Авто на єврономерах Автоновини

Митники України та Польщі руйнують схеми ввезення «блях» (фото)

Українські митники почали поглиблені перевірки «евроблях». До того ж к стандартним оглядам, вони направляють запити до польських нотаріусов, щоб дізнаватися, чи справжні запропоновані їм довіреності. Система дозволяє виявляти порушення буквально в ході одного телефонного дзвінка і відправляти «бляху» на штрафмайданчик. Паралельно закручувати гайки взялися поляки. У них під підозру потрапило масове ввезення автомобілів з Литви, що значаться там на «гаражному зберіганні».

Арешт авто і штраф 93 тис. грн
Про один з випадків розповіли в ДФС. На пункті пропуску Ягодин митники забрали автомобіль Volkswagen 1997 року випуску на польских номерах, який в Україну намагався ввезти житель Волинської області. Він пред’явив польський техпаспорт і нотаріальну довіреність на право користування автомобілем, в яких значилося, що вони видані нотаріусом в місті Гродецьким. Але тут з’ясувалося, що цей громадянин за два дні до цього вже намагався ввезти в Україну цю машину, але митники не дозволили – не було документів про право власності на авто.

«На запит управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії в Канцелярію нотаріальну в місті Гродецьким Мазовецки польський нотаріус повідомив, що пред’явлену нотаріальну довіреність ним не оформлялося, а його підпис на документі підроблено», – повідомили в прес-службі ДФС.




За спробу обійти митний контроль щодо Митного кодексу передбачається штраф в розмірі 100% від вартості товару. Так що Volkswagen був заарештований, а експерти визначили розмір штрафу в 94 тис грн.

Власника «бляхи» підставили посередники
Як розповідає автоексперт Сергій Креймер, такі «спецоперації» – не рідкість, і проводяться вони, в основному, під час спільних митних змін «Польща – Україна». Це дозволяє в найкоротші терміни отримувати потрібну інформацію, минаючи бюрократичні процедури.

«Коли чергує хороша зміна, наші можуть попросити поляків, ті дзвонять і дізнаються через нотаріальну канцелярію, чи видавалася така довіреність взагалі. Вистачає одного дзвінка. Чому така пристрасть було до того Volkswagen? Наскільки мені відомо, та машина двічі перевищувала терміни перебування в Україні, потім вивозилася за «лівою» схемою, і в третій раз йому відмовили. Він розвернувся, купив «ліву» довіреність і спробував з нею заїхати. Ймовірно, зробити так йому сказали посередники, у яких він купував машину, сказали: «Давай, все буде добре», – говорить Сергій Креймер.

Те, що продаж підроблених польських техоглядів і довіреностей давно стала налагодженим бізнесом, свідчать оголошення на тому ж OLX. Менше, ніж за 1000 грн там можна купити повний пакет документів, який, як запевняють продавці «справжнісенький».

Нюанс в тому, що легально отримати документ, особисто не беручи участь у всіх процедурах – неможливо. Посередники про це мовчать або запевняють в зворотному.

Поляки почали боротися зі схемою «гаражного зберігання»
Цікаво, що паралельно митники «копають» під іншу схему ввезення «блях» – тих, які нібито знаходяться на гаражному зберіганні. Цього разу вітер дме не від українців, а від поляків.

Нагадаємо, «гаражне зберігання» – фішка литовців, при якій в поліцію можна повідомити, що ваша машина знаходиться в гаражі і ви на ній не їздите. Це дає право 5 років не проходити техогляд, а за автомобілем зберігається реєстрація та номер. Робити так вигідно тим, чиї авто дійсно рідко покидають гараж – наприклад, колекціонери старих машин.




Цю можливість почали експлуатувати посередники, які завозять «евробляхи» в Україну. Покупцям вони обіцяють, що протягом 5 (!) Років їм не потрібно буде здійснювати перезаїзд, ні турбуватися про реєстрацію авто на його батьківщині. Однак, все пішло не так.

«Головна умова – машина повинна зберігатися в гаражі, а не «розсікати» по Європі. І я знаю, що за останній тиждень поляки з добрий десяток господарів таких авто зупинили, затримали машини і передали всю інформацію в компетентні органи Литви. А почалося все з того, що один «Бляхер» на такій машині потрапив в Польщі в аварію. І поляки почали перевіряти, послали запит в Литву, і виявилося, що машина нібито знаходиться на «гаражному зберіганні», тобто виведена із загальної експлуатації. Ну і понеслося. Тепер поляки в прикордонній зоні дуже уважно дивляться на литовські і естонські машини, які їдуть в бік України, і періодично висмикують їх для перевірок. Наскільки мені відомо, під приціл потрапили машини двох литовських компаній, який займалися цією схемою.

У випадку з ДТП «гаражного» автомобіля, постраждалою стороною виступає страхова компанія, оскільки поліс-то все одно був куплений. За ідеєю вона повинна виплачувати компенсацію, але вони на це не розраховували, так як автомобіль повинен був зберігатися в гаражі і ні в які ДТП не потрапляти. Зараз все дійде до того, що Литовська асоціація страховиків підніме бучу, а вони її піднімуть, тому, що їм платити за такими полісами взагалі немає інтересу. Тому я думаю, що будуть продавлені зміни і литовці цю схему прикриють», – розповів в коментарі  керівник Association of Troubleshooters Сергій Креймер.

 

ДЖЕРЕЛО: autonews.ua

 

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook