Автоновини Військова техніка

КрАЗ у відставку: У ракетному комплексі “Нептун” хочуть замінити шасі КрАЗ на Tatra

КрАЗ у відставку: У ракетному комплексі "Нептун" хочуть замінити шасі КрАЗ на Tatra

Останні роки більшість перспективних розробок українського ВПК базувалися на шасі КрАЗ. Яскравий приклад – це РК “Нептун”, в якому повністю всі машини базуються на шасі КрАЗ. Однак невизначений стан головного українського виробника вантажівок змушує ВПК шукати альтернативні варіанти. І, схоже, що ними можуть стати Tatra.

Цю інформацію підтвердив і народний депутат генерал-лейтенант Михайло Забродський, який відзначає, що перехід на нове шасі планується і в комплексі берегової охорони “Нептун”.

З цієї причини поставка “Нептунів” може затягнутися, а з огляду на ситуацію з відсутністю фінансування і не включення “Нептун” в Держоборонзамовлення на 2020 рік, реальні поставки цього необхідного озброєння для захисту морських кордонів відкладається на невизначений термін.

Поки немає точної інформації про те, заміна шасі відбудеться у всіх автомобілів РК “Нептун”, або мова йде про пускові установки на шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8. Нагадаємо, що до складу РК “Нептун” входить 4 одиниці техніки. Це – самохідна пускова установка УСПУ-360 на шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8, яка несе 4 крилаті ракети, мобільний командний пункт РКП-360 на шасі КрАЗ-63221 з броньованою кабіною від «Варта» і броньованим кунгом. А також транспортно-заряджана машина ТЗМ-360 з бронекабіною від «Варта» і транспортна машина ТМ-360 – КрАЗ-63221.

До речі, чеський виробник Tatra, має хорошу репутацію в Україні, завдяки ще поставкам часів СРСР. Але в 2018 році Tatra повернулася на український ринок спочатку з цивільними вантажівками, а потім і з армійськими.

Чехи запропонували броньовані шасі 8х8, 6х6, які цілком можуть стати носіями перспективного українського озброєння.




За нашою інформацією Tatra зараз розглядають в якості перспективного шасі і під системи залпового вогню, і для монтажу систем РЕБ і ППО.

Крім того, у Tatra є і готові рішення артилерійських систем великого калібру. Зокрема, на київській виставці “Зброя та безпека 2018” Tatra демонструвала колісну 152-мм САУ Dana M2.

Інтерес українських виробників озброєнь до чеських шасі стає все більш предметним, з тієї причини, що Міноборони перестало купувати у КрАЗа навіть стандартні вантажівки на останніх тендерах. Величезні борги підприємства створюють ризики в довгостроковій перспективі, а держава поки не поспішає рятувати єдиного українського виробника вантажівок. Ось і придивляються зброярі до Tatra.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook