Авто на єврономерах Автоновини

Драконівські штрафи і черги на розмитнення: що чекає водіїв авто на єврономерах

8 листопада, парламент розглянув у другому читанні всі запропоновані поправки до законопроекту за пільговим розмитненням єврономерів і вніс корективи. Йдеться про проект №8487 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів». Протягом двох годин парламент відкидав голосуванням всі поправки, які вносилися депутатами. В тому числі і ті, що частково були схвалені раніше, і запропоновані самими власниками нерозмитнених машин.

Ще до голосування стало відомо, що рішенням Комітету з митної політики були збільшені базові ставки на легалізацію автомобілів преміум-сегмента з 50 євро до 100 євро, а в разі комплектації дизельним двигуном з 75 євро до 150 євро.

Крім того, всі автомобілі з європейською реєстрацією будуть переоформляти при наявності у майбутнього власника довіреності та договору купівлі-продажу. Якщо ж машина перебуває в країні з порушенням термінів, то доведеться внести додатковий внесок до бюджету в розмірі 8 500 грн.

Вже в останній момент перед голосуванням Глава профільного комітету Ніна Южаніна продовжила термін пільгового коефіцієнта в 0,5 до 90 робочих днів з моменту повного узгодження і вступу в силу закону (до цього встановлювався термін пільгового коефіцієнта тільки в перший місяць з подальшим збільшенням).

Штрафні санцкіі

А ось активні заходи щодо автомобілів на європейських номерах почнуться через півроку після вступу в силу законопроекту № 8488 «Про внесення змін до Митного кодексу» і поліція отримає повноваження штрафувати за порушення термінів перебування в країні.

Порушення за статтею 481 «Митного кодексу» за перевищення термінів в режимі «тимчасового ввезення» складуть спочатку 17 тисяч гривень за 10-20 днів перевищення, і будуть підніматися в залежності від термінів порушення. Так, за 30 днів прострочення доведеться викласти вже 85 тисяч гривень, а понад – 170 тисяч.  Передача прав водіння іншій особі, яка не ввозила цю машину обійдеться в 34 тисяч гривень.

А у випадку з адміністративним правопорушенням за статтею 121 «Кодексу України» про адміністративні правопорушення вводять штраф у 8 500 гривень і в разі повторного порушення – 17 тисяч гривень і позбавлення прав.

Калькулятор розмитнення

Легалізація автомобілів на єврономерах відбуватиметься за формулою:

Базова ставка х Коефіцієнт двигуна х Коефіцієнт віку = Сума акцизного податку

Розрахунок акцизного податку для авто з бензиновим двигуном:
об’єм двигуна 2000 куб см, рік випуску авто 2012 (5 років)
€ 50 х 2 (2000 куб см / 1000) х 5 (років) = € 500.

Розрахунок акцизного податку для авто з дизельним двигуном:
об’єм двигуна 1600 куб см, рік випуску авто: 2007 (10 років)
€ 75 х 1,6 (1600 куб см / 1000) х 10 (років) = € 1200.

Акцизний податок, розрахований за запропонованою формулою, буде значно менше чинного на даний момент. У вартість розмитнення авто також входять ПДВ (20%), ввізне мито (10%) і збір до Пенсійного фонду (3-5% від вартості).



Підсумки

Мітинг під Верховною Радою не дав результатів, і депутати були під повною охороною військ Нацгвардії і спецпідрозділів поліції, які огородили територію навколо будівлі парламенту і не підпускали людей близько до депутатів. Всі загрози у вигляді згорілих машин і сміттєвих баків залишилися лише фантазією.

«Навіть не уявляю, що тепер буду робити», – говорить один з учасників мітингу, – «Я сподівався на те, що законопроект не приймуть і ми зможемо так і їздити. А тепер доведеться шукати гроші на розмитнення».

Всіх учасників мітингу активісти закликали не впадати у відчай, не гарячкувати і приймати рішення на «холодну голову». Головним чином у планах «євробляхерів» організація всеукраїнського страйку і залучення глави держави до скасування прийнятого парламентом рішення.

«Немає сенсу продовжувати тут стояти. Ми з главами областей зберемося в п’ятницю або суботу і обговоримо подальші дії. Здаватися ми не збираємося. Я проти цієї влади – вони не хочуть чути народ. Ми організуємо масштабний всеукраїнський страйк і доб’ємося свого вже іншими методами», – каже голова громадської організації «Авто Євро Сила» Олег Ярошевич.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook