Автоновини Військова техніка

Броньований вбивця танків: ЗСУ отримали новий БТР “Буцефал”

ДП “Харківське конструкторське бюро машинобудування” розробило для українських військовослужбовців операції Об’єднаних сил, новий БТР-4Е “Буцефал”. Виробництво оборонного автомобіля взяли на себе працівники Харківського заводу імені В. А. Малишева. Відбулося офіційне вручення бойового автомобіля, обладнаного потужною 30-мм гарматою. Про це повідомили на сторінці прес-служби ООС у Facebook.

Це повнопривідний восьмиколісний бронетранспортер. Він призначений для транспортування бійців механізованих підрозділів та вогневої підтримки в бою, може бути базовою машиною для оснащення спеціальних підрозділів швидкого реагування і морської піхоти.

На відміну від радянського сімейства бронетранспортерів (БТР-60/70/80) та їхніх модифікацій, БТР-4Е є абсолютно новою суто українською розробкою. Компонування машини аналогічне західним проектам: бойовий модуль знаходиться не в передній, а в задній частині корпусу. Рівень захисту відповідає стандартам STANAG 4569 Level 2.

На машині серійно встановлюється вітчизняний горизонтальний рядний трициліндровий двотактний турбодизель прямого впорскування 3ТД-3 об’ємом 8,15 л, потужністю 500 к.с. Може також встановлюватись німецький 4-тактний 6-тициліндровий горизонтальный турбодизель прямого вприску з рідинним охолодженням Deutz BF6M1015CP об’ємом 11,91 л, потужністю 442–450 к.с.

Варіації озброєння БТР-4 різнопланові, він може бути озброєний відповідно до вимог замовника на вибір: бойовим модулем “Гром”, бойовим модулем “Шквал”, бойовим модулем БМ-7 “Парус”, або бойовим модулем “БАУ-23х2”. Існують проекти, які не мають важкого озброєння і слугують для перевезення піхоти (2 членів екіпажу і 10 десантників).

Прес-служба ООС повідомила, що бойова машина обладнана потужною 30-ти міліметровою гарматою та бойовим модулем, що містить протитанкові керовані ракети “Стугна”.




“Крім того, БТР-4Е обладнаний двома водометними рушіями і насосами для відкачки води, тому здатний вплав форсувати водні перешкоди”, – зазначають фахівці.

Повідомляється, що “Буцефал” може ефективно протидіяти навіть важкій броньованій техніці на кшталт танків Т-72, які є на озброєнні російсько-окупаційних військ.

Відомо, що на озброєнні в ЗСУ перебуває наразі 78 одиниць БТР-4 у модифікації БТР-4Е, від яких свого часу відмовився Ірак (до недавнього часу ці бронетранспортери виготовлялись переважно на експорт). За відгуками військовослужбовців, вони досить непогано зарекомендували себе в АТО, зокрема під час звільнення Слов’янська і Краматорська.

За інформацією з відкритих джерел, вартість БТР-4Е становить 12 млн грн. Виготовляється він на харківському ДП “Завод імені Малишева”, який і має отримати відповідне держзамовлення. Також відомо про підготовку до початку серійного виробництва БТР-4 на “Житомирському бронетанковому заводі”, однак наразі там виготовляють лише корпуси для них.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook