Авто на єврономерах Автоновини

Вихід з пастки: як легалізувати завислу у повітрі» євробляху?

Багато українців, пригнавшие собі нерастаможенную машину, зіткнулися з тим, що фірма, на яку зареєстрований автомобіль, зникла, або не виходить на зв’язок господар-іноземець.

Такі автомобілі «зависли в повітрі»: на них не можна законно зробити перезаїзд, а втрата реєстрації, до того ж, у разі потрапляння на штрафмайданчик, означає неможливість її звідти забрати. В інтернеті з’являються різні схеми, як повернути автомобіль у правове поле, але, як розібралися Autonews.ua далеко не всі працюють.

Запропонували реєстрацію «автоклуб»

Днями вирішення цієї проблеми запропонували в «Авто Євро Силі». Там кажуть, що їм вдалося домовитися з литовським автоклубом, який готовий взяти «повітря» до себе.

«Ми зв’язалися з місцевим литовським автоклубом. Це компанія, яка об’єднує автолюбителів в Литві. У них є чисті, прозорі, зрозумілі документи. У них є бухгалтерська звітність, вони платять податки. Це свого роду їх громадська організація. Це прозора компанія, яка є в реєстрі організацій, всю інформацію по ній можна перевірити. Що вони нам запропонували. Всім тим людям, які сумніваються в тому, що у них за компанія, надійна вона, або з’ясувалося, що йдуть якісь розслідування і є загроза арешту, або директор пропав, цей автоклуб надасть можливість поміняти реєстраційні документи на автомобіль з ненадійною компанії на цей автоклуб. Це одне з можливих рішень, але ми до вас його доносимо», — сказали у відеозверненні керівники АЕС.




Без згоди фірми передача неможлива

На перший погляд таке рішення дуже просте і витончене: з ненадійною фірми машина потрапляє під опіку перевіреного автоклубу, а українець продовжує їздити на ній далі. Але є проблема: з точки зору литовського та міжнародного права без згоди власника (тієї самої «мертвої» фірми) жоден нотаріус не дозволить передати машину автоклубу.

Голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААД) Олег Назаренко, вивчав литовське законодавство, на прохання Autonews.ua пояснив, що за литовським та міжнародним законам може, а що не може відбуватися з майном фірми-банкрута.

Перший варіант: компанія збанкрутувала

Згідно з чинним литовському законодавству, при банкрутстві компанії ніякої автоклуб не може забрати її майно. У Литовській республіці є закон про банкрутство. В першу чергу автомобілі компанії-банкрута йдуть у доход держави на виплату податкових недоїмок. Все майно, яке залишиться після сплати податкових недоїмок, йде компаніям-кредиторам. А коли компанія банкрутує, значить вона комусь винна.

Другий варіант: директор не виходить на зв’язок

Якщо директор помер, значить ведеться процес спадкування і фірму одержують його спадкоємці. Якщо директор просто не виходить на зв’язок, значить у нього є для цього якісь причини. І це не є підставою для того, щоб позбавити його майна.




Третій приклад: фірма закрилася, зникла, не платить податки

У такому випадку існує спеціальний закон Литовської республіки, за яким починається ліквідаційний процес через якийсь період, коли вона перестає здавати податкові звіти. В такому випадку все йде за схемою, схожим, як у першому варіанті.

Загнали себе в пастку

«Справа в тому, що коли в 2013-14 роках створювалася ця схема, ніхто не вірив, що буде можлива розмова про легалізацію. Всі фірми, які створювалися українцями в Литві, були мертвонародженими. Було завдання поставити автомобіль на облік, начепити литовські «бляхи», привезти в Україну, а далі нехай їздить людина, поки не попадеться або поки не здасть машину на розбирання. Тобто, по-перше, всі економили і ніхто не хотів платити кожен місяць гроші литовському директору фірми, ті ж $150, плюс платити мінімальну зарплату (близько 1000 євро), і плюс податки. Тому практично всі фірми, за винятком, коли людина реально займається в Литві бізнесом і подумав, а чому б не завести собі машину, всі інші фірми мертвонароджені.

І будь-які спроби вийти з цього глухого кута тепер стикаються з міжнародним правом власності. А право власності навіть цього липового директора недоторкане, ніхто не має права на нього претендувати. У світі немає жодного випадку, коли б майно однієї особи без рішення суду передавалася іншій особі. Завжди майно передається або за згодою, або при невиконанні договірних зобов’язань (перед кредиторами або державою). А Литва як правова європейська держава за цим стежить. Згадаємо, що вона, отримавши незалежність, за законом реституції повернула майно (будинки, підприємства) спадкоємцям власників, що в 1940 році було незаконно вилучено радянською владою. І навіть якщо всім буде зрозуміло, що машиною реально володіє українець, а фірма-одноденка — лише на папері, будь нотаріус, будь суддя будуть на стороні права власності фірми», — говорить Autonews.ua Олег Назаренко.

Який може бути вихід?

Самий правильний з точки зору закону, але складний і витратний для власника «бляхи» шлях — знайти українця чи литовця, який створював фірму, відродити її легалізацію, сплатити всі податки, штрафи за те, що машина не страхувалися, відновити реєстрацію автомобіля в «Регитре».

Ще один очевидний момент — навіть якщо фірма ще «жива» і її керівник погодився перереєструвати автомобіль на іншу юрособу (автоклуб), то при передачі права власності сплачуються податки. Але і перший, і другий етап — це витрати, що легко можуть перевищити вартість автомобіля.

За словами автоексперта Сергія Креймера, врятувати вже «ліпший» автомобіль можна, але юридично дуже складно.




«Перший варіант — якщо «бляха» зареєстрована на фірму і є контакт з директором компанії, то складається офіційний пакет документів, машина знімається з обліку, і українець її перереєстровує.

Якщо контакту немає, можна звертатися до суду і добиватися витребування власного майна, якщо українець зможе довести, машина — його майно, придбане ним і передане в компанію на тимчасове користування.

Другий варіант — якщо українець записувався співвласником фірми. То якщо другий чоловік не дає згоди на зняття з обліку, можна пробувати забрати машину через суд. Але за витратами та строками це може бути не вигідно. Єдиний варіант — домовитися, щоб людина, на якому автомобіль стоїть на обліку, зняв його з обліку. При чому не просто так, а коли машина буде на території Литви, щоб можна було її перереєструвати», — пояснює Сергій Креймер.

Також є третя схема, але вона спрацює тільки в тому випадку, коли машина тільки куплена і ще не поставлена на облік в якій фірмі. Йдеться про зворотний лізинг.

З допомогою зворотного лізингу можна себе більш-менш убезпечити. «Навіть якщо хочеш зареєструвати машину на якусь ліву фірму, зроби це через зворотний лізинг. Інакше втратиш її раз і назавжди. Після покупки автомобіля (на ринку чи у приватної особи, або ще десь) з компанією, на яку машина ставиться на облік, полягає офіційний договір зворотного лізингу. Тим самим за людиною зберігається право власності за цим автомобілем. Як тільки з компанією щось станеться, це право власності можна буде довести», — говорить autonews.ua автоексперт, голова Association of Troubleshooters Сергій Креймер.

 

ДЖЕРЕЛО: autonews.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook