Авто на єврономерах Автоновини

Держава завдала першого відчутного удару по «євробляхам». Першими під роздачу потрапили «литовці»

З 17 травня на ряді митних переходів почалися проблеми з вільним проїздом на територію України авто на литовських номерах. Як з’ясувалося, складнощі виникли зовсім не випадково, а в результаті ініційованого Кабміном внутрішнього розпорядження ДФС. Як ми повідомляли рашіше, тепер громадянин України, в’їжджаючи на авто, яке зареєстровано на литовську фірму, повинен мати дозвіл на офіційне працевлаштування в Литві (видане Біржею праці Литовської Республіки) і трудовий договір з цією самою литовською фірмою.

Таке нововведення відразу паралізувало одну зі схем ввезення в Україну авто на «єврономерах», але повністю не ліквідувало канал постачання авто з Литви. Інші схеми поки працюють, як працюють і інші напрямки. Але держава в перший раз спробував поставити хоч якийсь заслін на шляху потоку нерозмитнених авто на український ринок.

Показово, що відразу ж виникла і внутрішня боротьба між угрупованнями, що контролюють цей бізнес. Вони публічно почали звинувачувати один одного в тому, що окремі не допомагають своїм клієнтам в складних ситуаціях. І не «вирішують питання», в той час, як «ми вирішуємо» і «наші машини проїжджають».




Проте, цей крок дав чіткий сигнал, що аналогічним чином незабаром можуть розібратися і з «польським напрямком», а контролювати трудові договори і дозволи на роботу можуть не тільки на кордоні, але і всередині країни. Так, поки цього немає в законодавстві, але ж завтра подібні зміни можуть і внести.

Влада змінила риторику щодо «єврономерів». Це відчувалося вже в інтерв’ю глави парламентського комітету Ніни Южаніної, якої було доручено домовитися з «євробляхерами». В інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» Ніна Петрівна відверто сказала: – Ми загралися, коли почали говорити тільки про необхідність вирішити проблему і розмитнити “євробляхи”. Крім цього, треба відповісти ще на два питання: а чи можемо ми дозволити собі таке розмитнення на майбутнє і як ми будемо захищати власний ринок?

Як бачимо, риторика у парламентаріїв тоді змінилася зовсім не спроста. Держава вирішила показати, що може діяти заборонними кроками, по черзі ліквідуючи схеми і канали ввезення нерозмитнених авто.

Як повідомив член правління Союзу автомобілістів України Петро Козак, така вимога на митниці з’явилася зовсім не випадково. Поки йшли переговори з «активістами», держава підготувала ґрунт для додаткових вимог.




. «Спочатку був запит по лінії МЗС литовській стороні, на який була отримана відповідь, про те, як відбувається працевлаштування в Литві. Вони з’ясували там ситуацію з фірмами, як вони займаються видачею фейкових доручень з реєстрацією на себе автомобілів українським громадянам, щоб вони управляли цими автомобілями, як ніби працюють на ці компанії. Тобто, відповідно, МЗС, яке отримало цю інформацію, передало її митниці, а на митниці з’явився лист для громадян України, що вони повинні мати при собі дозвіл працювати в Литві, яке коштує 120 євро в рік, і плюс завірений на біржі праці в Литві контракт між особою, яка ввозить машину, і фірмою, якій, звичайно, ж немає, оскільки тоді доведеться платити податки державі», – розповів Козак.

У зв’язку з цим цікавою була реакція “активістів”. Побачивши проблему, вони тут же стали закликати здавати їм щомісячні членські внески, без яких їм важко буде захищати інтереси “євробляхерів”.

Не виключено, що аналогічна робота ведеться зараз і по польському, словацькому та інших напрямках. Тому очікувати таких же вимог можна в будь-який момент.

Auto-motive продовжить стежити за розвитком ситуації.

 

ДЖЕРЕЛО: autoconsulting.com.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook