Автоновини

Зараз вилетить безпілотник: Euro NCAP випробував розумні автомобілі

Фото: Euro NCAP

Європейська організація протестувала десять автомобілів з сучасними активними системами допомоги водієві.

Європейська організація Euro NCAP спільно з британською компанією Thatcham Research, що займається питаннями дорожньої безпеки, провела перші випробування автомобільних систем автоматичного управління. Тести показали деякі відмінності в роботі активних допоміжних функцій різних виробників, а також визначили необхідність в постійній взаємодії водія і електроніки.

Всього було випробувано десять нових автомобілів: Audi A6, BMW 5-Series, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai NEXO, Mercedes-Benz C-Class, Nissan LEAF, Tesla Model S, Toyota Corolla and the Volvo V60. Фахівці протестували роботу адаптивного круїз-контролю, систему автоматичного утримання автомобіля в займаній смузі і функції контролю дотримання максимальної швидкості.

В Euro NCAP розробили серію спеціальних тестів, що імітують на спеціальному полігоні різні сценарії, які можуть виникнути під час руху по трасі. Перший тест імітував так зване підрізання – на швидкості понад 60 км / год прямо перед випробуваним автомобілем з сусідньої смуги раптово з’являлася інша машина-манекен. Крім того, розігрувався сценарій, коли при включеному адаптивному круїз-контролі, автомобіль попереду різко йшов убік, щоб об’їхати інший зупинившийся транспортний засіб. В такому випадку у електроніки було мінімум часу для прийняття рішення.

В іншому тесті випробовувалася активна система дотримання рядності руху, яка самостійно підрулює, дозволяючи автомобілю залишатися посередині займаної смуги. Зокрема, було перевірено ступінь зусилля, необхідної від водія для повороту керма при об’їзді несподіваної перешкоди або вибоїни на дорозі. Фахівці відзначили, що хороша система не повинна «чинити опір» водієві при здійсненні маневру.

Випробування адаптивного круїз-контролю показали, що найменше електроніка втручається в управління автомобілів марок BMW і DS – в більшості випадків машини контролюються тільки водієм. Tesla, навпаки, показала надмірну залежність людини від допоміжної електроніки. Автомобілі інших марок продемонстрували баланс між діями водія та штучними «помічниками».

У випадках з об’їздом перешкод при активній системі утримання в смузі всі автомобілі показали хороші результати – електроніка дозволяла водієві втрутитися в ситуацію і вчасно повернути кермо. Винятком стала лише Tesla, комп’ютер якої активно «заважав» водієві виїхати зі смуги і минути перешкоду.

Нарешті, у випадку з підрізанням і появою на шляху автомобіля, що зупинився електроніка жодної з машин не допомогла водієві уникнути зіткнення – уникання ДТП залежало тільки від реакції людини.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook