Автопоради Статті

Розшифровка VIN – простіше, ніж ви думаєте!

Розшифровка VIN - простіше, ніж ви думаєте!

Vehicle Identification Number, або VIN код – про нього знають усі, без винятку водії, які мають власне авто і досить добре вивчили весь набір документів (а ті, хто ще не придбав авто, могли чути про розшифровку ВІН від більш досвідчених колег). Що ж це за таємничий набір символів, який можна побачити на кузові будь-якого автомобіля, що купується?

Якщо зазирнути в історію, то можна пригадати, що перші VIN-коди можна було побачити на автомобілях американського виробництва починаючи з 1950-х років. Але все це було не стандартизовано – незважаючи на те, що придумана американцями система виявилася досить дієвою, без великого довідника по розшифровці ВІН-кодів було не обійтися – кожен концерн встановлював свої норми по розмітці ідентифікаційних номерів автомобілів. Чи зручно це було? Зрозуміло, що ні, тому в 1980-х роках державний департамент США з транспорту видав закон, за яким усі автомобілі американського ринку були промарковані спеціальним VIN-кодом, створеним вже за єдиним стандартом.

Розшифровка ВІН – не такий складний процес, як могло б здатися. Багато запам’ятовують його напам’ять і потім можуть знайти необхідну запчастину, для власного автомобіля, спираючись на дані з VIN-коду автомобіля. Якщо ви захочете розшифрувати VIN-код власного автомобіля – просто проаналізуйте його структуру і перевірте номер в інтернеті на спеціалізованому VIN decoder – сайті, де вам буде дана повна і вичерпна інформація про ваше авто, його технічні характеристики і колір.

Структура ВІН-коду була розписана на кілька частин, кожна з яких позначала свої параметри, такі як комплектацію, виробника і т.п. VIN-код можна вважати ДНК будь-якого автомобіля – він є практично на кожному авто і приховує в собі індивідуальну інформацію. Що цікаво, тільки Японія не приймає VIN-стандартизацію внутрішнього ринку – для себе вони використовують Frame-структуру, яка, тим не менш, дуже схожа на VIN-код.

Розшифровка VIN-коду

Як розшифрувати ВІН-код? Для цього необхідно знати, що VIN – це 17-значний набір символів англійського алфавіту і цифр (хіба що в ньому не можна знайти букв I, O і Q, так як вони дуже схожі на цифри 1 і 0). При цьому весь номер строго поділяється на секції, які містять інформацію про виробника, країну виготовлення, рік випуску і номер кузова. Вся ця інформація впорядкована за стандартом ISO 3779-1983, за яким і створюється структура VIN-коду.

Характеристики авто по VIN коду також можливо визначити – для цього необхідно знати, що перші три символи VIN-коду вашого автомобіля – це WMI (World Manufacturers Identification) ідентифікатор виробника вашого авто, в якому перший символ – це країна-виробник (наприклад, SN -ST, W – це Німеччина) другий – виробник автомобіля, а третій символ – підрозділ, що зробив ваш автомобіль. Далі йдуть 5 символів Vehicle Description Section (VDS) – частини, в яких описуються технічні характеристики вашого автомобіля. Загального стандарту для VDS немає – кожен виробник має право сам вирішувати, як розмічати цю секцію VIN-коду. Остання секція символів з 10 по 17-й – це розділ Vehicle Identification Section (VIS), в якому йдеться вже саме про ваш автомобіль – його модель, місце збірки, рік випуску, серійний номер, трансмісію і так далі. І не забувайте, розшифрувати ВІН-код вашого автомобіля можуть допомогти тільки спеціалізовані сайти, в базі даних яких зберігається вся необхідна інформація.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook