Автоновини Військова техніка

Бронетехніка майбутнього: Якою буде перша вітчизняна БМП для ЗСУ

Судячи з усього, Україна незабаром почне випуск вітчизняних бойових машин піхоти.

Як відомо, БМП (бойова машина піхоти) – це броньована гусенична машина, яка перебуває на озброєнні механізованих підрозділів сухопутних військ і призначена для транспортування особового складу до місця виконання поставленого бойового завдання, підвищення його мобільності, озброєності і захищеності на полі бою в умовах застосування противником зброї та спільних дій з танками в бою.

Як відзначають військові спеціалісти, в умовах клімату і ґрунтів Донбасу гусеничні БМП мають перевагу над колісними БТРами, особливо на пересічній місцевості, тому наразі є дуже затребуваними. До того ж, в умовах “Мінських угод” БМП взагалі стали основною вогневою міццю української армії.

Однак, через недостатній бронезахист успадкованих від СРСР гусеничних машин, в перші роки війни Україна втратила майже всі БМП-2 (близько 300 одиниць), і змушена була вдатись до розконсервації старих запасів і дістати “з нафталіну” більш старші БМП-1. Нові ж БМП навіть радянського зразка Україна, так сталося, не виготовляє.

З запасами БМП-1 також не все так просто: за різними даними, Україна успадкувала від СРСР близько 2000 одиниць БМП-1, з яких на озброєнні ЗСУ станом на сьогодні перебувають 193 одиниці – і це буквально все, що вдалося поставити “на колеса” з успадкованої від СРСР купи, по суті, металобрухту.

Разом з тим, потреби армії в БМП залишаються досить великими: станом на сьогодні недокомплект становить близько 500 одиниць без урахування резерву. Нехай 200 з них вдасться покрити, придбавши ті самі скандальні БМП-1 виробництва Чехословаччини, але кардинально ситуації це не вирішить і для повноцінного забезпечення української армії затребуваним і дефіцитним видом бронетехніки потрібно налагодити власне виробництво сучасних гусеничних бронемашин для піхоти.

На щастя, певні роботи в цьому напрямку вже ведуться – “Харківське конструкторське бюро ім. О. Морозова”, що входить до складу Держконцерну “Укроборонпром”, проводить роботи зі створення бойових машин нового покоління, які мають стати на озброєння української армії у 2020-х роках.

Зокрема, конструктори та інженери ХКБМ зараз зосереджені на створенні БМП-У – нової бойової машини піхоти, яка має прийти на заміну БМП-1 та БМП-2. Як повідомляє офіційний сайт “Укроборонпрому”, вже розроблено конструкторську документацію, а виготовлення дослідного зразка та початковий комплекс випробувань буде проходити у 2019-му році.




Повідомляється, що це буде радикально нова сучасна бронемашина масою 25-27 тон, призначена для транспортування та вогневої підтримки сухопутних підрозділів і забезпечуватиме надійних захист екіпажу у складі 3 членів та 7 десантників.

За розрахунками спеціалістів, рівень захисту БМП-У планується на 10-12% вищий за БТР-4 “Буцефал”. Окрім того, моторно-трансмісійний відсік у неї буде розташований у передній частині корпусу, що гарантуватиме більший рівень захисту екіпажу.

Для забезпечення високої маневреності та швидкості на полі бою, БМП-У буде оснащуватись дизельним двигуном потужністю 735 к.с. та автоматичною трансмісією.

Враховуючи масу нової бойової машини піхоти (до 27 тон), питома потужність БМП-У передбачається на рівні 27-29 к.с./т. Цей показник значно перевищує питому потужність БМП-1 (21-23 к.с./т.) і навіть деяких сучасних основних бойових танків.

Окрім того, конструктори потурбувались про те, щоб БМП-У могла долати водні перешкоди вплав.

Що стосується озброєння, то для БМП-У обрано новий бойовий модуль БМ-8 з поліпшеними характеристиками (судячи з усього, спеціально розроблений під БМП). Він оснащений 30-мм автоматичною гарматою, автоматичним гранатометом, кулеметом, а також керованими протитанковими ракетами “Бар’єр”.

Але найперспективніше те, що нова БМП-У створюється за модульним принципом, а це дає можливість використання базової платформи для цілого сімейства гусеничних машин. Завдяки цьому, на базі БМП-У будуть створені командирська, командно-штабна, розвідувальна, медична, ремонтно-евакуаційна та інші машини.

Таким чином Україна має всі шанси вже за кілька налагодити масове виробництво сучасних БМП, чим не лише закрити дефіцит даної позиції у власній армії, але й увірватись на зовнішні ринки озброєння, де складе конкуренцію чеському БМП “Шакал”.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook