Автоновини Військова техніка

В Україні є потужна альтернатива “Арматі”: експерт розповів подробиці

В Україні є потужна альтернатива "Арматі": експерт розповів подробиці

В українській “скарбничці” існує як мінімум один проект танка, який може стати альтернативою російській “Арматі”. За словами військового експерта Михайла Жірохова, мова йде про “Об’єкт 477”, відомий як “Боксер” або “Молот”. Про це йдеться в його матеріалі в “Деловой столице”.

Харківське конструкторське бюро почало в ініціативному порядку реалізовувати проект ще в 1980 роках.

“Однак швидкого результату не вийшло – танк, за задумом розробників, повинен бути буквально напханий електронікою і мати тепловізор, а ось радянська промисловість через хронічне відставання дати їх не могла”, – пояснив Жірохов.

Він зазначив, що перший досвідчений зразок машини без потенційного комплексу і автомата заряджання викотили в 1987 році.

“В результаті в 1989-1990 рр. Тривали роботи, на 1992 р. планувалися державні випробування дослідної партії машин. Природно, що розпад Радянського Союзу поставив жирний хрест на цій програмі. Всі нечисленні “Молоти” вирушили на зберігання”, – підкреслив експерт.

Він додав, що Росія пізніше проявила інтерес до проекту модернізованого танка, який отримав назву “Нота”. Після цього, вона вирішила відмовитися від нього на користь власних розробок і припинила фінансування.




“Таке рішення вдруге поставило крапку в історії перспективного проекту. Україна не могла продовжувати роботи самостійно, і тому проект довелося заморозити. Якийсь час намагалися знайти іноземного інвестора, але безрезультатно”, – написав він.

У 2015 році харків’яни стали активно просувати тему модернізації “Ноти” з метою розгортання серійного виробництва і прийняття на озброєння української армії.

“Військові обіцяють цілий ряд сюрпризів – цілком може бути в їх числі буде і “Нота”(ймовірно, з новим позначенням). На даний момент офіційних даних про зовнішній вигляд і характеристику танків, розроблених в рамках проекту “Боксер” – “Нота”, немає. Є пара фото танка з Харкова, які розміщені на одному з іноземних військово-історичних форумів. Єдиним достовірним джерелом по темі є опубліковані в 2009 р. щоденники Юрія Апухтіна, одного з розробників перспективного танка”, – розповів Жірохов.

За словами експерта, при належному фінансуванні “ЗиМ” доведе до розуму 6ТД3, ХКБМ адаптує конструкцію. До того ж, вся документація залишилася в Харкові.

“Налагодження серійного виробництва такого танка з широко панорамним багатоканальним прицілом і потужним знаряддям, що дозволяє вражати як броньовані, так і відкрито розташовані цілі на досить великої дальності, дозволило б отримати якісну перевагу над будь-яким умовним противником як на Заході, так і на Сході. А при наявності таких чудових “початкових кодів”, а також політичної волі і часу таке питання вирішити цілком реально протягом п’яти-семи років”, – резюмував Жірохов.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook