Авто на єврономерах Автоновини

Влада придумала, як позбутися від нерозмитнених авто

Українська влада придумала хитрий спосіб, як поступово прибрати машини на єврономерах з вулиць країни, пише Autocentre.

Верховна Рада України прийняла закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів”, згідно з яким до законодавства внесені зміни, які загрожують водіям авто на єврономерах позбавленням їх транспортних засобів.

Звичайно, якщо вони будуть порушувати правила паркування. Загроза нависає над тими, хто придбав авто на “бляхах” за схемою “верблюда” (ввезення авто іноземною особою, на яку оформляється ТЗ). Вона передбачає ввезення автомобіля іноземцем без оплати митних зборів на строк до одного року згідно ст.380 Митного кодексу (якщо ж таку машину завозить українець – він зобов’язаний заплатити повну вартість розмитнення). За цією схемою іностранец- “верблюд” завозить авто в Україні, виписує довіреність, після чого українець їздить на нерозмитненому авто, не сплативши митних платежів.

Згідно з новим законом, транспортні засоби, які стоять з порушенням ПДР або ж їх парковка не оплачена, підлягають евакуації на штрафмайданчик. Евакуювати тепер може не тільки поліція, але і співробітники парковки, адже в кодексі з’явилася ст. 265-4 – “Тимчасове затримання транспортних засобів інспекторами пакровки”: “Тимчасове затримання транспортних засобів інспектором парковки здійснюється шляхом доставки для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку за допомогою спеціального автомобіля-евакуатора”. Також в ст.265-2 і в ст.265-4 з’явилося доповнення, яке свідчить: “Повернення транспортного засобу, затриманого шляхом доставки для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку, відповідальній особі, зазначеної в ст. 14-2 цього Кодексу, або особі, яка ввезла транспортний засіб на територію України, або особі, яка керувала транспортним засобом на момент правопорушення, здійснюється невідкладно за зверненням такої особи після сплати штрафу за вчинене правопорушення і оплати вартості послуг з транспортування та / або зберігання транспортного засобу”.




На перший погляд, ніщо не заважає власнику авто на єврономерах сплатити штраф і забрати свою машину. Але є ще ст. 14-2 Кодексу про адміністративні правопорушення: “У разі, якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України і такий транспортний засіб відповідно до законодавства не підлягає державній реєстрації в Україні, до адміністративної відповідальності у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованому в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксованих в режимі фотозйомки (відеозапису), залучається особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України. “Все логічно: адже як поліції дізнатися, хто дійсно неправильно припаркував даний автомобіль. Тому вони звертаються до прикордонної служби і виписують штраф на особу, яка завезла даний транспортний засіб в Україну.

Але іноземець, який завіз авто, свою роль вже давно виконав, і не стане кататися в Україну кожен раз, коли тут оштрафують нового володаря. А якщо українець спробує довести, що це його автомобіль і захоче заплатити штраф після чого повернути ТЗ собі, його чекає неприємність вже від іншого закону. П.4 ст.380 Митного кодексу говорить: “Тимчасово ввезені траспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їх особистих потреб. Такі транспортні засоби не можуть використовуватися для цілей підприємницькоюї діяльності в Україні, бути розукомплектованими або переданими у власність, користування або розпорядження іншим особам.”.

Так що тепер експлуатація авто за такою схемою – до першого порушення правил парковки. Якщо ж водій-українець захоче довести поліції, що саме він водій цього авто – йому “світить” ст.485 Митного кодексу: “Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів “, а це штраф в розмірі 300% від суми митних платежів, що складе сотні тисяч гривень.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook