Автоновини Військова техніка

Україна на шляху створення свого власного ЗРК і аналогу американського Javelin

Україна на шляху створення свого власного ЗРК і аналогу американського Javelin

Україна може створити власний ЗРК і аналог американського Javelin, проте головним повине бути питання доцільності розробки подібних комплексів. Генеральний директор ДККБ “Луч” Олег Коростельов в інтерв’ю Defense Express розповів про створення українського ЗРК і про майбутній розвиток протитанкових ракетних комплексів. Про це пише Defense Express.

Україна може створити власний зенітний ракетний комплекс та аналог Javelin, проте головним має бути питання доцільності.

Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ “Луч” Олег Коростельов у інтерв’ю Defense Express розповів про створення вітчизняного зенітного ракетного комплексу та про майбутній розвиток протитанкових ракетних комплексів “Стугна” та “Корсар”.

Український ЗРК

Україні потрібно систематизувати свою систему протиповітряної оборони. На цьому, наголосив Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ “Луч” Олег Коростельов.

Річ у тому, що зараз на озброєнні Повітряних Сил ЗСУ знаходиться велика кількість різноманітних зенітних ракетних комплексів, які однотипні за своїми можливостями. Наприклад, лише ЗРК середньої дальності у військах одразу три типи: С-125, “Куб” та “Бук”.




А загальна номенклатурна кількість ЗРК в українському війську становить понад 10 найменувань, що призводить до значних витрат з їх підтримки у боєготовому стані. Водночас, в арміях країн НАТО на озброєнні стоїть лише три-чотири типи ЗРК. Один – ближньої дії, один – малої, один – середньої, один – дальньої.

“Україні потрібно обрати лише три-чотири види ЗРК, орієнтуватися на це і тиражувати ці комплекси, які будуть мати високі бойові характеристики впродовж ще 10-15 років. А не підтримувати той “зоопарк” ЗРК, який зараз знаходиться на озброєнні. Науковий потенціал нашої країни дозволяє реалізувати цю задачу”, – наголосив Олег Коростельов.

Одним з перших комплексів, який може пройти відповідну модернізацію, він назвав С-300. Така модернізація має торкнутися радіолокаційної станції, електроніки та самої ракети, а також, за необхідності, платформи.

“Ми не соромимося доопрацьовувати та вдосконалювати ті види озброєння, які перейшли нам від СРСР. Ті ресурси, які Союз кидав у оборонку дозволили створити класичні та добре працюючі технічні рішення. І немає жодного сенсу від них відмовлятися, як з логічної так і фінансової точки зору. Окрім того, це і наші напрацювання, українських конструкторів та інженерів”, – підкреслив Генеральний конструктор – Генеральний директор ДККБ “Луч”.

Таким чином, модернізація С-300 дозволить зекономити значну суму коштів, на противагу закупівлі іноземного зразка, або створення абсолютного нового з нуля силами вітчизняних підприємств.

“Коли я чую про можливість закупівлі американських Patriot, то, враховуючи їхню вартість, в мене виникають величезні сумніви у фінансових можливостях Міноборони. Окрім того, це вже питання державної політики – що вигідніше, вкласти гроші в іноземний оборонний комплекс, чи дати замовлення українським підприємствам, які виконують цю ж задачу, але повернуть гроші у вигляді податків та створять нові робочі місця”, – зазначив Олег Коростельов.

Щодо створення ракети для модернізованого С-300, то в Україні вже опрацьована значна кількість технологічних питань. Вони вже реалізовані у крилатій ракеті “Нептун” та “Вільха”.




“Мова не йде про те, що нова ракета для ЗРК 100-км дальності дії це буде “Вільха” до якої під’єднали головку самонаведення. Але ми можемо використати твердопаливний двигун від “Вільхи”, взяти систему імпульсних двигунів для корекції траєкторії, але, звісно, зовнішній вигляд ракети буде зовсім інший”, – розповів Олег Коростельов.

Розвиток ПТРК

ДККБ “Луч” стало відоме на весь світ завдяки власним протитанковим ракетним комплексам. А вітчизняні “Стугна” та “Корсар”, окрім ефективного застосування на Донбасі, стали справжніми бестселерами на міжнародному ринку озброєння, з контрактами на тисячі ракет.

Звісно, попри успіхи з “Нептуном” та “Вільхою” для ДККБ “Луч” цей напрям залишається пріоритетним. Тому Defense Express вирішив дізнатися, які плани у київського КБ в цій сфері, зокрема, поцікавившись можливістю створення вітчизняного аналога Javelin.

“ДККБ “Луч” може розробити ракету з телевізійною головкою, яка зробить красиву “гірку” та вдарить з гори, але вона буде коштувати сотню тисяч доларів за ракету, виключно через ціну тепловізорів у ракеті та у пусковій установці. І особисто до мене, як до Генерального конструктора, у замовника виникне питання – навіщо витрачати такі гроші на ракету з дальністю польоту у два кілометри”, – розповів очільник ДККБ “Луч”.

Додавши, що коли порівнюються можливості будь-якої зброї, то необхідно порівнювати не тільки їхні технічні характеристики, а й ціну та реальний досвід застосування у різних ситуаціях. Зокрема той же Javelin може знищувати цілі на 2,5 км з вірогідністю, за даними виробника, у 94-95%.

“У ситуації коли виїжджає 5-10 танків, а у нас є 5-10 Javelin, тобто танки розігріті та контрастні у тепловізорі, то це хороша зброя. Проте, коли ми говоримо про позиційну війну, коли спектр цілей зміщується до різноманітних вогневих точок, то виникають певні питання. І всім відома сума коштів, які ми заплатили за Javelin та їхня кількість. Не думаю, що це співвідношення когось втішає”, – додав Олег Коростельов.




Від Defense Express нагадаємо, що за останнім контрактом із США Україна має отримати 10 пускових установок та 150 ракет Javelin FGM-148E із додатковими послугами. Вартість контракту становить 36,5 млн доларів. Таким чином, формально, один пуск Javelin коштує понад 240 тисяч доларів. В цей час, один пуск зі “Стугни” чи “Корсару”, який вироблений в Україні, коштує у 10-14 разів менше.

Водночас ДККБ “Луч” продовжує розробляти нову ракетну зброю, зокрема вже була продемонстрована ракета РК-10 з дальністю польоту до 10 км. Також на фінальних стадіях знаходиться робота над “Штурмом-СМ”, який здатний знищувати бронетехніку противника на відстані 7 км. Окрім того, вже завершується робота над модернізованою “Стугною”.

“У 2021 році ми випустимо абсолютно новий варіант “Стугни” у абсолютно новому вигляді. Вона буде у менших габаритах, з удосконаленою ергономікою, з якісно новим рівнем якості зображення та наведення на ціль”, – повідомив Коростельов.

Від Defense Express зазначимо, що враховуючи напрацювання ДККБ “Луч”, які реалізовані у “Штурм-СМ”, цілком можливо, що у нову “Стугну” може бути інтегровано: нова ракета РК-2П зі збільшеною з 5 до 7 км дальністю польоту та можливістю використання, крім тандемної кумулятивної бойової частини, осколково-фугасної та термобаричної. Нову оптично-тепловізійну станцію та абсолютно нову систему наведення із можливістю автосупроводження цілей.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook