Автоновини

Спорт-кар ЗАЗ: “Запорожець” який міг перевернути український ринок

Запорізький автомобільний завод виробляв і розробляв не тільки автомобілі для громадського використання. Мало хто знає, але на ЗАЗі у свій час вироблялися навіть спорт-кари. Одним з таких проектів був спортивний автомобіль, призначений для гонок по пересіченій місцевості – ЗАЗ-1902 «Баггі».

Створений в 1977 році на базі «Запорожця» – ЗАЗ-968А, він оснащувався 1,2-літровим двигуном, що розвиває максимальну потужність 50 к.с.

Одномісний кузов автомобіля був відкритого типу – зварена з труб рама, яка виконувала роль захисного каркаса в разі можливого перекидання. А з огляду на досить великий кліренс така можливість існувала. Такий тип кузова використовувався практично у всіх «Баггі», створених до цього конструкторами-новаторами або завзятими спортсменами-автоаматорами. Зовні ЗАЗ-1902 відрізнявся від них лише тим, що це була перша серійна модель, що мала свій офіційний модельний індекс.

Машина призначалася для участі у ралійних перегонах. Планувалося, що «Баггі» буде представлена, в тому числі і на міжнародних змаганнях. Адже це була не якась там «саморобка», а повноцінна заводська розробка, яку і за кордоном показати не соромно. Тим більше що ЗАЗ-1902 здатний був долати піщані дюни і навіть легке бездоріжжя.

Машина розвивала максимальну швидкість 105 км / год. При загальній вазі автомобіля в 540 кг він виявився ще й досить маневреним. Правда через високий дорожній просвіт ризик перевернути авто був досить великим, так що навіть на випробуваннях за кермо сідав не досвідчений інженер заводу, а досвідчений гонщик.

У 1977 році був випущений всього один дослідний зразок. Потім трохи пізніше інженери ЗАЗу створили ще кілька машин. Але в процесі їх дослідної експлуатації почали «вилазити» різного роду недоробки, в тому числі це стосувалося недоліків самої конструкції. В кінцевому підсумку проект ЗАЗ-1902 «Баггі» закрили. Трохи пізніше – у середині 80-х років минулого століття були спроби реанімувати проект «Баггі», але тоді на заваді стали фінансові труднощі заводу і ці спроби так і не матеріалізувалися.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook