Автоновини Військова техніка

САУ “Дана”: Що за унікальна зброя з’явиться у ЗСУ

Судячи з усього, незабаром у розпорядження Збройних сил України надійде ще одна одиниця озброєння, пише Depo.ua.

Днями ряд вітчизняних ЗМІ поширили інформацію, що керівництвом України розглядається питання модернізації української артилерії шляхом закупівлі нових артилерійських систем за кордоном. Називається навіть конкретна модель: чехословацька самохідна гаубиця “Дана” (ShKH vz. 77 Dana).

Depo.ua не міг пройти повз таку новину і вирішив розібратись – що ж то за САУ “Дана” така і чому серед усього різноманіття на ринку самохідної артилерії вибір впав саме не неї.

Отож, 152-мм самохідна гармата-гаубиця vz.77 “Дана” відноситься до самохідних артилерійських установок (САУ) на колісному ходу. Вона була створена у 1976-му році на підприємстві Zavody tazkeho strojarstva-Dubnica (ZTS-Dubnica) в місті Дубница-над-Вагом (тоді Чехословаччина, зараз – Словаччина), як вдосконалений конкурент радянської 152-мм гаубиці 2С3 “Акація”, і вже в 1977-му році була прийнята на озброєння Чехословацької народної армії.

Від “Акації” “Дана” (назва є абревіатурою з слів “D?lo Automobiln? Nab?jen? Automaticky” – “Автомобільна Гармата з Автоматичною Зарядкою”) відрізняється колісним шасі підвищеної прохідності (всі радянські САУ були на гусеничному ходу), довшою гарматою в 36 калібрів (в “Акації” 28 калібрів) і унікальним механізмом заряджання.




В якості основи для шасі був використаний повнопривідний чотиривісний автомобіль підвищеної прохідності Tatra T815, серйозно модернізований для цієї мети. Шасі має колісну формулу 8×8, з двома передніми керованими парами коліс. Підвіска – незалежна пружинна. Колеса оснащені системою регулювання тиску повітря в шинах.

У передній частині шасі знаходиться низько-профільна броньована кабіна, у якій розташовані робочі місця водія і командира.

У кормовій частині шасі розміщений 12-ціліндровий V-подібний багатопаливний дизельний двигун Tatra 293034 потужністю 345 кінських сил. Двигун дозволяє машині з бойовою масою 29,25 т розвивати швидкість по шосе 80 км/год, а місткий паливний бак дозволяє мати запас ходу 800 км.

Власне, колісне шасі має певну логіку – на території Чехословаччини, як і Центральної Європи взагалі, немає непрохідної тайги протяжністю тисячі кілометрів, чи іншої подібної місцевості, для подолання якої конче потрібні були б гусениці. Натомість, колісна платформа робила САУ більш маневреною на полі бою, так як дозволяла швидше міняти місцеположення після виконаної стрільби і зменшувала ризик влучних “прильотів” у відповідь – установка може бути розгорнута на вогневій позиції протягом 2 хв, а залишити її через хвилину після закінчення стрільби.

Читайте також: Смертельний ЗРК: Що за Куб повертають на бойове чергування в ЗСУ

Що стосується озброєння, то 152-мм гармата-гаубиця встановлена в рухомій башті, яка складається з двох броньованих підбашт, герметичних і ізольованих одна від одної. У лівій підбашті знаходяться робочі місця навідника і заряджаючого, розташовані тандемом, а за ними – механізоване укладання зарядів. У правій напівбашті знаходиться робоче місце другого заряджаючого, а перед ним – механізоване укладання снарядів. На турелі посадкового люка другого заряджаючого встановлений 12,7-мм зенітний кулемет ДШКМ.

Лафет гармати-гаубиці змонтований відкрито між напівбаштами, а над стволом гармати розміщений механізм досилання. Таке розміщення гармати-гаубиці виключає вплив порохових газів на розрахунок при веденні інтенсивної стрільби в автоматичному режимі, коли снаряди і заряди за допомогою спеціальних механізмів подаються на лінію досилання. До речі, стріляні гільзи видаляються спеціальним транспортером.




В автоматичному режимі “Дана” здатна призвести 30 пострілів за 7 хвилин, а протягом години – 90 пострілів. При ручному заряджанні скорострільність становить 2 постріли за хвилину. При цьому бортовий боєкомплект становить 60 снарядів. Тобто, одна САУ може вести безперервний вогонь протягом 40 хвилин.

Важливо те, що для стрільби “Дана” може використовувати будь-які придатні для цього снаряди калібру 152-мм, як чехословацького, так і радянського виробництва (СРСР дозволяв братнім республікам розробляти та виготовляти для власних потреб ті чи інші види озброєння лише за умови уніфікації боєприпасів за радянським зразком). При цьому максимальна дальність стрільби осколково-фугасним снарядом масою 43,5 кг становить 18,7 км.

Що цікаво, в СРСР чехословацького конкурента не признали (або зробили вигляд, що не признали). Станом на сьогодні відомо, що у 1979-му році два примірника “Дани” проходили випробування на Ржевському полігоні під Ленінградом для вивчення можливості прийняття її на озброєння. В результаті випробувань був зроблений висновок про відсутність переваг “Дани” перед радянським аналогом – гусеничною САУ 2СЗ “Акація”.

Однак, є всі підстави вважати, що це рішення було швидше політичним. Адже у 1983-му році, незважаючи на заперечення ГРАУ Міністерства оборони СРСР, все ж таки було закуплено близько 10 одиниць САУ “Дана” для дослідної експлуатації радянськими дивізіями в Чехословаччині. Щоправда, вже через рік і вони були передані армії ЧССР.




Сьогодні ж САУ “Дана” має ряд модифікацій, включаючи оснащені гарматою 155-мм за стандартами НАТО, які постачаються на озброєння Чехії, Словаччини, Польщі, Грузії, Азербайджану і Лівії.

Що стосується інтересу України, то він може лежати одразу у двох площинах. По-перше, ЗСУ можуть отримати на озброєння цілком пристойну техніку, швидше за все, за відносно недорогою ціною (якщо мова йде про складські запаси законсервованої техніки). А стан укомплектованості української армії наразі такий, що будь-яке адекватне підсилення піде на користь, особливо в умовах бойових дій. Тим більше, є позитивний досвід закупівлі вживаних БМП-1.

Другий аспект полягає у тому, що в 2018-му році світові показали нову розробку українського оборонпрому – самохідну артилерійську установку 2С22 “Богдана”, також на колісному ходу. І якщо по бойовим характеристикам наша “Богдана” далеко попереду чехословацької “Дани” (6 снарядів за хвилину на відстань 60 км), то вітчизняне шасі КрАЗ-63221, за відгуками спеціалістів, ще потребує доопрацювання.

В цьому контексті ні для кого не є секретом, що чеська “Татра” вважається однією з найкращих у світі всюдихідних вантажівок, тому отримавши у своє розпорядження кілька зразків САУ “Дана”, наші інженери отримають досить якісний дослідний зразок і водночас матеріал для подальших вдосконалень “Богдани”.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook