Автоновини Військова техніка

Смертельна зброя: Що за самохідний міномет з’явився на озброєнні ЗСУ

Смертельна зброя: Що за самохідний міномет з'явився на озброєнні ЗСУ

Чергову новинку вітчизняних зброярів скоро отримають на озброєння українські військові.

Під час випробувань було перевірено відповідність заявленим тактико-технічних характеристик шести мобільних мінометних комплексів, виготовлених у рамках державного оборонного замовлення, а також проводилися навчальні стрільби.

Раніше ми повідомляли, що цей мінометний комплекс розроблявся спільно з іспанською компанією Everis Aeroespacial в Defensa S.L.U. До речі, вперше презентовано новий вітчизняний мобільний мінометний комплекс було два роки тому – під час міжнародної виставки “Зброя та безпека 2017”.

Як вже зазначалося, цей мобільний мінометний комплекс створено українськими виробниками на базі бронеавтомобіля “Барс-8”. Це тактичний броньований автомобіль виробництва української корпорації “Богдан”, розроблений у 2014 році на основі пікапа Dodge Ram. Для потреб ЗСУ “Барс-8” закуповується з 2017 року.

Це бронеавтомобіль (бронювання STANAG 4569 Level 2) з колісною формулою 4х4 і кліренсом 280 мм. Він оснащений дизельним двигуном Cummins об’ємом 6,7 л, потужністю 385 к.с., який має 6-ступінчасту коробку передач МКПП і здатний розвивати швидкість руху до 120 км/год. При цьому ємність паливних баків складає 197 л.




Що стосується ударної частини комплексу, то він озброєний 120-мм мінометом URK-ММС (за однією з версій – це модифікований радянський 120-мм міномет 2Б11). Максимальна дальність стрільби – 7200 метрів. Скорострільність – 12 пострілів за хвилину. Кут горизонтального наведення ± 60°, кут вертикального наведення – від 45° до 90°. Боєкомплект комплексу складається з 60 мін.

Смертельна зброя: Що за самохідний міномет з'явився на озброєнні ЗСУ

Завдяки колісному шасі, комплекс може швидко пересуватися до необхідної точки ведення вогню. Час, необхідний для переходу з похідного положення до готовності зробити перший постріл – 35 секунд (рік тому на випробуваннях цей час становив 1 хвилину, тобто, за рік вдалося оптимізувати його майже вдвічі). Ще близько 25 секунд необхідно мобільному комплексу, щоб перейти з бойового положення у похідне і покинути вогневу позицію, уникнувши відповіді ворога.

Серед переваг мобільного мінометного комплексу “Барс-8ММК” фахівці в першу чергу відзначають автоматизацію його роботи. Комп’ютерна система комплексу дозволяє автоматично позиціонуватись, автоматично розгортати міномет і автоматично управляти системою ведення вогню. При цьому, екіпаж комплексу складається лише з трьох чоловік, один з яких – механік водій.

Ідея самохідного міномета в наші дні є досить актуальною, адже броньоване колісне або гусеничне шасі дає бойовій машині можливість як швидко виходити на позицію, так і залишати її. Варто відзначити, що на ринку самохідних мінометів переважають гусеничні шасі – вони володіють кращою бронею, але є менш маневренішими і швидкими, аніж колісні.

Менше з тим, Україна вирішила зробити ставку на самохідні міномети на колісному ходу. Добре це, чи погано – покаже час. При цьому, українські зброярі пішли досить цікавим шляхом.

Прототип вітчизняного мобільного мінометного комплексу на базі “Барс-8” вперше було представлено ще у 2016 році. А восени 2017 року було укладено угоду з іспанцями на поставку одного 120-мм міномета “Alakran” (“Алакран”) вартістю 90 тис. євро.

Як ми вже писали два роки тому, система “Алакран” – це досить нова розробка (2015 рік), спеціально створена для оснащення високомобільних підрозділів швидкого реагування. Судячи з усього, іспанський зразок українські зброярі використали в якості порівняльного тестового зразка.

Про подальшу долю мобільного мінометного комплексу “Барс-8ММК” в масштабі всієї української армії говорити зарано. Відомо лише, що за результатами вже згаданого випробування, перші 6 тестових зразків самохідного міномета на озброєння ЗСУ вже потрапили.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook