Автопоради Статті

Установка автономних опалювачів в автомобіль

Установка автономних опалювачів в автомобіль

У зимовий період для підігріву салону авто використовується штатна «піч». Але найчастіше її потужності не вистачає для підтримки оптимальної температури. Крім того, стандартні грубки вимагають великих витрат енергії. Обидві ці проблеми можна вирішити шляхом установки автономного обігрівача.

Що таке автономний опалювач?

Цей пристрій дозволяє підігрівати повітря в салоні і технічні рідини при вимкненому двигуні. Всі опалювачі можна розділити на 3 основні групи:

  • Повітряні. Цим типом обладнання є вентилятор, який нагнітає попередньо нагріте повітря в салон. У побуті такий тип системи називається феном.
  • Рідинні. Такі пристрої дозволяють виконати обігрів паливної системи і антифризу. Особливо вони корисні на дизельних моторах.
  • Масляні. Даний вид опалювачів призначений для підігріву масляних магістралей. У холодному кліматі вони суттєво спрощують зимовий запуск двигуна.

У продажу є нагрівачі різної потужності. Залежно від цього, маса пристроїв може варіюватися в межах 5-18 кг (разом з усіма комплектуючими).

В яких випадках встановлювати автономний обігрівач?

Раціональність монтажу автономки залежить від умов експлуатації машини. У теплому кліматі її установка навряд чи буде корисна. Якщо водій за зиму заводить машину пару-трійку раз, пристрій теж не знадобиться. В обох випадках для обігріву автомобіля досить буде штатних засобів.

Багато водіїв сумніваються, чи варто встановлювати обігрівач, якщо в році лише кілька по-справжньому холодних тижнів. Насправді використовувати нагрівач доцільно в усі дні, коли температура повітря опускається нижче + 5С. На більшій частині території України таких днів набереться більше 150. Установка автономних опалювачів – https://sto.ms/autonomous-heaters-installation – у Києві, Харкові, Одесі також буде вельми корисна.

Якщо водій у зимовий період використовує машину щодня, автономка дозволить серйозно заощадити на паливі. Особливо вона корисна буде для далекобійників і таксистів.

Види автономних опалювачів

Існує кілька способів класифікації такого обладнання. В першу чергу необхідно звернути увагу на вид пального, від якого працює пристрій. За способом отримання тепла системи діляться на рідкопаливні (дизельні та бензинові), газові та електричні. Крім цього, всі автономки поділяються на групи в залежності від необхідної напруги.

Газові опалювачі. Відмінною особливістю цієї групи пристроїв є те, що для роботи вони використовують пропан-бутановую суміш. За рахунок її згоряння приводиться в дію вентилятор, який і перекачує нагріте повітря всередині салону. Для поліпшення циркуляції повітря багато пристроїв оснащуються не одним, а відразу декількома вентиляторами.

Газові обігрівачі можуть обігрівати салон навіть при вимкненому двигуні. При цьому вони майже не вимагають витрат електроенергії. Ще один плюс пристроїв – їх вкрай висока надійність. Такі системи закачують повітря з вулиці, куди виводяться і відпрацьовані гази. Таким чином, обігрівач повністю безпечний для водія і пасажирів. А завдяки використанню зрідженого газу даний тип пристроїв буде обходитися дешевше, ніж бензинові та дизельні аналоги. Для роботи системи досить тільки заправити газовий балон.

Головний недолік газових систем в тому, що вони можуть використовуватися тільки для обігріву повітря в салоні. Зазвичай подібні пристрої встановлюються під водійське сидіння. Також їх відрізняє висока вартість.

Бензинові опалювачі. Бензинові пристрої можуть застосовуватися для передпускового обігріву двигуна. Таке обладнання відрізняється невеликими розмірами і високою енергоефективністю. З переваг бензинових опалювачів можна виділити і безшумність роботи. В середньому вони витрачають близько 0,5 л / год і можуть використовуватися в тому числі для обігріву лобового скла.

Деякі моделі пристроїв застосовуються і для обігріву салону. Однак при згорянні бензину виділяється занадто багато енергії. Тому доцільно встановлювати таке устаткування тільки на великих автомобілях.

Дизельні опалювачі. За принципом роботи дизельний обігрівач майже не відрізняється від бензинового. Однак через властивості солярки,  пристрої даного типу можуть погано запускатися в сильні морози. На багатьох сучасних моделях, таких як німецький обігрівач Вебасто, така проблема повністю вирішена.

Принцип роботи

Незалежно від використовуваного палива та моделі пристрою, принцип роботи рідкопаливного і газового фена в авто залишається приблизно однаковим. За допомогою насоса, який врізається в паливну магістраль, в систему подається паливо. Воно потрапляє в камеру згоряння, яка є частиною повітряного (або водяного) радіатора. Радіатор забирає тепло, що виділяється в результаті згоряння палива, і нагріває теплоносій (в залежності від моделі, це може бути повітря, або антифриз). Далі насос або вентилятор жене теплоносій в систему охолодження, або салон автомобіля.

Сучасні моделі опалювачів обладнуються електронними блоками управління. Вони контролюють температурний режим і не дозволяють пристрою перегріватися. Для роботи даний вид нагрівачів повинен бути підключений до паливного баку, а також обладнаний виведенням і підведенням повітря.

Меншою популярністю користуються електричні обігрівачі. Вони набагато безпечніші, але не відрізняються автономністю. Цей різновид нагрівачів витрачає велику кількість електроенергії. Тому вже після декількох годин роботи пристрою з вимкненим двигуном, акумулятор не зможе створити напруги, достатньої для пуску двигуна. З цієї причини краще відмовитися від цього опалювача на користь систем, що працюють на газі, дизельному паливі, або бензині.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook