Авто на єврономерах Автоновини

Южаніна роз’яснила нову ідею Ради по єврономерам: активісти обіцяють йти до кінця

У комітеті Верховної ради з питань податкової та митної політики розповіли, як в результаті збираються вирішувати питання з єврономерами. Нагадаємо, нардеп Олександр Кірш заявив, що «власники авто на єврономерах заплатять до Держбюджету символічний внесок». Більш детально ідею роз’яснила глава комітету Ніна Южаніна, повідомляє Autonews.

Влаштують бляховодам «залізні завіса»
«Це варіант виходу з ситуації, (який був використаний) в республіці Молдова. «Символічний збір» – це значить для республіки Молдова 30% від діючої ставки для акцизного податку, який заплатили громадяни Молдови, щоб мати можливість зареєструвати автомобілі в Молдові і потім стати вже на законні рейки, і не зловживати нормами митного законодавства», – сказала Ніна Южаніна в ефірі радіо «Голос столиці».

За словами Ніни Южаніної, Молдова мала ті ж проблеми, що і Україна: дірки в законодавстві дозволили великій кількості громадян ввезти автомобілі без реєстрації, використовуючи ті ж схеми, які використовуються і в Україні.

Тому в Україні збираються спочатку дати можливість громадянам розмитнити автомобілі за певною ставкою і поставити їх на облік. «І друга частина – паралельно внести зміни в законодавство, які в подальшому заборонили б назавжди зловживати нормами, які зараз були використані людьми, які завезли автомобілі, поміщаючи їх в режим транзиту або тимчасового ввезення», – анонсувала Ніна Южаніна.

Деталей по другій частині Ніна Южаніна не розкрила, однак, судячи з усього, в Комітеті «завісу» хочуть поставити за допомогою посилення вимог до стану автомобілів, що ввозяться, в тому числі і екологічного. Це повинно вибити грунт у любителів «пограти на гойдалку», доводячи, що автомобіль з Європи 1999 року шкодить екології не більше, ніж сотні тисяч «Москвичів» і «Запорожців».

«Наша країна, як і всі європейські країни, з січня 2020 року обов’язково повинна впровадити техогляд. І це буде не той техогляд, який проводили в МВС, а той, який проводитимуть спеціально сертифіковані сервісні станції», – кажуть в комітеті ВР.

«Працювати нам вкрай складно»
Ніна Южаніна також заявила, варіант рішення по «бляхах» її комітет передав на узгодження активістам. Також вона поскаржилася на те, що серед власників «єврономерів» немає єдиної позиції, тому, різні «течії» в їхньому середовищі весь час заважають «єврономерам» досягти єдиної позиції в тому, чого ж вони хочуть від держави.




«У комітеті вже напрацьовувалось багато варіантів, і компромісних варіантів. Але не завжди активісти йдуть на згоду з тими компромісними варіантами. Тому, що є бажання нічого не платити, або платити чисто символічну суму в розмірі 50-100 євро. Такого бути не може. Зараз останнє напрацьоване в комітеті рішення я передала активістам для вивчення, ознайомлення, зворотного зв’язку. Так, нам доводиться узгоджувати з активістами, тому, що працювати вкрай складно. Вони зараз теж розділилися на певні напрямки, і деякі погоджуються з компромісним варіантом комітету, деякі наполягають на своєму, що «ми нічого не будемо платити». Мені важко працювати в цьому напрямку, тому, що мало бачу підтримки і від інших органів і державної влади в тому числі», – сказала Ніна Южаніна.

Що думають «єврономери»
У «залізній завісі», вірніше, у другій частині пропозицій Комітету з питань податкової та митної політики, «єврономери» бачать для себе загрозу. «Так, ми згодні йти по «молдовському сценарію», але я вам нагадаю, що в Молдові, по-перше, період пільгового розмитнення ТЗ на єврономерах продовжили, а по-друге, зараз там розробляють пакет законів, який повинен знизити податки на ввезені авто. На сільгосптехніку, на вантажні авто, на легкові – в різному ступені, але все ж там йдуть саме таким шляхом. А у нас хочуть сказати «А», але не збираються говорити «Б», а саме, про зниження акцизів до справедливих меж », – каже один з керівників «Авто Євро Сили» Олег Ярошевич.

За його словами, «залізна завіса» без одночасного зниження податків призведе до роз’єднання в середовищі автомобілістів.

«Нас до цього підштовхували ще 6-7 вересня 2017 року під час мітингу під Радою. Щоб ми підписали меморандум про те, що всі «єврономери», ввезені до 6 вересня, потрапляють під «амністію», а всі, хто заїхав після 6 вересня, всіх викинемо. Це погана тенденція. Вони збираються ділити людей на тих, хто «був хитріший і встиг привезти», і на тих, хто ще не купили транспортний засіб за розумною ціною. Це призведе до протистояння. Нам не потрібні ці поблажки. Потурання потрібні для всіх. Це повинен бути єдиний закон, який дозволить розмитнювати транспортні засоби не на грабіжницьких умовах. Але у владі, на жаль, про це не йдеться. Вони виконують вимоги автолоббістів», – кажуть в АЄС.

У колі «єврономерів» кажуть, що у них є інсайдерська інформація про те, що ідеї Комітету не схвалюються Мінфіном – там закономірно проти податкових послаблень і орієнтовані збирати більше податків. «Я думаю, що нам доведеться «цапатися» ще й з Данилюком (Олександр Данилюк, міністр фінансів України, – ред). Будемо проводити попереджувальні акції, щоб донести нашу позицію», – каже Олег Ярошевич.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook