Автоновини Військова техніка

В Україні вперше створили власну колісну броньовану бойову машину

В Україні вперше створили власну колісну броньовану бойову машину

Бронеавтомобіль Козак-2М1 виробництва столичного НВО «Практика» нарешті прийнятий на озброєння українською армією. Машину протягом 6 місяців випробовували фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння і військової техніки в Чернігові.

Бронеавтомобілю добряче дісталося: його ганяли і по снігу, і по болоту, проводили десантування через верх. За час тестів машина накатала понад 15 тисяч км. Козак-2М1 також перевірили і на стрільбах із застосуванням кулемета 12,7 мм, в результаті чого в конструкцію турелі на даху були внесені зміни.

Нова військова автівка для армії пройшла і вогонь і воду (відео)

Як повідомив в інтерв’ю керівник ПрАТ «НВО «Практика» Олег Висоцький:«Козак-2М1 – це повноцінний броньовик для виконання широкого кола бойових завдань.

Козак-2М1 навіть класифіковано інакше – як «Броньована Бойова Колісна Машина», а не «спеціалізований броньований автомобіль», як попередні бронеавтомобілі, що випускалися. По суті, Козак-2М1 – це «компактний БТР».

Відмінність в конструкції ходової частини і в комплектації. Більшість що випускаються зараз бронеавтомобілів технічно представляють собою спеціально посилені повнопривідні шасі, на які встановлено бронекорпус. Таким був і наш попередній Козак-2.

А ось Козак-2М1 це машина військового типу – без рами, з несучим корпусом-монококом, на якому встановлена незалежна підвіска з вбудованою центральною підкачкою шин. Завдяки цьому Козак-2М1 володіє чудовою прохідністю – він може їздити по будь-яких дорогах і бездоріжжю, зокрема, під час випробувань його неодноразово ганяли по спеціальному танковому маршруту на полігоні, де зазвичай можуть проїхати тільки танки. Крім того, у машини дуже плавний хід і вона може їхати по ямах і вибоїнах з набагато більшою швидкістю і стійкістю, ніж бронеавтомобілі з рамною конструкцією і цільними осями. Нарешті, відмова від рами на користь несучого корпусу дала можливість зробити бронеавтомобіль більш компактним по висоті, що знижує його помітність і ймовірність ураження противником. Нарешті, Козак-2М1 по-іншому укомплектований – на ньому встановлена значно ширша номенклатура спецприладів.

Військові випробувачі відзначили, що ця модель вигідно відрізняється від попередніх машин «Козак». Перш за все, це найкраща прохідність по пересіченій місцевості. Незалежна підвіска всіх коліс, дорожній просвіт в 500 мм, хід підвіски в 260 мм. В результаті глибина подоланого броду збільшена до 1,2 м. Машина також має і збільшений до 1000 км запас ходу.

Відзначимо, що машина має балістичний захист ПЗСА-5 по ДСТУ 3975. Повна маса становить 12 тонн. Модель розрахована на перевезення 8 осіб (2 чол. екіпаж + 6 десант). Козак-2М1 оснащується 5,9-літровим турбодизельним двигуном IVECO потужністю 280 к.с. і механічною, 6-ступінчастою коробкою передач ZF.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook