Автоновини

Названо найнебезпечніші системи допомоги водіям

Названо найнебезпечніші системи допомоги водіям

Страховий інститут дорожньої безпеки США (IIHS) провів дослідження найбільш поширених систем допомоги водіям на дорозі. Фахівці з’ясували, що далеко не всі автомобілісти точно знають про призначення цих комплексів, а також те, що часто самі автовиробники дають невірну інформацію про свої електронних «помічників».

Згідно Співтовариства автомобільних інженерів (SAE International), існує шість ступенів автоматизації управління – від повністю ручного режиму ( «нульовий рівень») до повністю автоматичного ( «автопілот п’ятого рівня»), коли водій може взагалі не втручатися в управління машиною.

На даний момент у вільному продажі доступні автомобілі з допоміжними системами першого і другого рівня. Йдеться про функції автоматичного утримання автомобіля в займаній смузі руху і адаптивному круїз-контролі, коли електроніка самостійно підтримує необхідну швидкість і дистанцію до машини, що їде попереду.

При цьому від водія як і раніше потрібно постійно тримати руки на кермі і в будь-який момент бути готовим взяти керування на себе. У той же час найменування деяких комплексів можуть збити водія з пантелику. Всього було досліджено п’ять основних допоміжних систем: Autopilot (Tesla Motors), Traffic Jam Assist (Audi і Acura), Super Cruise (Cadillac), Driving Assistant Plus (BMW) і ProPilot Assist (Nissan).

З’ясувалося, що фірмова система компанії Tesla Motors, яка має назву Autopilot, потенційно сигналізує автомобілісту про те, що він може відволіктися від управління. Так, практично половина (48%) з 2000 року опитаних водіїв заявили, що при включеній функції Autopilot можна прибрати руки з керма (проти 33% у інших систем в середньому).

Крім того, досить велика кількість респондентів заявили, що при активному «автопілот» можна розмовляти по телефону, читати книгу, дивитися на пейзажі по сторонам, або набирати текстові повідомлення. Нарешті, 6% водіїв допустили, що Autopilot дозволяє навіть подрімати за кермом (проти 3% у відношенні інших систем). На даний момент відомо як мінімум про декілька фатальних інцидентів, що сталися з вини водіїв Tesla, які надмірно довірилися електроніці.

Плюс до всього фахівці IIHS відзначили важливість коректного відображення даних і доступності інформації про роботу допоміжних систем. На дисплеї водій може побачити, як електроніка реагує на ту чи іншу ситуацію або, коли, наприклад, функція тимчасово відключається.

Наприклад, при активному круїз-контролі, автомобіль попереду може сховатися за пагорбом і зникнути з радара. Або, скажімо, дорожня розмітка може раптово скінчитися і стати непомітною для камер автомобіля. Зокрема, дослідження показало, що велика частка водіїв просто не знають, як саме їм поводитися в подібних ситуаціях.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook