Автоновини

В Україні збираються ввести новий паливний податок і підняти ціни на АЗС

Чиновники вирішили, як будуть наповнювати паливний резерв України: ідея виношувалася давно, але після недавнього засідання робочої групи в Держрезерві, став зрозумілий механізм формування запасу. Домовилися перейняти модель Словаччини, створивши під крилом Держрезерву незалежне неприбуткове агентство. Правила його роботи вже готові – розроблений відповідний проект постанови.

Влада відмовилася від ідеї самостійного фінансування державного запасу – такий варіант теж розглядався. І затвердили варіант з пайовою участю: 70% коштів виділить держава, а решту 30% – оператори та учасники ринку, також можуть залучатися міжнародні фінансові донори разом з комерційними інститутами.

На все про все повинно піти $ 2 млрд грн і 5-8 років.

Паливо подорожчає

Експерти визнають, що вибір комбінованої моделі – раціональне рішення. Але відразу попереджають, що підвищать ціни на паливо на українських АЗС.

«Йдеться про те, що 30% бюджету обов’язкового резерву ($ 600 млн) буде сформовано за рахунок податку на обов’язкові резерви. Безумовно, введення додаткового паливного податку чинитиме тиск на ціни. За нашими попередніми підрахунками це вплине на подорожчання палива на 4-5 центів на літрі», – розповів  експерт ринку нафтопродуктів, член наглядової ради «Інтегрум Венчурс» Олександр Киримов.

Голова підкомітету Нафтогазовій асоціації за якістю нафтопродуктів Віталій Горичко зауважив, що доцільніше було б робити відрахування з тих акцизів, що заправники і так вже платять. Хоча він і не виключає, що можуть прийняти рішення підняти і самі акцизи (що також в результаті позначиться на вартості пального), які, до слова, прив’язані в Україні до курсу євро. Так що, неабиякий вплив матиме і валютна складова.

У те, що влада зможе залучити міжнародні ресурси на формування паливного запасу, експерти просто не вірять.

«Зараз розробляють законопроект і в ньому остаточно визначать джерела фінансування. Після цього винесуть на розгляд в Раду. Законопроект в стадії розробки і, орієнтовно, буде представлений до листопада 2018 року. Так що, поки рано говорити про підвищення акцизу», – сказав Горичко.

Питання і побоювання

Поки проект закону знаходиться в розробці, у самих заправників до ініціативи Держрезерву більше питань, ніж відповідей. Хоча вони не заперечують важливість починання – це міжнародне зобов’язання України і запорука забезпечення державної безпеки країни.

У той же час учасники ринку назвали ключові моменти, які повинні виписуватися в документі:

  1. Де буде зберігатися резервне паливо, і хто буде контролювати його якість.
  2. Як буде оновлюватися ресурс, з яких джерел.
  3. Якщо заправники захочуть скористатися ресурсом, то за якою ціною зможуть його забрати.
  4. Хто зможе надати гарантії того, що комерційні організації / трейдери зможуть користуватися необхідним їм ресурсом.
  5. За яким принципом буде сформований механізм розподілу тих 30% відрахувань, які покладені на операторів ринку (наприклад, за часткою ринку, або ж кількістю АЗС).
  6. Що входить в структуру запасів (раніше говорили, що 30% резерву складе нафта, 70% – бензини і ДП).

«Для нас не до кінця зрозуміло, як частка заправників в 30% буде виглядати на практиці. Раніше була інформація, що для управління мінімальними запасами нафти і нафтопродуктів буде створено незалежне агентство, яке на 70% буде належати державі, на 30% – операторам ринку. Якщо формування резерву буде здійснено за рахунок підвищення акцизів, то паливо подорожчає. Адже акциз прив’язаний до валюти, схильної до курсових коливань. Ще питання: акциз піднімуть тільки на бензини і дизпаливо або на газ теж? Поки багато питань до пропонованої моделі Держрезерву запасів нафти і нафтопродуктів, але реалізовувати її необхідно», – підкреслив у бесіді з UBR.ua директор департаменту закупівель і оптових продажів компанії« Паралель »Леонід Новосельський.

 

ДЖЕРЕЛО: ubr.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook