Автоновини

Стало відомо, скільки інвестицій отримав ЗАЗ

Автомобілі «Запорожець» знають далеко за межами України. І не дивлячись на насмішки, багато з них досі на ходу. Те ж можна сказати і про «Ланос», який вже в наш час став народним автомобілем. Деякі над ним теж сміялися, а він, не дивлячись ні на що, бив рекорди продажів, тому, що відрізнявся хорошою ремонтопридатністю, більше, ніж розумними експлуатаційними витратами і дивовижною живучістю на наших дорогах і нашому паливі.

«Запорожці» були символами України радянської. «Ланоси» — стали символами України незалежної. Хоча, сьогодні, вже теж були. Не дивлячись на серйозні інвестиції, Запорізькому автомобілебудівному заводу так і не вдалося вистояти під ударами зовнішніх обставин. Хоча, за підприємство боролися з усіх сил.

Максимальний обсяг річного виробництва, який був на Зазі до створення спільного підприємства з Daewoo, зафіксований в 1987-му — 153 616 автомобілів. А в 1998 р, коли корейці прийшли на ЗАЗ, з конвеєра підприємства зійшло всього 187 автомобілів. Тобто, Daewoo Motor тоді фактично врятувала ЗАЗ від повної зупинки, банкрутства і ліквідації.

У 1998 р. було зареєстровано спільне українсько-корейське підприємство з іноземною інвестицією у формі ЗАТ «АвтоЗАЗ-Daewoo». Корейці інвестували в Запорізький автомобілебудівний завод $150 млн. Ще $50 млн. було виділено на поповнення оборотних коштів підприємства.

Як були використані ці гроші? Компанією Daewoo було відряджено на СП 90 корейських фахівців. Їх завданням було взяти активну участь у роботі СП по оновленню та реновації всього технологічного устаткування пресового виробництва, цехів зварювання –
https://ingplast.ru/stykovye-apparaty-suda-plastic/
, фарбування і складання, впровадження сучасних систем якості та організації виробництва.

Ці інвестиції дозволили фактично заново стартувати заводу з гучною прем’єрою оновленої ЗАЗ-1102, в яку корейські фахівці внесли 200 змін. Щоб не асоціюватися з попередньою епохою, модель отримала відповідну назву — «Таврія-Нова», і вийшла на ринок з ціною $2200.

Вже в перший рік було продано 11 122 шт. цієї моделі – в десять разів більше, ніж роком раніше. Всього з 1998 по 2007 рік було випущено 73 174 «Таврія-Нова».

У 1998 році в Іллічівську на корейські інвестиції було організовано складальне підприємство, де також почалася SKD-збірка нових моделей Lanos, Nubira і Leganza із корейських машинокомплектів.

На цих інвестиціях «ЗАЗ» у 1999 році встиг запустити у виробництво ще одну нову модель – ліфтбек ЗАЗ-1103 «Славута за ціною в $3000. Ця розробка була давно у завода, але не вистачало коштів для її запуск у серію. Корейці також допомогли у 1998 р. запустити виробництво пікапів на базі «Таврії» (ЗАЗ-110550). З 1999 по 2011 рік підприємство випустило 140 836 шт. «Славути». А з 1998 р. по 2010 р. – 36 674 шт. пікапів.

Це і є реальний внесок Daewoo «ЗАЗ», який вона встигла зробити до власного банкрутства в 1999 р. тобто, менше, ніж через 2 роки після створення СП.

Що ж являв з себе «ЗАЗ» після створення СП з Daewoo, коли корейська компанія стала банкрутом? Це був завод який майже зупинився, з частково оновленою виробничою базою, що випускав раніше застарілу радянську продукцію. Але при цьому, чисельність працівників була 18 тис. осіб, яких за умовами інвестпрограми, не можна було звільнити. «ЗАЗ» вже відставав від графіка інвест зобов’язань, а акціонер з часткою 50% (Daewoo Motor) перебував під управлінням комітету кредиторів у Кореї. У 1999 році ЗАЗ виробив 6 045 автомобілів (при проектній потужності 150 000 авто на рік).

Ось такий «ЗАЗ» у 2000-му році і купила Корпорація «УкрАвто» у Фонду державного майна України. Першим траншем вона придбала 50% державної частки СП. А протягом наступного року викупила і частку, що залишилася у корейців. І це можна вважати третім народженням Запорізького автомобілебудівного заводу.

Щоб по-справжньому поставити завод на ноги, потрібні набагато більші інвестиції, ніж зробили корейці. Тепер все фінансування підприємства лягло на нового господаря – Корпорацію «УкрАвто». Можна сказати, що ЗАЗу пощастило. Адже відомо чимало випадків, коли інвестори, які нібито збиралися відроджувати виробництво, насправді банкрутять підприємство. Потім ріжуть обладнання на металобрухт, а землю (територію заводу) – продають під забудову. Яскравий приклад – Київський мотоциклетний завод і ЛАЗ.

Але в «УкрАвто» збиралися займатися саме виробництвом. Хотіли не тільки зберегти, але і вивести на новий сучасний рівень підприємство, яке було символом вітчизняного автопрому. Тому, з початку 2000-х Корпорація «УкрАвто» постійно інвестувала в оновлення виробничої бази, запуск нових моделей та в їх локалізацію.

На ці цілі не тільки прямувала весь прибуток, але і бралися багатомільйонні кредити. В завод у загальній складності було інвестовано близько 380 млн. доларів США.

Ці гроші пішли на оновлення зварювальних ліній (придбані, змонтовані і запущені автоматичні лінії «FANUC», «СОМАU» і «КUKA», а також системи управління «Texas-500», «Alen-Bredley», «Simatik-110»). Було оновлено і розширено пресове виробництво (введені в роботу  дві тандемні роботизовані лінії з встановленими пресами виробників «AIDA» і «FAGOR»). Повністю оновлені і розширені потужності пластмасового цеху (запущені в роботу 32 термопласт автомата компанії «ENGEL Austria GmbH»). Вкладалися кошти і в створення нових технологій і нових продуктів, яких ЗАЗ раніше не випускав. Завод інвестував у розробку автобусів і вантажівок, яких ЗАЗ раніше теж ніколи не випускав.




У 2001-му на конвеєр були поставлені Lanos (Т-150) і Sens. Не дивлячись на іноземні назви, їх виробництво було повністю освоєно в Україні.

У 2002-му почалася великовузлове складання автомобілів Jeep, Chrysler, Mercedes-Benz.

У 2003 р на «Зазі» було налагоджено повномасштабний випуск автомобілів ВАЗ-21093 і ВАЗ-21099. А також – великовузлове складання автомобілів Opel та Dacia.

У 2004-му на Зазі розпочато виробництво Opel Astra Classic і великовузлове складання автомобілів Chevrolet та вантажівок ТАТА.

У 2005-му у виробничу гаму додалася ще одна модель ВАЗа і почалася збірка вантажівок DongFeng.

Вже в середині 2000-х «ЗАЗ» було не впізнати. Замість брудних і запилених цехів – світлі і чисті приміщення. Скрізь був проведений ремонт та інновації, впроваджені комп’ютерний облік і система контролю якості. Саме при «УкрАвто» бренд «ЗАЗ» кардинально змінив імідж на ринку. Якщо раніше він асоціювався з «Запорожцем» або в кращому випадку з «Таврією», як не з самим надійним авто, то сучасні «Зази» були радикально іншими. І саме тому Зази стали дійсно народними автомобілями. Багато років поспіль Lanos і Sens були найбільш продаваними авто в Україні. І після ретельного аудиту, General Motors починає закуповувати у Заз Lanos і продає його в своїй мережі в Росії під власним брендом Chevrolet Chance.

У 2006 р почалося виробництво SensLanos пікап і великовузлове складання автомобілів Chery. А також – виробництво автобусів I-VAN і причепів, напівпричепів автовозів. Крім того, на базі Іллічівського заводу автомобільних агрегатів був побудований новий завод з їх виробництва.

У 2009-му на Зазі почали збирати автомобілі KIA.

В 2011 р у Зазу з’являється новий стратегічний партнер – Chery і стартує повномасштабне виробництво ZAZ Forza і Chery Bonus. Китайський партнер, як і GM, замовляє виробництво цих авто у Зазу, а потім реалізує їх на ринку РФ у власній торговельній мережі. Всього з конвеєра Зазу зійшло понад 80 тис. шт. цих моделей.

У 2012-му – запущений у виробництво ЗАЗ Vida (Chevrolet Aveo другого покоління), для повномасштабного випуску якого, Корпорація «УкрАвто» навіть викупила прес-форми у General Motors. Під іменами Aveo/Vida з конвеєра Зазу зійшло, в загальній складності, 206 237 шт. цієї моделі.

У 2013-му стартував випуск ЗАЗ Vida пікап.

Якщо озирнутися назад, то з 2003 по 2008 роки історія Запорізького автомобілебудівного заводу стала прикладом успіху. ЗАЗ співпрацював відразу з декількома світовими автовиробниками і робив це дуже обдумано, пропонуючи споживачам саме недорогі авто. Приміром ВАЗLada, які в той час були найбільш продаваними авто в Україні, за ці роки лише на Зазі було випущено 127 933 шт. По ліцензії було виготовлено 48 150 шт. Opel Astra Classic. А виробництво моделей Lanos/Sens з українськими комплектуючими тільки в 2008 році досягла 80 557 шт.




Запорізький автомобілебудівний завод став рекордсменом за масового виробництва автомобілів в незалежній Україні. 2006, 2007 та 2008 роки були найбільш продуктивними для Зазу. В той час підприємство щорічно виробляло, відповідно, 193 тисячі, 282 тисячі і майже 258 тисяч нових транспортних засобів. Практично вдвічі більше, ніж ЗАЗ робив «Запорожців» у кращі роки.

2007-2012 роки стали найбільш вдалими для експорту продукції ПАТ «ЗАЗ». За цей період експортовано понад 231,3 тис. автомобілів бренду «ZAZ». Основними ринками збуту були Росія (89%), Казахстан (3%), Сирія (2,5%), Білорусь (2%), Азербайджан (2%) і Узбекистан (1,5%). Основними експортними моделями були ZAZ Chance, Сhегу A-13, ZAZ Forza, ЗАЗ VIDA. В 2007 році завод експортував у Росію рекордні 75 тисяч авто, які були продані під брендом Chevrolet через мережу GM.

Роки, коли основним інвестором Зазу була Корпорація «УкрАвто», стали для підприємства періодом розквіту. Україна заявила про себе як про серйозного гравця в автомобільному світі, здатного випускати таку ж якісну продукцію, як в інших країнах. Купівля Зазу Корпорацією «УкрАвто», фактично врятувала підприємство в 2000-му році від неминучої загибелі. Але, як виявилося, лише на деякий час.

Запорізький автомобілебудівний вистояв після кризи 2008 року. Навіть не зважаючи на девальвацію гривні з 5 до 8 грн. за долар, і переоцінку кредитного портфеля, які принесли заводу величезні збитки понад 1 млрд. грн.

Вистояв ЗАЗ і в 2014-му, коли друга хвиля девальвації гривні призвела до переоцінки кредитного портфеля Зазу – з 8 до 16 грн. за долар. Борг заводу перед банками з-за переоцінки кредитного портфеля знову подвоївся і став 2,5 млрд. грн., а сумарний збиток підприємства склав 2,9 млрд. грн.

Але завод остаточно добила байдужість українських чиновників, які відповідальні за промислову і зовнішню політику. Вони мовчки спостерігали, як «ЗАЗ» спочатку виштовхнули з усіх експортних ринків, навіть жодного разу не заступившись за український завод на державному рівні, а потім зробили вигляд, що втрата країною цілої галузі і сотень заводів-постачальників – це не велика трагедія. Адже за словами чиновників, в Україну мало не кожен місяць заходять інвестори.

Тільки «ЗАЗ» — це не просто флагман українського автопрому. Це та спадщина України, і індикатор інвестиційного клімату. Якщо країна не змогла захистити свого інвестора, який вклав в завод $380 млн. реальних коштів, то де впевненість, що вона буде рятувати чиїсь іноземні інвестиції.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook