Автоновини Військова техніка

Смертельна зброя: Чим українська “Верба” сильніша за російський “Град”

Смертельна зброя: Чим українська "Верба" сильніша за російський "Град"
Фото: Укроборонпром

Українські зброярі завжди славились своїми талантами і зараз, під час війни, це стає дуже у нагоді, пише Depo.ua.

Ще в жовтні 2016 року ми повідомляли, що у Харкові розробили покращений аналог радянського “Граду” – реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) “Верба”. Цю бойову машину розробили фахівці харківського Конструкторського бюро з машинобудування імені Морозова (ХКБМ) – провідного виробника бойової техніки України, а головний конструктор ХКБМ Геннадій Гращенков повідомив тоді, що система готова на 95%.

У 2017-му році почались випробування нової РСЗВ “Верба”, 20 лютого 2019-го року надійшла офіційна інформація, що починається її серійне виробництво, а 8 листопада вона була прийнята на озброєння Збройних сил України. Виробляти нову українську реактивну систему залпового вогню буде ДП “Шепетівський ремонтний завод”, що входить до складу держконцерну “Укроборонпром”.

Очевидно, завод-виробник було обрано не випадково, адже Держпідприємство “Шепетівський ремонтний завод” за власні обігові кошти розробило і провело випробування нової РСЗВ БМ-21УМ “Берест”, також ефективнішої за радянський БМ-21 “Град”.

Смертельна зброя: Чим українська "Верба" сильніша за російський "Град"

Давайте пригадаємо: що таке “Верба” і чим вона відрізняється від “Граду”.

Отже, “Верба” – це реактивна система залпового вогню на базі автомобіля КрАЗ-6322 і бойової частини БМ-21 “Град”, що була розроблена у 2015-му році ХКБМ. Модернізована система оснащена кабіною на 5 місць, а керування вогнем, прицілювання та перезаряджання здійснюється в автоматичному режимі з кабіни, без безпосереднього втручання розрахунку в її роботу.

Боєкомплект цієї РСЗВ складається з 40 одиниць 122-мм реактивних снарядів, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км. Перезаряджання повного комплекту з 40 ракет здійснюється протягом 10 хвилин механізованим способом. Для цього харківськими конструкторами розроблено транспортно-заряджаючу машину.

Маса нової системи сягає майже 20 тонн і вона здатна розвивати швидкість до 85 км/год. Відомо також, що “Верба” може мати і броньовану версію з кабіною від бронеавтомобіля “Раптор” і захистом основних систем автомобіля.




Якщо порівнювати з “Градом”, то “Верба” відрізняється від свого радянського попередника і російського “колеги” високим рівнем автоматизації і розміщенням на вітчизняному шасі КрАЗ. Він у порівнянні з російським “Уралом” і швидший на 10 км/год., і маневреніший, і всюдихідніший.

На “Градах” частина бойового розрахунку знаходилась на відкритих сидіннях за кабіною, а для “Верби” українські конструктори передбачили збільшену кабіну, у якій поміститься весь екіпаж. Тут же, в кабіні, будуть знаходитись радіостанція і всі блоки керування. До речі, також була змінена система зв’язку: вся інформація буде передаватись по цифрових каналах в зашифрованому вигляді.

Автоматизація “Верби” сягнула такого рівня, що екіпажу можна буде працювати у бойових умовах не виходячи з кабіни: приїхали, натиснули кілька кнопок в кабіні, вразили цілі противника і поїхали. При цьому нова система вирівнювання і стабілізації платформи дозволяє значно підвищити точність вогню.

У порівнянні з “Градом”, РСЗВ “Верба” у 6 разів швидше визначає координати, у 5 разів швидше наводиться, а після стрільби за лічені секунди може змінити позицію, що дозволятиме уникати прильотів у відповідь. Процес же перезаряджання установки скоротився у 7 разів. Усе це забезпечує високу бойову ефективність та мобільність “Верби” на полі бою.

Що важливо: комплекс “Верба” на 80% складається з вітчизняних складових, а від старого “Граду” залишилась лише пускова установка і було збережено механічну систему керування вогнем, яку можна буде задіяти у випадку позаштатних ситуацій.

Залишилось додати, що Збройним силам України на передку такий швидкострільний і точний засіб ураження ворога зараз дуже потрібен – хоча б для того, щоб вести вогонь на подавлення вогневих точок терористів, знищуючи ворожі “Гради”, які сіють смерть в мирних українських містах поблизу лінії розмежування.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook