Авто на єврономерах Автоновини

«Тепер – питання до президента»: «євробляхери» розповіли про подальші плани

У Верховній Раді провалили голосування за скасування «бляхерских» законів №8487 и №8488. У зв’язку з цим активісти припинили протести. Autonews дізнавалися, як тепер зміниться їх тактика і відносини з народними депутатами.

Тепер питання – до президента

За даними поліції і Укравтодору, на другий день протестів рух було обмежено на дорогах семи регіонів. Вранці Укравтодор повідомляв про 16 точок, де були частково перекриті траси.

В обід міністр МВС Арсен Аваков зажадав негайного зняття «дорожньої блокади», пригрозивши силовим сценарієм. Однак «Єврономери» самі звільнили дороги.

Як пояснили в «Авто Євро Силі», причина в тому, що цей формат протестів для них більше не актуальний.

«Тепер ми повинні переформатувати наші вимоги і адресувати їх до президента. Справа в тому, що до кінця тижня закони відправлять йому на підпис. Ми будемо вимагати від нього накласти вето. У четвер ми проведемо збори серед керівництва і вирішимо, в якій формі будемо продовжувати наші дії – чи будуть це протести, або щось інше», – сказав один з керівників «Авто Євро Сили» Олег Ярошевич.

«Розуміємо, що можемо мобілізувати 100 тисяч чоловік»

Він додав, що ця акція дала новий досвід.

«Ми оцінили свої можливості в протистоянні до влади, в протистоянні прийняття антизаконних рішень. Тепер ми розуміємо, як ми сьогодні можемо мобілізуватися на місцях, на які максимальні дії ми готові. Те, що ми побачили – нас підтримали від 70 до 120 тисяч чоловік.

Плюс це була спроба об’єднати людей з різних регіонів. До слова, можливо через велику кількость людей, що вийшли на дороги всі телеканали і перестали нас знімати, як тільки побачили масштаб акції», – додав Ярошевич.

Що думають про кримінальні справи

Сьогодні в МВС повідомили, що за підсумками протестів за фактом блокування доріг було відкрито 5 кримінальних справ – в Рівненській, Черкаській, Чернігівській та Житомирській областях.




У АЄС же вважають, що порушень з їхнього боку не було. А ті кримінальні справи, відкриті поліцейськими, були спровоковані самими ж силовиками. Тепер активісти кажуть,

«Кримінальні справи, наприклад, відкриті в Рівненській області – чисті провокаційні механізми, організовані проти нас, починаючи від начальника поліції і до його підлеглих. Вони спровокували невеликий, але конфлікт.

Якщо на подальших акціях проти нас будуть застосовувати силу, то тут потрібно виходити з такого. Якщо учасники мітингу діють в рамках законодавства, а проти них держава застосовує силу, то це буде порушення з боку міністра і його команди. Це ні до чого доброго не приведе. Ми готові до конструктиву, але якщо нам загрожують, ставлять ультиматуми, то і ми будемо думати, як на це реагувати», – заявили в АЄС.

Чи є тепер у «євроблях» підтримка в Раді?

За скасування законів №8487 и №8488 сьогодні проголосувало 56 народних депутатів. І це при тому, що спочатку «євробляхерскі» закони підтримувало набагато більше обранців.

«Підтримка в Раді у нас є, але вона невелика. Це 10-12 осіб. Цього недостатньо, щоб повернути ситуацію на нашу користь. Сьогодні за постанову проголосували 56 осіб. Ось це ті люди, які нас підтримують і розуміють, що закони шкідливі.

Що ми будемо робити тепер? Спілкуватися з депутатами вже немає сенсу. Ми будемо робити все, щоб в наступному скликанні цих депутатів не було. Контролюватимемо, щоб не було фальсифікацій, маніпуляцій на виборах. Щоб вони точно не потрапили в наступну Раду», – каже Олег Ярошевич.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook