Авто на єврономерах Автоновини

Що принесе єврономерам розмитнення по «молдавському сценарію»

Парк автомобілів на іноземній реєстрації постійно зростає: згідно з офіційними статистичними даними, єврономери – найбільший і найактивніший сегмент українського авторинку. Якщо і надалі не буде змін в законодавстві, які спростять і здешевлять розмитнення автомобілів, через кілька років, ймовірно, більш ніж половина всіх автомобілів на наших дорогах матимуть «чужі» номерні знаки.

Крім того, парк «єврономерів» розширюється не тільки бюджетними дешевими 20-річними авто, а й машинами преміум класу. Адже якщо можна одним, і їх при цьому ніхто не чіпає, то чому не можна іншим? Отже, проблема є, і вона потребує вирішення.

Вирішити проблему «євроблях» та питання доступності вживаних автомобілів в цілому пробували не раз, з різних боків. Депутати реєстрували законопроекти, які передбачали місячні та річні «такси» за «легальну їзду» на нерозмитнених авто, були спроби ввести оплату за дороги для іноземного транспорту… Звучали заклики від активістів щодо «одноразової податкової амністії» та чимало іншого. Тим не менше, жоден із варіантів так і не був реалізований на практиці. Одна із найпопулярніших ідей останнього часу – так званий «молдавський сценарій».

Незважаючи на те, що на момент публікації цього матеріалу немає жодного документа, який би офіційно передбачав введення згаданого сценарію, ми все ж вирішили розібратись, що значить «легалізація автомобілів так, як в Молдові». Адже не виключено, що цей механізм буде застосовано, нехай і в адаптованому вигляді, в Україні.

Розмитнення авто у Молдові

Розмитнення авто у Молдові Звичайне розмитнення легкового автомобіля у наших сусідів зараз виглядає так: при ввезенні машини потрібно сплатити акцизний збір, який залежить від віку авто, типу та об’єму його двигуна. ТЗ віком більше 7 років розмитнити не можна. На гібридні авто діє знижка на акциз в розмірі 50%, для вантажівок замість акцизу сплачується 20% ПДВ. Також вирішено питання з раритетними машинами – для них діє фіксована ставка акцизу у 222 тисячі лей (біля 10 850 євро). Додатково сплачуються митний збір (0,4% від вартості ТЗ) та екологічний збір (0,5%).

Наприклад, за розмитнення п’ятирічної легківки з бензиновим мотором об’ємом 1600 куб. см потрібно сплатити біля 1100 євро. Дорожче пригнати дизель – легкове авто з двигуном 1,6 л такого ж віку обкладатиметься акцизом у 1800 євро. Розрахунки приблизні, оскільки, на відміну від українського законодавства, ставки акцизу з 2017 року у Молдові вказуються в місцевій валюті – леях, у нас же в євро.

«Молдавський сценарій»

Тепер щодо «євроблях», яких, свого часу, у Молдові теж було чимало. Уряд цієї країни дозволив провести одноразову амністію машин на іноземній реєстрації, ввезених до 1 листопада 2016 року, із знижкою від діючих ставок акцизу в розмірі 70%. Обмеження по року випуску теж було знято – машини віком більше 10 років обкладались акцизом як 10-річні. Скасували й обов’язкове надання сертифікату. Варто зауважити, що зараз у Молдові максимально допустимий вік для розмитнення авто становить 7 років, хоч за правилами 2016-го було 10. Амністія «євроблях» тривала з 1 січня до 1 квітня 2017 року, але через велику кількість бажаючих легалізувати свої авто термін був продовжений до 1 липня того ж року. Пільгове розмитнення («легалізація») проводилось за ставками акцизу 2016 року, який тоді ще зазначався в євро. Перед розмитненням необхідно було надати «віньєтку», тобто документ про сплату збору за користування дорогами та довести факт керування цим авто до 1 листопада 2016 року. Звісно, що для реєстрації ТЗ у Молдові вже на нового (фактичного) власника, потрібно було виїхати за кордон, укласти з власником «із бріфа» договір купівлі-продажу, зняти авто з обліку у країні приписки, а тоді вже звертатись у місцеві органи реєстрації.



Скільки коштувало «легалізувати» машину з іноземною реєстрацією у Молдові?

Візьмемо для розрахунку прикладів найдорожчі категорії за віком, тобто 10+ років. Якщо бензиновий двигун мав об’єм 0.9 л, пільговий акциз становив 140 євро; 1.3 л – 230 євро; 2.5 л – 1140 євро; 3.5 л – 3700 євро. Дизельні авто з двигуном 1.5 л обходились у 270 євро; 2.5 л – 1150 євро; 3.5 л – 3700 євро. Нагадаємо, що наведені значення – пільгові, для «податкової амністії», у розмірі 30% від повних ставок акцизного збору.

Що отримав бюджет Молдови?

Поки тривав період «легалізації євроблях» у Молдові, зареєструвати свої автомобілі встигли 18,7 тисяч власників. Надходження у державну скарбницю склали 442 мільйони лей, що при конвертації становить біля 21,6 млн євро. Тобто, в середньому з кожного розмитненого «єврономера» Молдова отримала 1155 євро.

Запобіжні механізми

Місцевий закон №280 від 16 грудня 2016 року окрім «амністії» передбачав ряд санкцій для тих, хто вирішить і далі їздити на нерозмитнених авто, ігноруючи законодавство. Спершу ввели оплату за дороги для водіїв, які мають молдавські посвідчення водія, але керують «чужими» автомобілями. Вартість віньєтки 4 євро за 7 днів, або 16 євро за місяць, або ж 85 євро за 180 днів. Максимальний строк тимчасового ввезення – 180 днів протягом 12 місяців.

Поліції надали пряме право зупиняти автомобілі з іноземною реєстрацією та перевіряти дійсність віньєтки і час перебування авто на території Молдови. У разі виявлення порушень – автомобіль затримується та примусово супроводжується до прикордонного митного поста, звідки машина буде вивезена за територію держави. Вартість супроводу – 0,15 євро за кожен кілометр (плюс сплата за відсутні віньєтки по 180 євро за кожен повний чи неповний період у 180 днів, а також за інші штрафи). Отож, в якості запобіжника замість складання товстих папок з протоколами та подачі їх у суди, автомобілі порушників негайно і примусово вивозились із країни, ще й за рахунок самих порушників. Права іноземців при цьому зберегли – якщо, наприклад, українець в’їде в Молдову на своєму авто, до 180 днів він може перебувати та користуватись дорогами цієї держави безкоштовно. Далі – 180 євро за кожні наступні 180 днів.

«Молдавський сценарій» в Україні

Насправді ми не ставили за мету вивести однозначний висновок для законодавців чи автомобілістів щодо доцільності застосування досвіду наших сусідів у вирішенні питання із «євробляхами». Ми дослідили іноземне законодавство, яке стосувалось легалізації нерозмитнених машин, аби проінформувати наших читачів про те що ж насправді означають слова «молдавський сценарій», щоб у дискусіях ви оперували конкретними, а не абстрактними величинами. Можливо, ця інформація стане у пригоді і представникам влади – адже саме їм доведеться приймати рішення та ставити свої підписи під документами, від яких залежатиме майбутнє українського авторинку. Принаймні, наступний крок саме за законодавцями.

 

ДЖЕРЕЛО: auto.ria.com

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook