Автоновини Військова техніка

ХКБМ збиралось утилізувати снаряди до танку «Нота»

ХКБМ збиралось утилізувати снаряди до танку «Нота»

ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова» (ХКБМ) збиралось утилізувати снаряди до танку «Нота». Про це у своїй колонці написав Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express
Сергій Згурець.

Роботи зі знищення унікальних 152-мм снарядів мало провести Державний науково-дослідний інститут хімічної промисловості, розташований у місті Шостка.

Розпочалась ця історія 6 жовтня 2020 року, коли директор ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування» Яков Мормило написав директору Державного науково-дослідного інституту хімічної промисловості Володимиру Щербаню короткого листа за номером 3822/51 про можливість утилізації боєприпасів з простроченими термінами зберігання:

Серед іншого, йдеться про декілька десятків 152 мм танкових боєприпасів та складових (вказуються індекси ПК-06-84 (16 шт.), ОФ-7731 «В» та ОФ-7732 «В» (14 та 2 шт.), 294 «Н» та К-18 «В» (7 та 4 шт.).

ХКБМ збиралось утилізувати снаряди до танку «Нота»

«Це боєприпаси, які спеціально виготовлялися для «Ноти». Це вироби кінця 80-х років. Але вони у гарному стані, вони добре зберігаються у відповідній тарі. Я їх, звісно, бачив і знаю про них. Ці боєприпаси йшли під спеціально розроблений механізм заряджання у вигляді револьверної укладки. Жоден інший 152 мм боєприпас на «Ноту», звісно, не підійде», – розказав про ці боєприпаси один з колишніх керівників ХКБМ.




Попри те що зараз роботи над проєктом «Нота» не ведуться, сама дослідно-конструкторська робота в інтересах Міністерства оборони України не закрита та ці боєприпаси можуть бути використані для необхідності перевірки тих чи інших конструкторських рішень.

Після інформування про цей факт у Міністерстві стратегічних галузей промисловості відреагували – утилізація є передчасною і на ДержНДІ вони можуть передані лише для подальшого зберігання.

Роботи по танку нового покоління розпочалися у Харкові на ХКБМ ще за радянських часів.

Після розвалу СРСР робота над танком, що отримав умовну назву «Нота» (об’єкт 477А1) тривала до 2000-х років.

Є інформація про виготовлення близько 10 зразків танків, які зберігаються на території ХКБМ та в Росії.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook