Автоновини

Авторинок: підозріло дешеві автомобілі можуть обкладати додатковим митом

Нещодавно у Верховній Раді було зареєстровано кілька законопроектів, загальна спрямованість яких – захист внутрішніх виробників від «нечесного» імпорту. Маються на увазі іноземні товари (наголосимо — всі, а не лише автомобілі), які створюють ціновий демпінг або отримують субсидії від своєї держави, що дозволятиме їм легше конкурувати чи отримувати значну перевагу над товарами українського виробництва. Відповідно, якщо ринок займатимуть «нечесні гравці», внутрішній виробник страждатиме – скорочуватимуться об’єми реалізації продукції, зменшуватимуться доходи, бізнес йтиме повільніше.

Щоб захистити внутрішніх виробників, Кабмін пропонує на рівні закону ввести ряд спеціальних заходів та механізмів по їх запуску. Коротко схема виглядатиме так: українське підприємство, або асоціація виробників, у разі виявлення «проблемного імпорту», подає заяву в Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі. Ця структура, перевіривши отриману інформацію, виноситиме рішення щодо початку розслідування. Результатом такого розслідування, якщо демпінгований чи субсидований імпорт виявлено, може бути тимчасове введення «особливого мита» (андидемпінгового або компенсаційного). Також окремого імпортера чи іноземного виробника можуть зобов’язати сплачувати гарантійні митні внески наперед, ще до постачання товарів в Україну.

Насправді подібний механізм вже діє на підставі закону «Про захист національного виробника від субсидованого імпорту». Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вводила компенсаційне мито, зокрема на автомобілі ряду виробників із РФ. Наприклад продукція ВАЗ додатково обкладається митом у розмірі 14,57%, автомобілі УАЗ, SsangYong, Ford, Toyota (заводів «Соллерс») та низка інших, також вироблених у РФ – 17,66%.

У законопроектах, про які мова (№8102, 8103, 8104) не конкретизується перелік товарів чи видів діяльності, які підпадатимуть під їх дію, тобто – усі види діяльності (виробництва) та групи товарів, включно з транспортними засобами, охоплюватимуться цими документами, якщо вони отримають статус законів.

Яке це може мати відношення до автомобільного ринку? Як було згадано, ряд продукції окремих автовиробників вже обкладається додатковим митом. Відповідно, не можна виключити, що в майбутньому під санкції можуть потрапити не лише автомобілі, вироблені у країні-агресорі, а й інші, – якщо раптом якийсь із українських автовиробників (чи асоціація, яка їх об’єднує) помітять наявність на ринку «нечесного імпорту», який заподіює їм пряму шкоду, та доведуть її.

 

ДЖЕРЕЛО: auto.ria.com

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook