Автоновини

Як себе поводити водієві при зупинці авто під час воєнного стану

Воєнний стан (ВС), введений Указом Президента в десяти областях України, вже діє з 14.00 26 листопада. Згідно із законом «Про правовий режим воєнного стану»  в такій ситуації можливі деякі обмеження і для власників авто, наприклад, перевірка документів у громадян, огляд транспортних засобів, особливий режим в’їзду-виїзду. Тому ми вирішили розповісти про те, як поводитися водієві при зупинці його автомобіля, грунтуючись на досвіді спілкування з поліцейськими, які патрулюють дороги в прифронтовій зоні – на підконтрольній Україні частині Донбасу.

Відразу відзначимо, що спеціальної «юридичної» процедури зупинки транспортних засобів та спілкування з водіями в умовах ВС немає. Тому варто більше покладатися на здоровий глузд, бути обачними і врівноваженими, спілкуючись з озброєними силовиками – адже законне право зупинити авто має не тільки наряд Національної поліції, а й Нацгвардії, Держприкордонслужби, Збройних Сил і навіть Митної служби.

Говорячи більш конкретно, при зупинці авто рекомендуємо виконувати всі вимоги патрульних (не тільки поліцейських!) І не провокувати конфліктні ситуації. Якщо просять передати документи в руки – передайте, вимагають показати вміст багажника – покажіть. До того ж, треба пам’ятати, що військовослужбовці керуються не тільки ПДР, а й Статутами. А як відомо, вартовий на посту може законно застосовувати вогнепальну зброю при невиконанні його команд! Тому не варто «лоскотати собі нерви», з’ясовуючи у кого більше прав, або проявляючи особливу принциповість в розмові з людьми, у яких в руках – автоматична зброя.

Краще не запитувати причину зупинки, навіть якщо ви нічого не порушили. В даному випадку відповідь буде одна – «військовий стан», так як закон про правовий режим ВС передбачає обмеження руху в тих чи інших місцях. У разі появи авто в «забороненій зоні» силовики мають повне право зупинити машину, «якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження, або заборону руху». Така норма вказана навіть в ст. 35 закону «Про національну поліцію» .Також не рекомендуємо приховано або відкрито знімати поліцейських або інших військовослужбовців під час бесіди, особливо якщо вас зупинили на стаціонарному посту, який під час ВС може стати «стратегічним об’єктом», і не виключено, що така поведінка призведе до затримання.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook