основі критерію мінімізації фінансових витрат за умови досягнення необхідних бойових спроможностей багатоцільових винищувачів покоління 4++ закордонного виробництва у статті Закупівля винищувачів для ЗСУ: методика визначення потенційного літака.

За ним потенційні багатоцільові винищувачі F-16E, F-35A, EF-2000, Rafale та JAS-39 порівнювались за ціною, вартістю експлуатації та коефіцієнту бойового застосування:

Літак JAS-39 названо основною заміною радянських бойових літаків
Альтернативні багатоцільові винищувачі для переозброєння авіаційного парку тактичної авіації





Коефіцієнт бойового застосування розраховувався за еквівалентом застосуванню по повітряним цілям літаків-еталонів типу МіГ-29, по наземним цілям літаків-еталонів типу Су-24М.


Згодом оцінили необхідну чисельність відповідно до їх коефіцієнтів та розписали закупівлі на три етапи:

  • закупівля 12 бортів
  • закупівля 24 бортів
  • закупівля 40-60 бортів у залежності від кількості по еквіваленту застосування

Еквівалент застосування рахували у відношенні:

  • 120 бойових літаків-еталонів типу МіГ-29 по повітряним цілям
  • 40 бойових літаків-еталонів типу Су-24М по наземним цілям
  • 70 літаків-бойових літаків МіГ-29 по повітряним цілям
Літак JAS-39 названо основною заміною радянських бойових літаків
Синтезовані програми переозброєння тактичної авіації на однотипний парк бойової авіаційної техніки для альтернативних типів літаків

Як бачимо найбільш економічно доцільним варіантом автори назвали придбання JAS-39, яких потрібно придбати у кількості 96 одиниць, а вартість складе 6,8568 млрд доларів США.
Закупівля винищувачів для ЗСУ: методика визначення потенційного літака

На жаль методологія визначення потенційного літака не дає розуміння визначення коефіцієнтів бойового потенціалу представлених типів літаків, адже фактично вони є носіями майже однакових типів озброєння.




Виключенням є наприклад остання версія модернізації F-16, яка завдяки встановленню нової РЛС AN/APG-83 отримає можливість застосовувати крилаті ракети JASSM та класу AIM-120D, які збільшують потенціал літака по роботі по наземним і повітряним цілям відповідно.

Тобто найбільш дешевий літак, представлений в аналізі за квітень 2020 року, станом на лютий 2021 року має оновлені властивості.

Літак JAS-39 названо основною заміною радянських бойових літаків
Бельгійський багатоцільовий літак F-16

До речі, один з авторів методології генерал-полковник Сергій Дроздов у жовтні 2020 року як приклад переозброєння на новий тип винищувача наводив Польщу, яка обрала саме F-16.

Чи EF-2000 (Eurofighter Typhoon), що є у методології найдорожчим та найкращим у коефіцієнті по роботі по повітряним цілям, також вже оновлюється – Іспанія та Німеччина нещодавно замовили встановлення нових РЛС.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook