Автоновини Військова техніка

Що таке український БТР “Варан”, який ніяк не доїде до ЗСУ

Далеко не всі новинки бронетехніки прямують від конструктора до конвеєра по найкоротшій траєкторії. Нещодавно, в Індії проходила 10-та міжнародна виставка “Defexpo India”, де окрім традиційного набору від Державного концерну “Укроборонпром” (БТР-3Е1, бойові модулі “Шквал”, “Кастет”, “Стилет”, ракети класу “повітря-повітря”, протитанкові керовані ракети “Комбат”, ПТРК “Корсар” тощо), були й інші представники України.

Зокрема, керівник студії DIGITEC visual engineering Олександр Костур повідомляв у Facebook, що в Індії на військовій виставці має презентуватись анімаційна модель БТРа “Варан” колісної формули 8х8, який розробило київське ТОВ “НПК “Техімпекс”.

Що ж відомо про цю новинку українського оборонпрому і які її перспективи? Давайте спробуємо з’ясувати.

Історія проекту

БТР “Варан” було розроблено на основі радянського БТР-70 спеціалістами ТОВ “НПК “Техімпекс” в 2015-му році. Вперше новий бронетранспортер (точніше, його макет) був показаний публіці під час виставки “Зброя та безпека 2015”, де одразу ж вразив своїм радикально новим дизайном.

При цьому дослідний зразок нового БТРа разом з усією технічною документацією компанія “Техімпекс” планувала представити до кінця 2016-го року і, якщо буде зацікавленість з боку силових структур, надати його для державних випробувань. Однак, судячи з того, що інформації про такі випробування ніде немає, зацікавленості не було.

Про компанію-розробника відомо, що “Техімпекс” – це приватна оборонна компанія, заснована в 2003-му році. Вона є виконавцем Державного Оборонного Замовлення, здійснивши за останні 4 роки для потреб Міністерства оборони України, Національної гвардії України, МВС України, ДПС України та інших силових структур капітальні та поточні ремонти понад 200 одиниць бронетанкової та автомобільної техніки та агрегатів до неї.

Також відомо, що з 2018-го року компанія “Техімпекс” є членом Ліги оборонних підприємств України (неурядове об’єднання українських підприємств і організацій, які є виробниками/розробниками продукції оборонного та подвійного призначення).

Що собою представляє

БТР “Варан” – це бойова колісна плаваюча бронемашина, призначена для транспортування особового складу мотострілецьких підрозділів і їх вогневої підтримки, в тому числі і в умовах застосування зброї масового ураження.

Броньований корпус складається з катаної, гомогенної сталі і покликаний захищати від куль та осколків. Ця броня забезпечує захист в лобовій і кормовій проекції від куль калібру 12,7-мм, типу Б-32, а в бічних проекціях – від куль калібру 7,62-мм. Також може бути встановлений комплекс активного захисту.




Але “Варан” отримав не лише змінений бронекорпус нового дизайну, але й радикально оновлену “начинку”.

Зокрема, для більш раціонального компонування двигун у ньому розміщений в передній частині, а не задній, як було у БТР-70, внаслідок чого десантне відділення отримало на 35% більше корисного внутрішнього об’єму і можливість здійснювати посадку і висадку бійців через відкидну апарель у кормовій частині.

По суті, ця машина є принципово новим бронетранспортером, що побудований за сучасною компоновочною схемою – такою, що застосована в більшості БТР, які стоять на озброєнні сучасних армій світу.

Двигун “Варан” отримав також новий – дизельний Deutz потужністю 320 к. с., замість “рідних” двох бензинових сумарною потужністю 240 к. с. Також його оснастили автоматичною коробкою передач Allison, новою роздавальною коробкою і двома водометами з гідравлічним приводом.

Новий дизельний двигун є значно потужнішим, економнішим та у поєднанні з автоматичною трансмісією від провідного західного виробника забезпечує кращі динамічні характеристики при зменшенні експлуатаційних затрат.

Що стосується функціоналу, то окрім бойової моделі, БТР “Варан” може виготовлятися в різних комплектаціях: машина управління, машина зв’язку, медична машина, а також ремонтно-евакуаційна машина.

Тактико-технічні характеристики:

Маса – 15 500 кг

Довжина – 7 500 мм

Ширина – 2 800 мм

Висота – 2 650 мм з бойовим модулем; 2 290 без бойового модуля

Кліренс – 475 мм

Екіпаж – 3 + 7 чоловік

Двигун – Deutz TCD 2013 L64V, рядний, шестициліндровий чотиритактний дизельний з водяним охолодженням і турбонаддувом,

Максимальна потужність при 2 200 об/хв – 235,4 кВт (320 к. с.)

Коробка передач, зчеплення – ALLISON 3 000, автоматична

Шини – MICHELIN XZL MPT TL 365/80 R20, пневматичні, безкамерні

Максимальна швидкість – по шосе 110 км/год; на воді до 10 км/год

Запас ходу – 750 км

Озброєння

В залежності від побажань замовника, БТР “Варан” може бути оснащений різними видами озброєння.

Один з варіантів – бойовий модуль “Штурм”. Він включає гармату ЗТМ-1 калібру 30-мм (боєкомплект 400 пострілів), кулемет КТ-7,62 (2000 патронів), гранатомет КБА-117 або АГ-17 калібру 30-мм (145 гранат), а також 2 ПТРК (4 ракети). Вага бойового модуля – 2 500 кг.




Другий варіант – бойовий модуль “Парус”. Він включає гармату ЗТМ-2 калібру 30-мм, кулемет КТ-7,62. гранатомет КБА-117 або АГ-17 калібру 30-мм і 2 ПТРК. Боєкомплект такий же як і у “Штурму”. Вага бойового модуля – 1 950 кг.

На військових виставках також бачили “Варан” зі словацьким дистанційно керованим бойовим модулем “Turra 30”. Він включає 30-мм гарматою 2А42, спарений 7,62-мм кулемет та два транспортно-пускові контейнери з протитанковими ракетами 9М113 “Конкурс”.

Також на сайті виробника зазначається, що можлива установка дистанційно керованого модуля з 30-мм автоматичною гарматою, 7,62-мм кулеметом ПКТ або 12,7-мм НСВТ, ПТУР “Бар’єр”.

Замість висновку

Сьогодні “Варан” позиціонується більше як основа для спеціальних машин різного призначення (машина управління, зв’язку, медична, ремонтно-евакуаційна тощо).

При цьому жодних згадок про постачання його бойових моделей для потреб ЗСУ чи на експорт немає. Тим більше немає інформації про використання його в реальних бойових умовах.

Очевидно, в ЗСУ вирішили зробити ставку на БТР-3Е1 і БТР-4 “Буцефал”, які виготовляє держконцерн “Укроборонпром”, адже “Варан” бачиться прямим конкурентом саме цим моделям бронетранспортера.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook