Автоновини

Глава Nissan піде у відставку в зв’язку з фінансовими махінаціями

Глава Nissan піде у відставку в зв'язку з фінансовими махінаціями
Фото: Nissan

Голова ради директорів Nissan Хірото Саікава піде у відставку після внутрішнього розслідування, яке показало, що топ-менеджер зловживав займаним становищем і призначав собі завищені виплати. Про це повідомляє Bloomberg.

Керівництво японського автовиробника попросило Саікаву скласти повноваження. Замість Саікави, який покине свій пост 16 вересня, позицію тимчасового глави правління займе нинішній керуючий директор Ясухіро Ямаучи.

В ході внутрішнього розгляду з’ясувалося, що Саікава і ряд інших високопоставлених службовців скористалися так званим правом «переоцінки акцій», отримавши в якості винагороди додаткові кошти від завищеної ринкової вартості цінних паперів. Один тільки Саікава заробив на махінаціях понад 90 млн ієн (830 тис. доларів).

Розслідування були ініційовано, коли екс-учасник ради директорів Грег Келлі розповів в інтерв’ю японському журналу Bungei Shunju, що в 2013 році Саікава отримав незаконним шляхом збільшення в 47 млн ??ієн (446 тис. доларів).

Це вже не перший скандал, пов’язаний з керівництвом Nissan. Нагадаємо, в листопаді 2018 був заарештований глава альянсу Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон, якого підозрювали в ухилянні від сплати податків. На початку 2019 року Гон заявив, що пов’язує свій арешт японською владою за звинуваченням у несплаті податків з «змовою і зрадою» топ-менеджерів «Ніссана».

За словами Гона, вище керівництво Nissan виступало проти його ініціативи подальшого більш глибокого злиття трьох компаній-партнерів. Питання по об’єднанню автовиробників в одну холдингову компанію обговорювалося з президентом «Ніссана» Хірото Саікавой, який, в свою чергу, відмовився підключити до дискусії керівника Mitsubishi Motors Осаму Масуко.

Соратники Карлоса Гона стверджують, що деякі топ-менеджери «Ніссана» побоювалися, що Гон отримає надмірну владу в разі об’єднання трьох компаній, і порівнювали його лідерство з «диктатурою». Це змусило їх піти на співпрацю з японськими властями, які згодом висунули звинувачення в ухиленні від сплати податків і фінансових махінаціях.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook