Автоновини

Монстр бездоріжжя: вся правда про український всюдихід Sherp

Усе найкраще в світі створюється руками ентузіастів. Людей, що горять, захоплених, мрійників і перфекціоністів. Саме так народився самий прохідний всюдихід в світі – Sherp.

Він не підходить ні під одну з відомих нам класифікацій. Тестовим полігоном для нього стає весь світ. На Sherp можна дістатися туди, де не ступала нога людини. Його довжина всього 3.4 метра, а висота і ширина однакові – 2,52 м. Важить 1,3 тонни і має несучий сталевий або алюмінієвий кузов, пневмоціркуляціонну підвіску, колеса діаметром 1,6 метра, кліренс в 60 см і додаткові паливні баки, вбудовані в колісні диски – все це всюдихід Sherp.

У 2016 році TopGear назвав Sherp «танком для двох». Пол світу прилипло до моніторів з захопленням спостерігаючи можливості всюдихода. І так, насправді він ще крутіше. Sherp може долати перешкоди висотою 70 см, плавати і проїжджати по будь-якій поверхні! Абсолютно будь-який! A розробили його і виробляють в Україні, в Києві на Столичному шосе 100.

Наше знайомство c Sherp почалося із суперечки про те, звідки з’явився снігоболотохід, який придбала українська державна організація ПАТ «Укртранснафта». За відповіддю на це питання ми вирушили на завод Sherp в Києві. Нам пощастило: власник заводу Володимир Школьник сам повідав унікальну історію появи самого всюдихідного транспортного засобу в світі.

Молодий, романтично налаштований хлопець, який перебуває на службі Мінгазпромом в Західному Сибіру, ??працював на благо радянського суспільства, усуваючи аварії на трасах газопроводу в дикій місцевості. Часом доводилося йти по болотах більше 20 км з рюкзаком вагою 20-40 кг. Непрохідні стежки, холод, втома і голод – виховували характер, але ніяк не забезпечували безпеку, не кажучи вже про комфорт.




Саме тоді почала у хлопця зароджуватися думка про створення універсального транспортного засобу. Він спостерігав, як деякі умільці намагалися полегшити собі життя, створюючи саморобні всюдиходи, скріплюючи чотири камери від «Кразів» і встановлюючи двигун від бензопили. Прохідність була неймовірна, але конструкція швидко ламалася. Але на просторах радянського простору кращого ще не придумали.

Минуло багато років, хлопець подорослішав, порозумнішав, але тяга до підкорення безкрайніх і небезпечних пристроїв Сибіру залишилася. Заробивши перші мільйони на успішно збудованому бізнесі, Володимир все ж повернувся в ті краї, де колись так тяжко працював і так захоплено мріяв.

«Я багато їздив по світу, але Північ мене приваблюва завжди. І в якийсь час я став туди навідуватися і бродяжити. Для душі. І для того, щоб там їздити я купував всю можливу техніку, від ринкової до саморобної, відчуваючи її болотами. Вся ця техніка застрявала і ламалася. І ось одного разу я приїхав на черговий огляд самоходу в Пітер, до Олексія Гарагашьяну», – розповідає Володимир.

Дивний тип з розпатланим волоссям посадив бізнесмена в свій сміттєвий бачок з чотирма колесами під назвою «Диф» і повіз на болота.

«Сказати, що я був здивований, значить, нічого не сказати. Це було все одно, що з гужового візка пересісти на живого коня», – досі захоплено вигукує підприємець.

Простий майстер на всі руки не мав освіти, не вмів складати креслення, а запчастини для машин знаходив на звалищах. Він створював всюдиходи по одному, лише йому відомому сценарію. І так конструював, що його позашляховики підкорювали будь-яке бездоріжжя, а організатори змагань з офф-роуд після його перемог в корені міняли основні положення регламенту.

Олексій Гарагашьяна не відразу погодився продати своє дітище, але все ж зважився, запросивши небувалу суму близько 60 тисяч доларів. Володимир Школьник, розумів, що знайшов те що шукав і погодився на угоду. А після першої поїздки в експедицію по бездоріжжю будь-які сумніви були розвіяні: «Диф» витягав з боліт всіх, хто раніше дивився на нього зверхньо.

Підприємець уклав угоду з творцем «Дифа» на викуп концепції всюдихода. Гарагашьяна по праву вважається творцем Sherp, незважаючи на те, що сьогоднішній снігоболотохід має лише 20% схожості зі своїм прототипом.

Унікальність концептуального автомобіля полягала в його простоті. Гарагашьяна ніколи не виїжджав на всюдиході, не взявши з собою зварювального апарату: майстер просто вирізав в корпусі діру, вилучав зламану запчастину і ставив нову, а потім заварював. Володимир швидко зрозумів, що далеко не заїде на ній без Гарагашьяна. Конструкція всюдихода явно вимагала удосконалення.

Саме тому Володимир Школьник, як людина захоплена інноваціями, відкрив в Києві в 2012 році, в своєму рідному місті, конструкторське бюро. Кілька років знадобилося для доведення прототипу до того стану, в якому ми бачимо його сьогодні.




Наступним етапом було відкриття заводу в Санкт-Петербурзі в 2014 році і організація виробничого процесу з нуля. Пітер був вибраний невипадково: це і батьківщина Гарагашьяна, і ринок збуту всюдихода. Росія сповнена важкопрохідних і диких місць, а в Україні просто не існує такої кількості боліт, де всюдихід міг би себе проявити.

«Тоді було не так важливо ДЕ – важливо, ЩО ми виробляємо. Ми не ділили на національності один одного. А в Пітер мені було долетіти ближче, ніж доїхати на Троєщину», – зазначає Школьник.

Швидке завоювання вузького ринку після запуску виробництва не викликало сумнівів. Всюдихід так і жив би в тісному світі любителів боліт. Але одного разу промо-ролик помітили в TopGeаr. Бувалих драйверів потрясли здатності Sherp. Після публікації відеоролика на їх порталі снігоболотохід став знаменитий, а разом з ним стали відомими і його творці.

«Ролик розтягнули по соціальним мережам з мільйонними переглядами. Нам нічого і не залишалося робити. Ми не вкладали в рекламу, ми просто випускали машину і хотіли робити її краще, щоб подорожувати, займатися риболовлею і продавати Sherp таким же захопленим, як і ми ».

Замовлення на всюдихід посипалися з усього світу. Довелося серйозно розширювати конструкторське бюро до 50 осіб в штаті, і допрацьовувати всюдихід відповідно до норм, адже в США стандарти найжорсткіші по EPA (екологічним нормам), і у інженерів це зайняло більше року. Підвищення попиту вимагало і збільшення виробничих потужностей.

«Після всіх політичних переворотів, в яких ми ніяк не хочемо бути замішаними, ми відкрили ще один завод вже тут, в Києві, орендувавши приміщення і з нуля запустивши виробництво», – зазначив Володимир.

Сьогодні завод в Україні працює в основному на світовий експорт, а російський – забезпечує свій ринок. У київському цеху проводять повну збірку усіх частин всюдихода, кожна запчастина створюється спеціально під Sherp. Закуповується тільки чотирициліндровий двигун 1.5 Kubota V1505-t потужністю 44,3 к.с. пов’язаний з 5-ступінчастою МКПП. Є і покупні деталі, які простіше придбати, ніж зібрати, наприклад, підшипники і гума, яку роблять за спецзамовленням на білоцерківському заводі Rosava. В Європі замовляють найміцнішу сталь, а також використовують легкий німецький алюміній. Кожен всюдихід проходить випробування тут же на Жуковому острові, де є і болотиста місцевість, і озера, і піски, і каміння, і річка.




«У нас кожен день з’являються нові ідеї для розробок, доведення Sherp до досконалості. Він стає легше, комфортніше і надійніше. Працюють у нас на заводі тільки ентузіасти і люди, які горять своєю професією. Зараз ми відкриваємо для себе нові ринки, наприклад, розробляємо експериментальну версію для ООН. Наш Sherp допомагатиме медичним службам в Сирії добиратися в важкодоступні поселення», – каже Володимир Школьник.

Sherp не створений для доріг загального користування, не має дзеркал заднього виду і їде з максимальною швидкістю в 45 км / год. Зате, завдяки колесам 1,6 м в діаметрі, він за 12 секунд заїжджає на лафет, який можна замовити тут же на виробництві. Sherp без зупинки здатний проїхати пару тижнів зі швидкістю, яку дозволяють умови, а двигун може працювати без зупинки більше 100 годин. У нього колеса кріпляться безпосередньо до корпусу для надійності, а гуму можна стравлювати і підкачувати прямо з кабіни. Sherp унікальний і неповторний.

Сам же Володимир з гордістю говорить про свою знахідку: «Сила Шерпа не в тому, що він може їхати по піску краще Toyota LC 200 – не може. Не в тому, що він може рухатися по воді швидше човна – не може. Не в тому, що він може по снігу котитися стабільніше, ніж снігохід – не може. Його сила в тому, що він може проїхати на кожному кроці! У світі немає поки машини, яка здатна на таке».

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook