Авто на єврономерах Автоновини

Розмитнення, “євробляхи”, екологічні стандарти – чого насправді чекати автомобілістам?

Якщо всі мовчать – то і проблеми немає. Відомий принцип, яким часто користуються представники влади. Зрештою, глобальна проблема доступності автомобілів в Україні частково вирішена – діють знижені ставки акцизного збору, електромобілі взагалі звільнені від усіх податків на імпорт, щороку зменшується розмір мита на транспортні засоби із ЄС, а на вживані авто з Канади мито вже нульове. Окремо варто сказати про сегмент авто на іноземній реєстрації – тут просто все «зависло», парк «євроблях» збільшується щоденно, хоч час від часу і з’являється інформація про один-другий штраф у сотні тисяч гривень, але в цілому ця частина авторинку існує за принципом «ніхто не чіпає – от і добре». Але, це ситуація «на сьогодні», та чи буде так завтра? Розглянемо, які зміни очікують українських автомобілістів у найближчому майбутньому.

Ретроавтомобілі

У багатьох країнах існують законодавчі норми, які дозволяють імпортувати, купувати, реєструвати старовинні авто за спеціальними правилами. На такі ТЗ видають окремі номерні знаки та свідоцтва про реєстрацію. Водночас можуть діяти певні обмеження на експлуатацію таких автомобілів на дорогах загального призначення та звільнення від техогляду. В Україні ж колекціонери не можуть купувати ретроавтомобілі іноземного виробництва, оскільки ті, звісно, не відповідають вимогам Євро-5. Вирішення цієї проблеми запропоновано у пакеті законопроектів (№7374, 7375 та 7376). Щоправда, жоден із документів досі не отримав хоча б одного висновку від профільних комітетів. Отож, нехай і не найголовніша, та все ж існуюча проблема доступності ретроавтомобілів в Україні залишається під знаком питання.

Електричні автомобілі

Завдяки тимчасовому скасуванню розмитнення на електричні автомобілі (ЕА), активність у цьому сегменті зросла відчутно – нехай не всі ввезені ЕА вже знайшли своїх власників, але це лише питання тижнів чи місяців, коли «гонщики» продадуть «першу хвилю» ввезених ЕА, та поїдуть за наступним поповненням для своїх складів.

Щоправда, все добре зараз – а 1 січня 2019 року акцизний збір та ПДВ на електрокари повернуться у повному розмірі, і розмитнення ЕА вже не буде нульовим. Із пільг залишиться лише нульова ставка мита. Чи можуть ці полегшення бути продовжені – теоретично так, є майже десяток законопроектів, які передбачають ті чи інші преференції для покупців чи власників ЕА. Крім цього, у Міністерстві інфраструктури обіцяють зареєструвати у Верховній Раді свій «глобальний» законопроект, який розширить пільги і для покупців і для виробників, та навіть зацікавить іноземних інвесторів. Плани цікаві, та це лише плани. А з того, що точно станеться – пригнати останній електричний автомобіль, скориставшись нульовим розмитненням, можна буде 31 грудня 2018 року.

Автомобілі з двигунами внутрішнього згорання

Зараз, і до кінця цього року діють знижені ставки акцизного збору на легкові автомобілі («закон 3251»). Ключовим у цьому питанні є «до кінця року». Тобто, з 1 січня 2019 повернуться ставки акцизу у повному розмірі, такому, що пригнати та розмитнити вживане авто із-за кордону стане економічно невигідно. Ще одна зміна «правил гри» чекає свого часу, який настане 1.01.2020. З цього дня в Україні всі нові та вживані авто, які реєструються вперше, повинні відповідати стандарту Євро-6. Нагадаємо, що ця дата вже перенесена. Якби не законопроект №5624, який став законом, ці екологічні вимоги діяли вже би третій місяць.




Чи є рішення? – Один із варіантів, це законопроект №5562, але і він «тимчасовий» – дію зниженого акцизу він може продовжити лише до кінця 2020 року. Щодо норм «Євро» – скасувати їх для вживаних авто (разом із сертифікацією), замінивши це все на техогляд, запропоновано у з/п №5561. Ці документи, з моменту їх реєстрації у 2016 році, на голосування у ВР ще не виносились. Отже, в кінці цього року закриється можливість розмитнити вживане авто із зниженими ставками акцизу. Введення Євро-6 (у 2020-му) спричинить певне подорожчання но

«Євробляхи»

Найбільший та найактивніший сегмент українського авторинку, згідно офіційних статистичних даних. Є кілька «заморожених» законопроектів та певні ідеї, які тиражуються у соцмережах та окремих ЗМІ, але єдиного рішення, яке б влаштувало і державу і автомобілістів (як власників зареєстрованих в Україні авто, так і водіїв «єврономерів») немає. У цьому сегменті настала натягнута тиша, порушити яку намагаються активісти громадських організацій, які виступають за «легалізацію авто на іноземній реєстрації», але з боку влади, фактично, не пропонується нічого. Поки стан справ саме такий, очевидно, що сегмент «євроблях» продовжуватиме зміцнювати свої позиції, принаймні, кількісно.

Все разом

Опираючись на офіційно зареєстровані документи та чинні закони, попереду лише нові обмеження та завершення дії ряду пільг. Із умовно-позитивного – кожного року зменшуватимуться ставки мита на автомобілі із Євросоюзу та на нові авто Канадського виробництва. Зрозуміло, що кілька відсотків мита не відіграє хоч якусь помітну роль, якщо повернуться повні ставки акцизу та почне діяти стандарт Євро-6.

Отже, перший висновок – поки є ряд сприятливих обставин, ще у цьому році варто потурбуватись про покупку вживаного бензинового чи дизельного авто із ЄС, чи придбати електромобіль. Другий висновок – якщо проблема не відчувається гостро зараз, це не значить, що її немає. Якщо протягом цього року не буде нових законодавчих рішень щодо спрощення та здешевлення розмитнення – через кілька місяців легально пригнати іномарку з пробігом та недорого її розмитнити можна буде лише у мріях. Ну і третій висновок – жодного рішення щодо підвищення доходів населення, скажімо, у вигляді сприяння розвитку підприємництва, введення податкових канікул, спрощення системи оподаткування, надання пільг новим підприємствам, створення бази для іноземних інвесторів зроблено не було. Сподіваємось, поки що не було, адже ніколи не пізно почати, зробивши перший крок.

Звісно, якщо такі кроки будуть – ми неодмінно їх висвітлимо. До кінця цього року та повернення «нових-старих» обмежень, як-то акциз у повному розмірі та інших, залишається близько 9 місяців. Якраз достатній час, щоб «виносити» та «народити» потрібні рішення, для тих, від кого ці рішення залежать.

 

 

ДЖЕРЕЛО: auto.ria.com

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook