Авто на єврономерах Автоновини

Верховна Рада заборонила водіям керувати нерозмитненими авто

Рада прийняла весь пакет законів для розмитнення євроблях (ЗП 8487 і 8488), але встановила жорсткі покарання за порушення. Верховна Рада України проголосувала (у другому читанні) за законопроект 8488 про зміни до Митного кодексу України та інших законодавчих актів щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України.

У парі з прийнятим законопроектом 8487 про внесення змін щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів ці заходи відкривають шлях до легалізації ввезених раніше автомобілів. Тепер по суті залишилося, щоб їх підписав президент (не виключено, що він може повернути документи на доопрацювання).

У чому ж суть законопроекту 8488? Відзначимо, що його не просили приймати активісти на Єврономерах. Це заходи держави, і досить жорсткі, щоб не допускати порушення митних правил при ввезенні авто. Причому, як громадянами України, так і іноземцями.




Найголовніше, що закон вводить відповідальність ВОДІЯ за управління нерозмитненим авто і дає право поліції зупиняти авто, перевіряти  і штрафувати порушників. Така норма з’явиться в Законі про дорожній рух і в КУАП – за перше порушення штраф для водія 8500 грн, а за повторне протягом року – 17000 грн і позбавленням права керування 1 рік! По суті, ми маємо заборону на їзду на нерозмитнених авто. Щоб перейти в легальне русло, потрібно встигнути розмитнити авто протягом 180 днів (тим, хто вже ввіз), заплативши штраф за порушення митних правил якщо такі були.

Крім того, закон робить жорсткішими митні процедури при в’їзді авто на територію України і значно збільшує штрафи за їх порушення. Наприклад, нерезиденти зможуть ввозити автомобілі особистого користування в кількості більше однієї одиниці тільки при умові внесення застави. А українцям, які працюють на іноземні фірми за офіційним трудовим договором, тимчасове ввезення дозволено тільки на 10 діб і теж із заставою, як і в разі транзиту. За порушення термінів транзиту або тимчасового ввезення штрафи зростуть: від 10 до 20 діб – 17 000 грн, від 20 до 30 діб – 85 000 грн, більше ніж на 30 діб (а також за втрату, або розбирання авто) – 170 000 грн або конфіскація ТЗ за рішенням суду.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook