Автоновини

Як і чому в Польщі масово «баригують» українськими водійськими посвідченнями

У Польщі місцеві ЗМІ провели сенсаційне розслідування про чорний ринок українських водійських посвідчень. Виявилося, що там тисячами продають права на бланках, вкрадених з анексованого Криму. Потім їх за нескладною процедурою можна обміняти на польське «prawo jazdy». Більш того – ділки за 3000 євро пропонують стати володарем і справжніх сучасних прав України. І цим промишляють відразу десятки фірм, а у деяких навіть є колл-центри в Києві, повідомляє Autonews.

3000 задоволених клієнтів і колл-центр в Києві
«Вам потрібні водійські права з України? Чи отримуєте права вперше? Хочете заощадити час, гроші і нерви? Або вас покарали і ви втратили водійські права? Або, може бути, хочете мати другий документ? », – такі рекламні ролики просуває сайт turbobersh.com.

Польська фірма хвалиться, що має більше 3 тисяч задоволених клієнтів. І навіть підкреслюють, що нібито її послугами користувалися представники відомих компаній – як «доказ» на їхньому сайті висять лого DHL, Forbes, Gucci, Uber, Starbucks.




Як з’ясувалося, схожі послуги пропонує далеко не один сайт. Наприклад, на prawojazdy.pl.ua «відкрити» українські права з категорією В коштує 2000 злотих (14 400 грн), кожну наступну – 300 злотих (2160 грн). А набір з категорій A1, A, B1, B, C1, C, BE, C1E, CE, D1, D, D1E, DE – 3500 злотих (25 200 грн). В результаті поляк отримує український документ, виданий на його ім’я.

Польський Авторесурс brd24.pl зробив розслідування про чорний ринок українських водійських прав. Журналістам вдалося поспілкуватися з організаторами схеми. Вони з’ясували, що клієнтів цієї фірми на хорошому польському консультують співробітники колл-центру, і кажуть, що він знаходиться в Києві.

Є два цінника: 1000 євро за права, видані в Криму до 2014 року, їх потрібно чекати два тижні. За 3000 євро обіцяють оформити посвідчення 2018 року зі підтвердженням навчання в автошколі. Термін очікування – 1 місяць, при цьому потрібно буде один раз приїхати в Україну.

«Представник компанії запевняє, що всі варіанти є законними, і придбані документи можна легко обміняти на польські права. Проблема може виникнути тільки з кримським документом, але є спосіб зробити це – обмін в Бельгії. Компанія може організувати документ для особи, яку позбавили права керувати автомобілем, але в такому випадку водіння не буде законним і закінчиться неприємностями при першій поліцейській перевірки», – повідомляє brd24.pl.

Журналісти повідомили про це в польську поліцію, але у відповідь їм сказали, що цім займатися вони не будуть, так як вважають що схема з українськими правами «це тільки обіцянка, і це не означає, що вона буде реалізована».

«Дізнавшись, що я українець, запитують, де і як купити наші права»
Українці, які живуть у Польщі, розповідають, що отримати права там велика проблема, а втратити легко. Тому подібні оголошення і процвітають.




«У Польщі отримати права велика проблема. Багато хто намагається по 3-4 рази. Тут не заплатиш екзаменатору, потрібно вчитися. Плюс, у багатьох забирають права – за п’янку, наприклад, або за «пункти». У Польщі діє система «пунктів карних». За кожне порушення правил ти платиш штраф і з тебе знімають якусь кількість пунктів. У водія на рахунку 24 пункти. Перевищення припустимої швидкості більш, ніж на 50 км / год – це 10 штрафних балів. Обгін в забороненому місці – 5 балів. Ліміт можна вибрати дуже швидко, а після цього забирають права і ти йдеш на перездачу. А здати дуже важко. Чи багато таких фірм – я не знаю, мені не пропонували. Але багато поляків, як тільки дізнаються, що я українець, запитують, як і де купити наші права», – розповідає  керівник польської компанії PSCars Павло Качуровський.

Пропонують «фальшак» з Криму та Донбасу
Глава Всеукраїнської асоціації імпортерів і дилерів (ВАІІД) Олег Назаренко вважає, що виявлена ??журналістами схема робоча, при чому, шахраям вдалося об’єднати і підробку документів, і відкриту аферу. За його словами, трюк з «кримськими» правами провернути цілком можливо, а ось отримати громадянину іншої держави українські права з нуля – вкрай складно. Далі його коментар.

  1. За «кримські документи за 1 тис євро» вірю однозначно. Не секрет, що після анексії Криму і подій на Донбасі доля частини оригінальних бланків не тільки водійських посвідчень, а й техпаспортів авто з оригінальними печатками та апаратурою виявилася невідомо де. І зловмисники, яким вони потрапили в руки, реально можуть і зараз необмежено штампувати полякам «свіжі» водійські посвідчення, ставлячи на них стару дату видачі, нібито видані до березня 2014-го. Українцю продавати такий документ небезпечно, так як в МВС, напевно, є перелік номерів бланків документів, які залишилися на Донбасі і в Криму, тому при зупинці »фальшак» поліцейські можуть «пробити по базі» і фірма матиме проблеми. А ось польський поліцейський визначити реально, був цей документ виданий в 2013-му легітимно, або це спрацювали сьогодні визначити не зможе. Тому польські журналісти мають рацію і зловмисники реально можуть штампувати такі водійські посвідчення не тільки на кримських, а й на донбаських бланках документів, які залишилися на тих територіях.Як вирішити проблему? МВС України передати перелік номерів таких бланків європейським партнерам і все!
  2. За «свіжі українські права» за 3000 євро – не вірю! Тут у зловмисників просто психологічний трюк: можеш купити «свіжі» за 3 тис (чекати 1 місяць), але такі ж без ризику «кримські» – за 1 тис євро і швидше. Поляк вибере за 1 тис, а якщо і захоче хтось за 3 тис, то йому дадуть, мовляв «треба почекати пару місяців» і він візьме «кримські». Чому вважаю, що «свіжі українські» – афера? Просто досить складно нині подібне провернути! По-перше, Владислав Криклій реально навів в Сервісних центрах МВС (колишніх МРЕВ) порядок і корупція зведена до мінімуму. По-друге, поляку треба спочатку оформити в міграційній службі дозвіл на тимчасове проживання (треба особиста присутність, довідку про місце проживання і т.п.), а тільки потім оформити водійське посвідчення (купити довідку з автошколи від нібито проходження навчання плюс знову особиста присутність ), плюс надати довідку з Польщі про те, що там «право язди» поляк не отримував.

«Звичайно ж, нічого неможливого немає і« перевертні в погонах залишилися »(хоча до честі МВС з ними успішно борються), але навіщо зловмисникам долати складнощі, якщо можна без проблем штампувати полякам водійські посвідчення нібито видані в Криму або на Донбасі до 2014 року? Тому думаю, що пропозиція про покупку свіжого українського документа за 3 тис євро- просто рекламний трюк в розрахунку на те, що раціональний клієнт вибере варіант за 1 тис євро», – прокоментував ситуацію Олег Назаренко.




Обман розкривають в ході першої ж перевірки
Як з’ясувалося, схема з «конвертацією» українських прав в польські в Польщі зовсім не рідкість. В основному цим займаються наші спритні заробітчани. Купити права у них коштує від 1000 до 5000 євро. Але на ділі часто продається «повітря» на підроблених бланках – гарантій у подібних документів немає.

Автоексперт, глава Association of Troubleshooters Сергій Креймер підтверджує, що в Польщі українські та білоруські права дійсно можна обміняти на національні без проходження додаткового навчання або здачі іспитів. Однак в будь-якому випадку польські правоохоронці роблять запит в Україну, і ймовірність, що любителя навчатися в закордонних автошколах «розкриють», близька до 100%.

«Якщо це робить іноземець (наприклад, живе в Польщі заробітчанин), він в польську поліцію подає оригінал прав, копії своїх документів, фотографії, після чого поліцейські відправляють два запити: перший в свої бази -« А не заборонено тобі водити автомобіль? » , і другий – в МВС України або Білорусі – «А чи є такі права в дійсності?».

А ось коли цю схему намагається провернути поляк, йому, крім цих документів ще й потрібно надати довідку, що з такого-то по такий час, коли він отримував права в Україні, він дійсно там проживав. З’ясувати, що поляк в Україну в’їжджав всього на пів дня, не отримував дозволу на тимчасове проживання і не здавав ніяких іспитів, – простіше простого. А значить, таку людину ще і притягнуть до відповідальності за спробу підробити документи», – вказує  на важливий нюанс Сергій Креймер.

При цьому схема «у мене забрали за порушення польські права, оформлю-ка я собі українські», яку пропонують польські шахраї, не працює.

«У Польщі існує реєстр всіх правопорушень, вчинених особою. І якщо поліція зупинить поляка, встановить, що права у нього забрали, а він катається з українськими, то поїде він до в’язниці. Також міф, що при відібраних польських правах можна отримати нові на основі українських. Це називається «чули, що так може бути», але насправді так не працює », – говорить Сергій Креймер.

Цікавий факт. Аналогічна схема з «обміном прав» колись була в Німеччині. Німці, які втратили право керування автомобілем, оформляли собі нові права в Чехії, Польщі, Словаччини. Потім на це поставили заслін – права тепер можна отримати, проживши на території Польщі або інший країни не менше 183 днів. Через ці умови схема втратила актуальність. До того ж в Німеччині тепер необхідно здавати всі іспити, курс першої медичної допомоги, перевірку зору, тобто практично весь набір, як і при здачі нових прав. Так що «обміном» це називається дуже умовно.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook