Автоновини Військова техніка

Для ЗСУ розглядається закупівля САУ «Дана»

Для ЗСУ розглядається закупівля САУ «Дана»

Для ЗСУ розглядається закупівля 152-мм САУ «Дана» для замінини наявних на озброєнні застарілих буксованих гармат Д-20 та самохідних артилерійських установок 2С3 «Акація».

Про це розказав начальник управління РВіА командування підготовки Командування Сухопутних Військ ЗСУ генерал-майор Андрій Маліновський.

Самохідні артилерійські установки розглядаються з наявного парку чеської армії, які перед продажем мають пройти технічне обслуговування та модернізацію до версії «Dana-M2».

У цьому виді самохідна артилерійська установка «Dana-M2» демонструвалась в Україні на Міжнародній виставці озброєнь «Зброя та безпека» у 2018 році:

Представляла її чеська компанія EXCALIBUR ARMY, яка окрім неї тоді ще привезла модернізовану бойову машину піхоти Sakal та реактивну систему залпового вогню BM-21MT.

Для ЗСУ розглядається закупівля САУ «Дана»

Самохідна артилерійська установка vz. 77 Dana була розроблена наприкінці 70-х років у колишній Чехословаччині, серійне виробництво було налагоджено на підприємстві ZTS Dubnica у місті Тренчин (у сучасній Словаччині).

Окрім Чехословаччини їх експлуатували й інші країни соцтабору – Польща та СРСР, в останньому їх було придбано для випробувань, але після розпаду утилізовано.




У Польщі вони перебувають на озброєнні та чеська компанія у кооперації з місцевою PZL пропонує для національних збройних сил програму модернізації до рівня Dana M1PL, котра включає заміну головного двигуна, коробки передач, встановлення додаткового генератору, заміну інших систем.

Після розпаду Чехословаччини, Чехія та Словаччина успадкували значну кількість цих артилерійських установок, які реалізовують зацікавленим країнам, а для власної армії розглядають закупівлю продукції стандартизованої з країнами НАТО, як то робить Чехія з придбанням САУ CAESAR.

Серед покупців як оригінальних vz. 77 Dana, так і їх модернізованих версій, Азербайджан та Грузія, також серед покупців називають Кіпр та Лівію.

Самохідна артилерійська установка використовує в якості шасі модифікований варіант Tatra 813 з колісною формулою 8х8.

Силова установка – Tatra T2-930, возимий боєкомплект – до 60 снарядів, максимальна швидкість по шосе – до 80 км/годину.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook