Автоновини Військова техніка

БТР-4 останньої модифікації створений на основі досвіду АТО

БТР-4МВ1 є вдосконаленою версією бронетранспортера БТР-4Е. У конструкцію нової машини внесено близько сотні змін і доопрацювань, які підвищують її живучість і бойову ефективність, пише Андрій Лисенко, «Народна армія»

Однією з новинок цьогорічної виставки «Зброя та безпека», яка викликала захоплення у відвідувачів, став вперше представлений в Україні бронетранспортер БТР-4МВ1

Цю повнопривідну броньовану плаваючу машину з колісною формулою 8х8 розробило ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова».

– БТР-4МВ1 створений на досвіді експлуатації серійних бронетранспортерів БТР-4Е насамперед в районі АТО. При його виробництві нами були враховані всі зауваження і побажання військових, – розповів учений секретар підприємства Андрій Богач. – У порівнянні з БТР-4Е він має чимало змін, спрямованих на підвищення живучості та бойової ефективності.

У бронетранспортері БТР-4 останньої модифікації використовували модульний підхід при побудові бронезахисту та рознесені схеми бронювання, як це роблять при виробництві бронетехніки в багатьох країнах НАТО. Безсумнівною його перевагою є можливість в найкоротші терміни підготувати машину до поставленого завдання. Наприклад, оснастити її додатковою бронею, паливними баками, поплавками. До того ж з’явилася можливість замінювати пошкоджені бронеелементи, які захищають корпус машини, навіть в польових умовах.

В результаті модернізації БТР-4МВ1 отримав новий носовий модуль з більш гострими кутами нахилу і додатково посилений броньовий захист бічних проекцій. Зазнав деяких змін і десантний відсік, в ньому встановили нові анатомічні сидіння, які кріпляться до даху бронетранспортера. Це повинно зменшити травмування особового складу при підриві бронетранспортера на мінно-вибуховому пристрої. Крім того, завдяки кормової аппарелі з гідравлічним приводом відчутно зменшився термін, за який здійснюється посадка десанту. В цілому, за розрахунками виробника, завдяки реалізованим технічним рішенням рівень захищеності екіпажу, десанту і внутрішнього обладнання підвищено на 12-15%.




Реалізація нових підходів і схем в бронюванні і підвищенні безпеки екіпажу привела до збільшення маси модернізованого бронетранспортера майже на три тонни. Однак завдяки тому, що БТР-4МВ1 укомплектований німецьким двигуном Deutz, потужністю 450 к.с. і американською трансмісією Alisson, бронетранспортер зберіг ходові якості базової моделі. Він є плаваючим. Як стверджує виробник, розміщені всередині носового модуля поплавці дозволяють новому бронетранспортеру впевнено долати водні перешкоди навіть при хвилюванні водної поверхні в два бали.

Також в модернізованій машині з’явилася система панорамного огляду. Встановлені на корпусі камери кругового огляду виводять розгорнуте зображення місцевості на монітор механіка-водія, значно покращуючи видимість.

БТР-4МВ1, як і БТР-4Е, оснащений бойовим модулем БМ-7 «Парус». Модуль є комплексом озброєння з дистанційним управлінням, в яке входять 30-мм автоматична гармата ЗТМ-1, дві пускові установки для протитанкових керованих ракет «Бар’єр», 30-мм автоматичний гранатомет КБА-117 і 7,62 мм кулемет КТ-7,62 , а також шість 81-мм димових гранатометів. Однак і тут є певні відмінності, які суттєво покращують бойові можливості модернізованої машини. Так, бойовий модуль БТР-4МВ1 отримав новий вітчизняний оптико-електронний приціл з лазерним далекоміром і потужним тепловізором, який допомагає виявляти цілі в нічний час і в умовах поганої видимості на відстані до п’яти кілометрів. Це дозволяє екіпажу БТР-4МВ1 знищувати цілі на максимальній дальності дії зброї в будь-який час доби і при складних погодних умовах, що значно розширює бойові можливості БТР-4МВ1.

Також до поліпшень і особливостям, які придбав БТР-4МВ1, можна віднести колеса з елементами, що допускають рух бронетранспортера на спущених (або зруйнованих) шинах, навіть якщо не задіяна централізована система їх підкачки. Новий сучасний бронетранспортер найближчим часом буде представлений на випробуваннях і, як сподівається виробник, незабаром зможе посилити підрозділи українського війська.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook