Авто на єврономерах Автоновини

Сподіваюсь, законопроект про імпортні авто буде ухвалено до зими, – Ніна Южаніна

В інтерв’ю Громадському радіо Ніна Южаніна розповіла про особливості питання по вреголюванню так званих «євроблях».

Подається мовою оригіналу.

Любомир Ференс: Багато людей сподівається, що на так званих «євробляхах» – автівках з польськими, литовськими номерами – буде поставлено крапку. До Верховної Ради подані два законопроекти, де ви одна з авторок. Наразі різну кількість подібних авто називають, іноді йдеться навіть про 2 млн таких машин в Україні. Що ви пропонуєте? Ви вірите, що парламент проголосує законопроекти і цю проблему вирішать?

Ніна Южаніна: Перш за все це питання мало б урегулюватися урядом. Щоб досягти компромісу треба було обрати єдиний шлях: зниження ставок акцизного податку для усіх громадян України. Власне на пошук компромісу і витратили останні два роки. Інколи у дискусіях мали місце навіть погрози. На робочих групах завжди облаштовувалися ті, хто діяли одні проти одних. З одного боку були представники великих компаній, які працюють на цьому ринку в Україні і вклали в побудову свого бізнесу великі інвестиції. З іншого – представники ГО «АвтоЄвроСила», які не завжди коректно вимагали прийняття тих рішень, які потрібні їм. Також було багато представників усіх контролюючих органів, але ніхто з них ніколи не пропонував варіантів вирішення цієї проблеми.

У діючому законодавстві шкала акцизного податку побудована так, щоб захищати ринок для нових автомобілів. Потім маємо градацію до 5 років і після 5 років?—?дуже високу градацію акцизного податку. Така дискримінація вже вижила себе. Шкала має бути більш виваженою. І саме урядові структури, співпрацюючи між собою, мали б запропонувати якусь модель. Але чомусь усі співпрацювали з комітетом. Може тому, що у будь-якому випадку відповідальним буде комітет і тому всі підтягувалися до нього.

Любомир Ференс: Отже, що ви пропонуєте цими двома законопроектами?

Ніна Южаніна: Перша частина – ліберальна. Стосується нової системи встановлення акцизного податку для авто. Щодо ставки: за базову норму прийнято об’єм двигуна, наприклад, бензинового 1000 см3 зі ставкою 50 євро і ця ставка збільшуватиметься залежно від коефіцієнта віку і коефіцієнта об’єму двигуна. Крок цієї ставки: 1300 см31,31600 см3 – 1,62200 см32,2. Тобто, 50 множити на 1,3 чи 1,6, чи 2,2. У кого як. Жодної дискримінації і рахується легко.

По-друге, ми пропонуємо при реєстрації враховувати кількість повних років автомобіля. Якщо авто випустили у 2016-му, а реєструють у 2018 році, то повного виїзду автомобіля вважати один рік.

Третє пом’якшення стосується того, щоб відмінити екологічні стандарти для першої реєстрації транспортних засобів в Україні. Тобто, всі автомобілі Євро-3, Євро-4 можна буде зареєструвати в Україні.

Андрій Куликов: А що від цього людині у якої немає автомобіля і яка не планує його мати?

Ніна Южаніна: Перед державою є точно принаймні один обов’язок – сплачувати хоча б посильні податки. Неможливо зовсім не платити податків, це означає зовсім не підтримувати свою державу. При реєстрації транспортного засобі сплачується податок до пенсійного фонду. Це і є складовою підтримки.

Любомир Ференс: Ввезенням автомобілів фактично займається митниця. А чи можна було вирішити цю проблему без податкового комітету?

Ніна Южаніна: Перечитуючи норми законів до яких ми вносимо зміни розумію, що наші уточнення справді роблять ці норми прозорішими.

Більшість людей, що купували подібні автомобілі користувалися послугами спеціальних юристів, які дуже добре знали прогалини Митного кодексу і використовували їх на власну користь.

Ми пропонуємо, щоб нерезидент міг ввозити в Україну на період тимчасового ввезення (до одного року) лише один автомобіль, з реєстрацією цього транспортного засобу у відповідних органах в Україні. Навіть прописали, що це може відбуватися без заміни номерного знаку на український, але з обов’язковою реєстрацією.

Також ті українці, які стоять на консульському обліку в інших країнах, зможуть на території України використовувати свої транспортні засоби у період до 60 днів. Але якщо він перебуватиме на території України більше, ніж 30 днів, то також має поставити своє авто на тимчасовий облік.

Любомир Ференс: Маємо слухача на зв’язку.

Володимир, із Львова: Щодо відміни екологічної норми Євро-5 і прийняття норм Євро-3 та Євро-4. Як так? Це ж наскільки збільшить загазованість. У Європі ті машини викидають, а наші їх купують. 

Ніна Южаніна: Якраз на багатьох робочих групах я призивала до розуму і говорила про це. Ці стандарти потрібно перерахувати і підходити до них з більшим розумом. Чи є у наших міст можливість вмістити таку велику кількість автомобілів? Та ніхто цього не хоче слухати. Тому відміняються екологічні стандарти і справді на якийсь час Україна перетвориться на звалище автомобілів. Але ж цього хочу наші громадяни.

Андрій Куликов: Маємо слухача на зв’язку. 

Олексій, з села Олексіївки: Здав дизельне пальне, яке купую і донедавна думав, що воно має Євро-5, в лабораторію. А воно Євро-3 навіть не має. Тобто, на заправках, де я купую гуртом пальне продають от таке. І щодо нового законопроекту: чи будуть його дотримувати?

Ніна Южаніна: Щодо питання про пальне, то ми найближчим повернемося до нього на комітеті. По виконанню законів: треба знаходити компромісні рішення.

Любомир Ференс: Ще один додзвонювач на зв’язку.

Олексій, з Іванкового Одеської області: Давно спостерігаю за вашою роботою, пані Ніно. Багато корисного ви робите. Питання: які перспективи розвитку української автомобільної індустрії, з огляду на те, скільки ввозять з-закордону? 

Ніна Южаніна: Щоб реанімувати цю промисловість потрібні величезні капіталовкладення. Наприклад, щоб лише заповнити фарби необхідною фарбою треба близько 2 млрд грн. Без підтримки держави заводи не запрацюють.

Любомир Ференс: Маємо повідомлення з вайберу. Пише нам Роман Старченко: «Я?—?украинец, но много лет живу в Литве. Тут могу оформить любой автомобиль за 42 евро плюс 18 евро техосмотр. Почему в моей родной стране за эти же услуги я должен заплатить стоимость еще одного авто?». Запитаю вас ще про страхування автомобіля: знайомий взяв у Польщі старе авто, якому більше 15 років, і за страхівку заплатив 8 тис грн. Тобто заплатив ще раз майже вся ціну авто.

Ніна Южаніна: Якщо в межах ЄС можна зареєструвати автомобіль, ввезений з іншої країни, без плати акцизного податку та ПДВ, то це правила країн ЄС. Жодну машину, які більше 5-8 років ви в ЄС не завезете.

Варто пам’ятати, що у Європі утримування самого автомобіля коштує дорого. У тій же Литві страхування обійдеться у 200-300 євро.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook