Авто на єврономерах Автоновини

Порошенко просять дозволити нульове розмитнення автомобілів, але не для всіх (фото)

Бійці АТО штурмують сайт президентських петицій, намагаючись «продавити» для себе безкоштовне розмитнення іномарок. За дуже короткий період там з’явилося кілька таких звернень від різних авторів.

Це не перша спроба військових отримати таке право. Подібні листи з’являлися і раніше, але вони набирали буквально кілька десятків голосів. Тепер підтримка куди сильніша, хоча все одно явно недостатня, щоб за 90 днів зібрати 25 тисяч підписів.

При цьому необхідно відзначити, що потенціал є. Наприклад, якщо в серпні 2017 року петиція чернігівського атошніка Олексія Дубка складалася з двох фраз: «Дозволити учасникам бойових дій та учасникам АТО безкоштовно розмитнити один автомобіль з Європи старше 10-15 років. Це буде справедливо по відношенню до простих людей!». То в цьому році його текст з юридичної точки зору виглядає вже куди пристойніше.

Більш того – інші нагадують, що подібна практика в Україні вже була. «До 2004 року згідно із Законом «Про статус ветеранів війни» кожен учасник бойових дій мав право (не пільга) завезти на територію України і оформити на себе належним чином без плати за розмитнення і інших податків одне авто з-за кордону. Потім це право було незаконно скасоване», – пише в петиції Микола Ростовський.




До чого це призведе?

Чи можуть до чогось привести ці петиції? Питання з безліччю невідомих. Справа в тому, що у Верховній Раді вже кілька років лежать законопроекти по цій темі (раз, два, три), однак після оцінки їх профільними комітетами (з питань податкової та митної політики, у справах ветеранів, учасників бойових дій і АТО) вони так і залишилися без руху.

Авторам запропонували серйозно їх доопрацювати. Зокрема, в Раді вказали на те, що законопроекти не охоплюють, бійців, які воювали не в ЗСУ або Нацгвардії, а були учасниками добровольчих підрозділів. А ветеранські організації, наприклад, вимагають, щоб право безмитного ввезення іномарок надали і волонтерам.

Фото: petition.president.gov.ua

Ведуться суперечки щодо максимально допустимого року випуску автомобілів. Наприклад, в харківській облорганізації «Союз ветеранів АТО» вказують, що навіть з урахуванням збільшеного до 3200 грн мінімального розміру зарплати, іномарка стандарту Євро-5 і випущена після 2010 року буде не по кишені. «Більшість учасників АТО об’єктивно не матиме можливості придбати автомобіль молодше 2009 р.в., оскільки його вартість складе більше 5000 євро (екв. 150 000 грн.), Оскільки вартість авто старше 2009 року випуску, як правило, становить більше 5000 євро», – кажуть в «Союзі ветеранів АТО». Отже, вважають там, необхідно скасувати хоча б вимогу про відповідність нормам Євро-5/6.

У Комітеті ВР з питань податкової і митної політики говорять, що ідея не обкладати авто, які ввозяться ветеранами для особистого користування – правильна. Але якихось законодавчих ініціатив останнім часом з цього приводу не надходило – на порядку денному стоїть питання врегулювання ситуації з «євробляхами». «Якщо найближчим часом петиція не буде «розпорошена» на інші петиції-клони (як це було з петицією про заборону блокування податкових накладних восени 2017), вона цілком отримає необхідну кількість голосів, щоб бути розглянутою в подальшому. Але зараз йде розмова взагалі про необхідність врегулювання питання легалізації автомобілів на єврономерах. Представники «Авто Євро Сили» в комітеті виступали за здешевлення розмитнення для всіх», – розповіли в Комітеті ВР з питань податкової та митної політики про поточну ситуацію з «ветеранським »розмитненням.

 

 

ДЖЕРЕЛО: autonews.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook