Автоновини Військова техніка

Нову “Мінерал-У” вже чекають у ЗСУ: але КрАЗ зриває поставку платформ

Нову "Мінерал-У" вже чекають у ЗСУ: Але КрАЗ зриває поставку платформ

ДП Науково-дослідний інститут радіолокаційних систем “Квант-Радіолокація” завершив роботу над ключовими складовими нової мобільної РЛС “Мінерал-У”. Проте її вчасна поставка Збройним силам України – під загрозою.

За інформацією Defense Express, ПрАТ “АвтоКрАЗ” вже на п’ять місцяців затримало поставку платформи, на якій мав бути встановлений кунг та підйомна система з модулем з РЛС “Мінерал-У”.

Це суттєво ускладнює вчасну поставку перших зразків нової мобільної РЛС “Мінерал-У”, які виготовляються для ЗС України в рамках державного оборонного замовлення. Поставка перших РЛС “Мінерал-У” була запланована на початок 2021 року.

Нову "Мінерал-У" вже чекають у ЗСУ: Але КрАЗ зриває поставку платформ
Фото: РЛС “Мінерал-У” в робочому положенні

Нова мобільна РЛС “Мінерал-У” – це багатофункціональний радіолокаційний комплекс, створений з використанням нових підходів та нової елементної бази. Станція призначена для виявлення, класифікації надводних цілей на значній відстані – до 500-600 км, а також видачі цілевказівки засобам ураження.

Серед іншого, станція може бути застосована для тісної взаємодії з береговим протикорабельним комплексом “Нептун”, що розроблений ДержККБ “Луч” та прийнятий на озброєння ЗС України.




Але, здається, тепер ДП Науково-дослідний інститут радіолокаційних систем “Квант-Радіолокація” вимушений у пожежному порядку вирішувати завдання, з яким раніш вже зіштовхнувся і розробник “Нептуна”. А саме – заміна платформи від КрАЗу на іншу.

Нову "Мінерал-У" вже чекають у ЗСУ: Але КрАЗ зриває поставку платформ
Фото: Пускова установка УСПУ-360 комплексу “Нептун” на шасі КрАЗ та Tatra

КрАЗ-7634НЕ використовується як базове шасі для пускової установки УСПУ-360 комплексу “Нептун”. Військові збираються замінити його на чеську платформу Tatra T 815-7T3R41 8х8 1R. Власне, на цю ж чеську платформу без проблем стане і нова РЛС “Мінерал-У”.

З самого початку у технічному завданні передбачалося розміщення РЛС “Мінерал-У” на шассі від вітчизянного виробника. Відтак, ставка була зроблена на нове повнопривідне шасі КрАЗ-7634НЕ колісної формули 8х8 вантажопідйомністю до 27 т. На шасі встановлений двигун 460 к.с. і автоматична коробка передач. На цьому ж шасі, до речі, розміщено і пускову установку берегового протикорабельного комплексу “Нептун”.

Нову "Мінерал-У" вже чекають у ЗСУ: Але КрАЗ зриває поставку платформ
Фото: Усі машини на базі різних автомобільних шасі від ПАО “КраЗ”.

Проте останніми роками співробітництво розробників нових систем зброї та техніки з вітчизняним автовиробником традиційно наражається на нестабільність роботи ПрАТ “АвтоКрАЗ”. Вже звичними стали і численні претензії до їх нових вантажівок від військових.

ПрАТ “АвтоКрАЗ” наразі проходить процедуру банкрутства й фактично не виробляє техніку. Відтак, на останніх тендерах Міноборони перестало купувати у КрАЗа навіть стандартні вантажівки. Величезні борги підприємства створюють ризики у довгостроковій перспективі.

Днями ситуація зі зривом поставок автомобільних платформ з боку ПрАТ “АвтоКрАЗ” для низки нових ударних, розвідувальних та спостережувальних систем була приводом для наради у Міноборони.




Раніше на цю тему також висловився і Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак, який повідомив, що існує проблема з визначенням виробника вантажних автомобілів, у тому числі й під різні системи озброєння. Передусім вона виникла через банкрутство Кременчуцького автовиробника, продукція якого донедавна була основною в ЗСУ.

Тож під окремі великокаліберні ракетні системи та під береговий протикорабельний комлекс Генштаб хотів би використовувати чеське шасі Tatra. “Tatra – класна машина. От під “Нептун” ми хочемо, щоб була база “Татри”, – заявляв Руслан Хомчак.

Нову "Мінерал-У" вже чекають у ЗСУ: Але КрАЗ зриває поставку платформ
Фото: РСЗВ “Буревій/Ураган” розміщено на високопрохідному шасі Т815-7Т3RC1 від чеської Tatra з колісною формулою 8х8.

Також під шасі чеського виробництва українські військові хочуть прилаштувати усі нові та модернізовані РСЗВ. Це, зокрема, РСЗВ “Вільха”, “Вільха-М” та “Ураган/Буревій”, яка вже пройшла заводські випробування на новій платформі.

На ДП Науково-дослідний інститут радіолокаційних систем “Квант-Радіолокація”, звісно, також розробили варіанти розміщення своєї РЛС на шассі Tatra.

Але є один нюанс. В рамках виконання ДОЗ з розробки та постачання нової мобільної РЛС “Мінерал-У” для ЗСУ авансовий платіж з виготовлення платформи був перерахований саме на ПрАТ “АвтоКрАЗ”. Отже, тепер треба сподіватись на диво. Або на рішення Міноборони, яке зможе знайти вихід з цієї патової ситуації.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook