Авто на єврономерах Автоновини

Схема вічного транзиту: як їздити на євробляхах без повторних штрафів

В українському законодавстві знайшли лазівку, яка дозволяє їздити на нерозмитнених авто без обмежень у часі і термінах.

ДЕ-ЮРЕ
Якщо згідно із законом, то за водіння на нерозмитнених авто з іноземною реєстрацією українцям загрожує штраф у сумі 420 тис. гривень. Це 300% від обов’язкового митного платежу. Крім цього, співробітники поліції мають право відібрати у вас автомобіль і доставити його на штрафмайданчик. Оскільки таке рішення вже одного разу було винесено Вищим адміністративним судом України, то тепер усі нижчі суди будуть дотримуватися такої ж позиції.

ДЕ-ФАКТО
Але на практиці все часто виявляється по-іншому. Та й у кожного правила можуть бути винятки.

Українські «авантюристи» облюбували схему під назвою «вічний транзит». Справа в тому, що українське законодавство, яке регламентує порядок і процедуру притягнення до адмінвідповідальності водіїв нерозмитнених автомобілів, містить один істотний «недолік». Саме він і дозволяє водіям їздити на «євробляхах» та інших «іноземцях» без обмежень у часі і термінах.

У ЧОМУ СУТЬ?

Водій оплачує штраф у розмірі 8500 гривень за водіння нерозмитненим автомобілем, але при цьому закон не зобов’язує його вивозити машину за кордон. Іншими словами, при наявності протоколу та винесеної постанови про накладення штрафу особа далі може користуватися авто. А притягнути до адміністративної відповідальності за одне й те саме правопорушення повторно закон не дозволяє.

Таким чином, сплативши штраф один раз, водій отримує право на так званий «вічний транзит».

Виняток – якщо поліція забрала машину на штрафмайданчик. «Визволити» її звідти буде вже складніше.

Що ще потрібно знати про нерозмитнені автомобілі?

– переоформити автомобіль з європейськими номерами на іншого власника неможливо (угода купівлі-продажу не дає ніяких гарантій з боку держави);

– при оформленні нерозмитненого автомобіля на громадянина України новий власник повинен бути готовий до відповідальності за порушення Митного кодексу;

– відповідальність за незаконне використання авто з іноземною реєстрацією лягає на того, хто ввіз його на територію України.

 

ДЖЕРЕЛО: uk.etcetera.media

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook