Автоновини Військова техніка

Вогонь з неба: Що за народний безпілотник PD-2 дуже скоро з’явиться в ЗСУ

Вогонь з неба: Що за народний безпілотник PD-2 дуже скоро з'явиться в ЗСУ

Вітчизняний БПЛА PD-2 вже готують до експлуатації в підрозділах ЗСУ.

Наразі безпілотник проходить визначальні випробування. Цей тип випробувань здійснюється для допуску до експлуатації зразка військової техніки в умовах особливого періоду. Тестування включає три етапи: лабораторний, наземний та льотний.

PD-2 розробки фірми “UkrSpecSystems” – це молодший брат народного безпілотника PD-1 , призначеного для здійснення повітряної розвідки та контролю над переміщенням супротивника. По суті, PD-2 є глибокою модернізацією PD-1 зі збільшенням корисного навантаження, дальності зв’язку та багатьма іншими вдосконаленнями.

Нагадаємо, що PD-1 був першим продуктом співпраці волонтерів “Народного проекту” та ентузіастів з авіамодельних клубів і отримав умовну назву “Перший народний комплекс БПЛА”.

Взагалі, фірма “UkrSpecSystems” має досить цікаву історію – у 2015 році вона була створена волонтерами-ентузіастами, які втомилися вишукувати по світу доступні зразки безпілотних літальних апаратів для потреб армії і вирішили створювати власні. Як бачимо, досягли у тому певних успіхів.

Що собою представляє

Отже, на відміну від PD-1, який є суто розвідувальним дроном, PD-2 – це багатоцільовий БПЛА, призначений для здійснення повітряної розвідки та бойового застовування як носій бомбового навантаження з бойовою частиною до 3 кг.

Вогонь з неба: Що за народний безпілотник PD-2 дуже скоро з'явиться в ЗСУ

PD-2 побудований за нормальною аеродонамічною схемою – одномоторний високоплан з триопорним шасі з переднім колесом, яке в польоті не прибирається. Крило оснащене закінцівками. Хвостове оперення двобалкове, обернене V-подібне. Силова установка з штовхаючим гвинтом, який обертається двигуном внутрішнього згоряння.




Крім цього, БПЛА комплектується швидкозйомними модулями з додатковими електричними двигунами, які дозволяють йому крім традиційного використання злітної смуги здійснювати також вертикальний зліт та посадку. Також він легко розбирається та збирається, що спрощує його перевезення.

Вогонь з неба: Що за народний безпілотник PD-2 дуже скоро з'явиться в ЗСУ

Наземна станція укравління, що входить до складу комплексу, може забезпечувати одночасне управління двома БПЛА з однієї станції. На відео оператор спостерігає за одним безпілотником за допомогою другого:

Відповідно до класифікації НАТО дрон PD-2 належить до класу категорії малих тактичних безпілотників.

Розвідка

Безпілотники цього комплексу оснащені новою оптичною станцією з гіростабілізованою платформою, розробленою та створеною в Україні.

Також у компанії “UkrSpecSystems” створили свою власну полегшену версію оптико-електронної системи, подібно до тих, якими оснащується БПЛА “BayraktarTB2”, або планують оснастити вітчизняний ударний дрон “Сокіл-300”.

Підвіс оснащений кількома камерами та тепловізором, що дозволяє проводити спостереження на висоті до кількох тисяч метрів у будь який час доби, а вбудовані датчики положення та спеціальне програмне забезпечення дозволяють забезпечити чіткість та якість зображення.

Подібна сучасна система разом із можливістю PD-2 перебувати в повітрі до 10 годин та підійматися на висоту 3 км робить з нього чудову розвідувальну машину з великими можливостями.

Озброєння

Як вже зазначалося, на відміну від свого попередника, PD-2 може нести озброєння. Наразі мова йде про можливість використання баражуючих боєприпасів, що встановлюються у спеціальні підвісні контейнери.

За словами розробників, вони можуть бути термобаричними, осколково-фугасними або кумулятивними з бойовою частиною ваги до 3 кг. При цьому при використанні подібної міні-бомби з висоти близько 1 км досягається точність попадання в радіусі 10 метрів.




У перспективі БПЛА PD-2 зможе самостійно використовувати ударні можливості, адже саме для нього підприємством “СпецОборонМаш” було розроблено некеровану авіаційну бомбу НУБ8КО вагою 4,2 кг.

Вогонь з неба: Що за народний безпілотник PD-2 дуже скоро з'явиться в ЗСУ

Прицілювання ударного дрону здійснюватиметься за допомогою все тієї ж оптичної електронної станції від компанії ТОВ “Укрспецсистемс” з тепловізійним та телевізійним каналом, а за точність відповідатиме балістичний калькулятор.

Після завершення всіх необхідних випробувань з НУБ8КО у перспективі PD-2 зможе оснащуватися і корегованими боєприпасами з різними типами наведення, а у якості оптичної електронної станції вже зараз може встановлюватися Orca 220 від естонської компанії Threod Systems, котра має значно кращі характеристики по телевізійному і тепловізійному каналу, а також має лазерний далекомір.

Розробники запевняють, що ця станція вже інтегрована у PD-2 та комплектується разом з українським безпілотним літальним апаратом в інтересах іноземного замовника.

Перспективи

Вже є інформація, що українською розробкою, окрім силових структур нашої країни, зацікавилися також і за кордоном. Раніше був укладений контракт з ОАЕ на постачання комплексів PD-1, тому не виключено, що й контракти на PD-2 не забаряться. Також говорять про інтерес з боку Австралії та Європейського Союзу.

Але нас більше цікавить потенціал використання його Збройними силами України. Адже окопна війна, яка останніми роками викристалізувалась на Донбасі, робить безпілотні літальні апарати одним з ключових видів розвідки та озброєння. Та й події у Нагірному Карабасі показали, що хто домінує у повітрі – той виграє війну.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook