Автоновини Військова техніка

Кращий за «Оплот»: В Україні з’явиться загроза російській Арматі (фото)

Кращий за «Оплот»: В Україні з'явиться загроза російській Арматі (фото)

“Укробронпром” здивував повідомленням про те, що “Харківське конструкторське бюро ім. А. Морозова”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”, проводить роботи по створенню бойових машин нового покоління, які повинні надійти на озброєння української армії в 2020-х роках . Йдеться про бойовій машині піхоти і нові танки.

І якщо про БМП, що отримала позначення “У” нам трохи розповіли, показавши його візуалізацію і представивши ТТХ, то про новий ОБТ відомо лише те, що його екіпаж складатиметься з двох чоловік, а потужність двигуна для цієї бойової машини складає 1500 к.с .

Повідомлення про початок розробок викликало обговорення в Мережі, де користувачі з ентузіазмом сприйняли новину. Новий танк буде створений на базі існуючих розробок, частина проектної документації по якому розроблялася ще за радянських часів. Йдеться про бойову машину«Об’єкт 477А1» «Нота», що розроблявся Харківським конструкторським бюро з машинобудування.

Повідомляється, що нова бойова машина надійде на озброєння підрозділів української армії в 2020-х роках. Також в Мережі була опублікована фотографія танка, прототип якого може бути відтворений українськими інженерами.

В Україні існує проект танка, який може стати альтернативою російській “Арматі”, який фактично розроблявся ще за часів УРСР, повідомив військовий експерт Михайло Жірохов.

“Як мінімум один реальний проект вітчизняного танка в” скарбничці “у наших танкобудівників є. Мова йде про знову-таки умовно” радянський “проект “Об’єкт 477”, відомий як “Боксер” або “Молот”, – каже фахівець.

За його словами, проект почав реалізовуватися в ініціативному порядку Харківським конструкторським бюро в 1980-х. “Однак швидкого результату не вийшло – танк, за задумом розробників, повинен бути буквально напханий електронікою і мати тепловізор, а ось радянська промисловість через хронічне відставання дати їх не могла”, – відзначає автор.




Перший дослідний зразок машини (без прицільного комплексу та автомата заряджання) викотили в 1987 році. Державним випробуванням “об’єкту 477”, запланованим на 1992 рік, пише Жірохов, завадив розпад СРСР, а “всі нечисленні “Молоти” вирушили на зберігання”.

Експерт зазначає, що згодом до проекту модернізованого танка, який отримав назву “Нота”, проявляла інтерес Росія.

“Потім Росія вирішила відмовитися від цього проекту на користь власних розробок і припинила фінансування. Таке рішення вдруге поставило крапку в історії перспективного проекту. Україна не могла продовжувати роботи самостійно, і тому проект довелося заморозити. Якийсь час намагалися знайти іноземного інвестора, але безрезультатно”, – говорить автор.

Жірохов зазначає, що “на даний момент офіційних характеристик танків, розроблених в рамках проекту” Боксер” – “Нота”, немає, проте “налагодження серійного виробництва такого танка з широко панорамним багатоканальним прицілом і потужним знаряддям, яке дозволяє вражати як броньовані, так і відкрито розташовані цілі на досить великій дальності, дозволило б отримати якісну перевагу над будь-яким умовним противником як на Заході, так і на Сході”.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook