Автоновини Військова техніка

Прорив для ЗСУ: Що треба знати про українську “Вільху”, яку взяли на озброєння

Прорив для ЗСУ: Що треба знати про українську "Вільху", яку взяли на озброєння

Ракетний комплекс “Вільха” офіційно був взятий на озброєння ЗСУ. У конструкторському бюро “Луч” зазначили, що військові можуть отримати нове озброєння в середині 2019 року. Нещодавно на Херсонщині завершилися державні випробування “Вільхи”.

На кожному з етапів випробувань перевірялися на відповідність різні параметри тактико-технічних характеристик ракет від точності потрапляння у визначені цілі на максимальній та мінімальній дальностях, потужності та ефективності знищення цілі бойовою частиною ракети до одночасного враження цілей, які були розведені на велику відстань.

Ще в січні Петро Порошенко під час засідання РНБО нагадав про успішні випробування “Вільхи” і побажав, щоб в 2019-му році вдалося остаточно завершити процес випробувань і перейти до серійного виробництва.

У випробуваннях “Вільхи” взяв участь особисто президент Петро Порошенко і вкотре доручив якнайшвидше поставити її на потік.




А коли випробування таки вже завершилися, стало відомо, що попри інтерес іноземців першочерговою задачею буде поставка “Вільхи” у ЗСУ.

Зараз про Вільху у вільному доступі інформації дуже мало. В основному – через секретність проекту. Через це значна кількість людей досі думають, що “Вільха” – це РСЗВ (реактивні системи залпового вогню). Але насправді – це не так.

Що таке “Вільха”

Перш за все, “Вільха” – це ракета. Якщо говорити про реактивну систему залпового вогню, то у комплексі для “Вільхи” йде добре відомий БМ-30 “Смерч” на шасі МАЗ-543, яка розроблена ще за радянських часів, у 1987-му році. Але в Україні під “Вільху” планується виготовлення шасі КрАЗ.

Які характеристики

Знову ж таки, багато інформації про ТТХ “Вільхи” немає через ту саму секретність. Та після випробувань ті від інсайдерів можна оприлюднити певні деталі.

“Вільха” – це реактивний, високоточний 300-мм снаряд, який здатен вражати цілі на відстані 120 км (ракетні корпуси виготовлені на ДАХК “Артем”). Точнісь відхилення від цілі – 50 метрів, при використанні інерційної системи наведення, а 7 метрів, при використанні GPS-корекції. Також, за деякими даними, “Вільха” може вражати цілі на максимальній відстані – 170 км. Мова йде як про наземні так і надводні цілі разом з повітряними об’єктами.

Якщо повернутися до стандартних боєприпасів “Смерча”, серед яких також є 300-мм реактивні снаряди (від осколкових та самонавідних до комулятивно-осколкових та протитанкових мін), то його дальність стрільби від 20 до 120 км. Виходить, що “Вільха” значно збільшує дальність ураження цілей. По точності і дальності вона трошки не дотягує до останньої модифікації американської MGM-168A ATACMS Block 4A. І не поступається російським “Іскандерам”.А за словами Турчинова, “Вільха” краща за “Смерч”.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook